Diabetes

Adakah Manfaat Bawang Dayak untuk Diabetes? |

Bawang Dayak adalah tanaman ubi khas dari Kalimantan Selatan yang sering digunakan dalam perubatan tradisional. Sebilangan orang menggunakan bawang Dayak untuk mengubati diabetes kerana dipercayai menurunkan gula darah. Adakah betul? Sebelum mencubanya dengan segera, ketahui terlebih dahulu penjelasan perubatan dalam ulasan ini.

Potensi manfaat bawang Dayak untuk diabetes

Bawang Dayak atau Bawang Sabrang (sumber: feminim.id)

Bawang Dayak adalah sejenis ubi yang banyak ditanam di Kalimantan Selatan.

Bentuk bawang Dayak mirip dengan bawang merah, tetapi ukuran umbi lebih kecil dan warna merah lebih terang.

Khasiat bawang Dayak sebagai ubat tradisional berasal dari kandungan khasiatnya yang bermanfaat.

Bawang kaya dengan antioksidan yang diketahui bermanfaat dalam mencegah atau mengurus pelbagai penyakit kronik, termasuk diabetes.

Oleh itu, terdapat pesakit diabetes yang cuba mengambil bawang Dayak untuk mengawal penyakit mereka.

Walau bagaimanapun, penyelidikan yang mengkaji kesan kandungan bawang Dayak pada diabetes masih sangat terhad memandangkan bawang ini tidak mudah tumbuh di pelbagai bahagian dunia.

Beberapa kajian yang ada menunjukkan hasil positif mengenai manfaat bawang Dayak untuk diabetes.

Walau bagaimanapun, ujian ini masih terhad pada ujian klinikal awal yang dilakukan pada haiwan di makmal.

Berikut adalah potensi keberkesanan bawang Dayak untuk diabetes menurut penyelidikan.

Menurunkan gula dalam darah

Kajian 2019 di Asian Journal of Pharmaceutical Research and Development menjalankan ujian pada tikus dengan diabetes.

Tikus disuntik dengan ekstrak bawang Dayak yang telah dilarutkan dalam etanol pada dos yang berbeza.

Hasil kajian ini menunjukkan peningkatan kepekatan insulin dalam plasma darah, walaupun tidak signifikan.

Hormon insulin itu sendiri membantu penyerapan glukosa dalam darah sehingga dapat menurunkan kadar gula dalam darah.

Berdasarkan hasil ini, terlihat penurunan gula darah ketika tikus disuntik dengan ekstrak bawang Dayak pada dosis lebih dari 500 mg / berat badan tikus.

Kajian lain dari Fakulti Farmasi di Universiti Mahasaraswati Denpasar juga melakukan kaedah yang serupa.

Ujian menunjukkan penurunan gula darah pada tikus dengan diabetes ketika diberi ekstrak bawang Dayak dalam dosis 400 mg / berat badan tikus.

Walaupun menunjukkan hasil positif mengenai manfaat bawang Dayak untuk diabetes, kedua kajian itu tidak menjelaskan secara terperinci bagaimana ekstrak dapat menurunkan kadar gula dalam darah.

Mengurangkan risiko komplikasi diabetes

Diabetes sangat berisiko menyebabkan pelbagai komplikasi. Salah satu faktor yang dapat mempercepat komplikasi penyakit gula darah ini adalah tekanan oksidatif.

Tekanan oksidatif menandakan serangan radikal bebas yang boleh menyebabkan kerosakan pada enzim, protein, dan DNA sel.

Ini perlu diperhatikan kerana keadaan kadar gula darah tinggi menjadikan pesakit diabetes lebih mudah mengalami tekanan oksidatif.

Pada pesakit diabetes, diketahui bahawa tekanan oksidatif dapat mencetuskan penyakit kardiovaskular seperti hipertensi dan serangan jantung.

Tekanan oksidatif juga meningkatkan daya tahan insulin yang merupakan penyebab utama diabetes jenis 2.

Mengenai penjelasan penyelidikan dalam jurnal Sempadan Perubatan, antioksidan dalam bawang Dayak (Bulbosa Eleutherin) dapat membantu mengatasi keadaan tekanan oksidatif.

Antioksidan dalam bawang Dayak seperti alkaloid, saponin, triterfenoid, steroid, glikosida, tanin, fenolik, dan flavonoid.

Kandungan antioksidan ini dapat mencegah serangan radikal bebas yang dapat merosakkan fungsi sel.

Oleh itu, ada potensi bawang Dayak untuk mencegah komplikasi diabetes.

Walau bagaimanapun, penyelidikan masih diperlukan pada pesakit diabetes secara langsung untuk membuktikan keberkesanan bawang Dayak ini.

Bagaimana cara memproses bawang Dayak untuk diabetes?

Kajian terhad yang mengkaji faedah bawang Dayak untuk diabetes tidak menunjukkan cukup bahawa tumbuhan herba ini berkesan dalam merawat diabetes.

Sudah tentu, potensi khasiat bawang Dayak juga tidak dapat menggantikan fungsi ubat perubatan, seperti metformin atau terapi insulin.

Walaupun begitu, anda boleh mencuba khasiat bawang Dayak untuk membantu menurunkan gula darah atau menyelesaikan ubat untuk mengawal diabetes.

Hingga kini, belum ada kajian yang menyebutkan bagaimana memproses bawang Dayak dengan cara yang selamat dan tepat sehingga pesakit diabetes dapat memanfaatkannya.

Setakat ini, pemprosesan bawang Dayak untuk ubat semula jadi diabetes dilakukan dengan memakannya secara langsung, meminum jus rebusnya, atau menambahkannya untuk tumis, acar, atau minuman suam.

Akhirnya, penting bagi anda untuk terlebih dahulu berunding dengan doktor anda mengenai pengambilan bawang Dayak atau ubat semula jadi lain untuk diabetes.

Ini bertujuan untuk mengelakkan kesan sampingan tertentu yang timbul daripada interaksi bahan semula jadi dengan ubat diabetes.

Adakah anda atau keluarga anda menghidap diabetes?

Anda tidak keseorangan. Mari sertai komuniti pesakit diabetes dan cari kisah berguna dari pesakit lain. Daftarlah sekarang!

‌ ‌