Kesihatan

Faedah dan Risiko Berjalan dengan Kaki Tanpa Baki •

Berjalan tanpa alas kaki mula dilupakan oleh banyak orang, walaupun nenek moyang kita melakukannya sepanjang masa. Seiring berjalannya zaman, banyak orang mula memakai kasut dengan pelbagai bentuk. Namun, tahukah anda bahawa dengan berjalan kaki tanpa alas kaki, anda dapat merasai pelbagai faedah yang tidak akan anda perolehi jika berjalan dengan kasut atau selipar? Sudah tentu ada kebaikan dan keburukannya, ada yang mengatakan bahawa kebaikan aktiviti ini melebihi keburukan, tetapi ada yang mengatakan sebaliknya. Untuk mengetahui kebenarannya, mari kita lihat kebaikan dan keburukan berjalan kaki tanpa alas kaki di bawah.

Kelebihan berjalan kaki tanpa alas kaki

1. Meningkatkan peredaran darah

RunBare menyatakan bahawa dengan berjalan kaki tanpa alas kaki, anda akan menggunakan otot tambahan di kaki dan kaki anda untuk membantu mengimbangkan badan anda dan menghantar mesej ke otak anda. Dengan menggunakan otot tambahan, serta senaman, peredaran darah ke kaki akan meningkat.

2. Mengurangkan keradangan

RunBare juga menyatakan bahawa radikal bebas yang bertanggungjawab terhadap keradangan dapat dikurangkan dengan prosesnya tanah . Prosesnya hanya dilakukan dengan berjalan kaki tanpa alas kaki dan membolehkan badan anda, yang membawa ion positif dalam radikal bebas, menyentuh tanah yang mempunyai ion negatif baik untuk tubuh.

3. Meningkatkan kualiti tidur

Berjalan dengan menyentuh tanah secara langsung boleh membuat ion negatif memasuki badan. Ion negatif dapat membantu anda meningkatkan tidur anda. Selain itu, berjalan kaki tanpa alas kaki juga dapat menyeimbangkan irama sirkadian untuk memberi kesedaran yang baik ketika terjaga. Jadi, berjalan kaki tanpa alas kaki dapat menjadikan tubuh anda berfungsi sebagai peringatan semula jadi waktu tidur dan bangun.

4. Memberi refleksologi percuma

Lallous 'Lab mendakwa bahawa berjalan di permukaan yang tidak rata merangsang pelbagai kawasan di telapak kaki, jadi ia boleh berfungsi sebagai sesi urut percuma. Di China terdapat banyak jalan refleksologi, jalan dipenuhi dengan batu halus untuk orang berjalan tanpa alas kaki.

5. Mengurangkan risiko penyakit jantung

Kajian yang diterbitkan di Jurnal Perubatan Alternatif dan Komplementari nyatakan bahawa tanah dapat mengurangkan pembekuan darah dan pembekuan pada sel darah merah yang merupakan faktor utama penyakit kardiovaskular.

6. Meningkatkan postur badan dan keseimbangan keseluruhan

mengikut Perubatan Harian, berjalan kaki tanpa alas kaki dapat memaksa badan melatih dan menguatkan otot-otot kecil di kaki. Otak belajar untuk memperhatikan isyarat yang dihantar dari kaki, sehingga meningkatkan postur dan keseimbangan. Yayasan Kesihatan dalam Penuaan mengatakan kajian berjalan di atas batu dapat membantu orang tua meningkatkan keseimbangan dan kekuatan mereka.

7. Meningkatkan kecergasan keseluruhan

Kajian yang sama mendapati bahawa orang tua yang berjalan di atas batu mengurangkan tekanan darah, meningkatkan keseimbangan, dan meningkatkan kecergasan keseluruhan berbanding orang tua yang baru berjalan.

Kelemahan berjalan kaki tanpa alas kaki

Pertanyaan mengenai keselamatan berjalan kaki tanpa alas kaki telah diajukan oleh doktor profesional, dan jawapannya bergantung, seperti berikut:

  • Ramai doktor kaki percaya bahawa masalah nombor satu dengan berjalan tanpa kasut adalah kekurangan sokongan untuk kaki, dan bahawa ia akan menyebabkan pelbagai masalah kaki.
  • Doktor bimbang kemungkinan masuknya bakteria, jangkitan kulat, dan virus kerana tanpa alas kaki.
  • Kemungkinan ketuat plantar dan jangkitan virus lebih kerap terjadi pada permukaan yang kotor. Jangkitan kaki dan kulat atlet juga sering berlaku di bilik persalinan dan permukaan basah yang lain.
  • Masalah lain adalah kemungkinan memijak kaca atau kuku yang pecah yang boleh menyebabkan jangkitan tetanus.
  • Kemungkinan cacing cacing juga dapat terjadi ketika kaki bersentuhan langsung dengan sampah haiwan, yang biasanya terdapat di pasir dan rumput.

Dari maklumat di atas, kita dapat menyimpulkan bahawa berjalan kaki tanpa alas kaki mempunyai beberapa sisi negatif. Tetapi sebaliknya, tanpa alas kaki mempunyai banyak faedah untuk tubuh. Agar anda tidak terdedah kepada kesan negatif berjalan kaki tanpa alas kaki, maka elakkan benda tajam di permukaan dan objek berbahaya yang lain. Di samping itu, berjalan selama 5 minit setiap hari agar badan menjadi sihat.

BACA JUGA:

  • Berlari atau Berjalan: Mana Yang Lebih Baik?
  • Petua untuk berlari semula setelah berhenti lama
  • Running Outdoor vs Treadmill Running: Mana Yang Lebih Baik?