Kesihatan

Lima Keadaan Tubuh yang Perlu Diperiksa Semasa Anda Menemui Doktor

Apabila berjumpa doktor, anda biasanya akan menjalani pemeriksaan fizikal asas - seperti memeriksa mulut, mata, suhu badan, dan degupan jantung. Doktor anda juga boleh memerintahkan ujian darah atau ujian pencitraan untuk mengesahkan diagnosis penyakit anda. Namun, tahukah anda bahawa doktor dapat menyimpulkan kesihatan tubuh pesakitnya hanya dengan melihatnya. Apakah perkara yang dilihat oleh doktor untuk mengetahui kesihatan tubuh pesakit mereka?

Lima keadaan badan yang perlu diperiksa semasa anda berjumpa doktor

1. Postur

Langkah pertama anda ke bilik perundingan, doktor sebenarnya telah memerhatikan postur anda. Postur badan anda secara tidak langsung menggambarkan keadaan fizikal dan emosi anda.

Contohnya, anda boleh berjalan perlahan dengan punggung sedikit bengkok dan wajah anda ke bawah. Ini dapat menunjukkan bahawa anda merasa sangat lemah kerana sakit, kekurangan tenaga, atau merasa tertekan. Sementara pesakit yang berjalan dengan ekspresi terang dan yakin menunjukkan berita baik. Sama ada pesakit datang untuk melaporkan keadaannya semakin baik atau rawatan yang diambilnya sesuai.

2. Suara

Selain postur tubuh, doktor akan memerhatikan bagaimana suara anda. Sekiranya anda mempunyai suara yang serak dan sering membersihkan kerongkong anda (batuk kecil yang ditahan), kemungkinan besar anda adalah perokok. Terutama jika doktor juga menyedari bau asap rokok dari nafas atau pakaian anda, kuku menguning, dan garis halus di sekitar bibir kerana tabiat merokok.

Dari suara tersebut, doktor dapat segera memberitahu bahawa pesakit mempunyai masalah dengan saluran pernafasan.

3. Mata

Orang yang sihat mempunyai putih mata yang cerah, dan tentu saja mata mereka tidak kelihatan letih.

Kemunculan lingkaran hitam di sekitar mata disertai dengan warna kulit pucat dapat menunjukkan keadaan badan yang tidak sihat. Selain itu, menguningnya putih mata boleh menjadi tanda penyakit kuning. Dari keadaan mata, doktor dapat menilai kemungkinan penyakit kuning disebabkan oleh penyakit hati.

Walaupun mata bengkak boleh menjadi tanda reaksi alergi, penyakit buah pinggang, atau penyakit tiroid. Penyakit ginjal boleh menyebabkan protein albumin yang menahan cecair di saluran darah hilang. Tahap albumin yang rendah akibat meninggalkan tisu boleh menyebabkan mata bengkak.

4. Nafas berbau

Ada sebab mengapa doktor selalu memeriksa kesihatan mulut anda terlebih dahulu. Selain melihat keadaan gigi anda, bau mulut juga boleh menjadi tanda penyakit.

Menurut Reader's Digest, Luiza Petre, MD, pakar kardiologi dan pakar pemakanan, berpendapat bahawa mulut yang berbau busuk mungkin merupakan tanda bahawa pesakit itu menghidap diabetes, penyakit hati, refluks gastrik, gangguan pencernaan, atau pelbagai jangkitan mulut.

5. Kulit

Kulit pucat boleh menjadi tanda bahawa keadaan badan tidak sesuai ketika berjumpa doktor. Selain itu, ruam kemerahan atau kulit bersisik juga boleh disebabkan oleh pelbagai penyakit kulit dan penyakit autoimun seperti lupus. Warna kulit kekuningan adalah tanda penyakit kuning yang disebabkan oleh gangguan hati. Sementara itu, munculnya ruam di sekitar jari kaki dan kaki bawah bukan hanya tanda alahan, tetapi dapat menunjukkan jangkitan hepatitis.

Kemudian, perubahan warna kulit yang lebih gelap pada lipatan kulit atau sendi boleh menjadi tanda penyakit kelenjar adrenal, seperti penyakit Addison. Pengerasan kulit yang tidak normal dengan pembengkakan mungkin disebabkan oleh sklerosis sistemik.

Walaupun begitu, diagnosis penyakit tidak dapat disahkan hanya dengan melihat kedudukan fizikal anda. Oleh itu, cuba jelaskan dengan jelas mengenai gejala dan perubahan keadaan anda yang anda alami semasa berjumpa doktor, ya!