Kesihatan Muskuloskeletal

4 Punca Sakit Sendi pada Kanak-kanak dan Cara Mengatasinya •

Sakit sendi bukan sahaja menjadi keluhan orang dewasa, tetapi juga kanak-kanak. Terutama kanak-kanak yang bergerak secara aktif, sehingga mereka sering jatuh dan mencederakan sendi atau otot mereka. Walau bagaimanapun, gejala sakit pada sendi dan otot juga boleh menjadi tanda masalah kesihatan yang lebih serius. Apakah penyebab sakit sendi pada kanak-kanak dan bagaimana mengatasinya? Dapatkan jawapan di bawah.

Pelbagai penyebab sakit sendi pada kanak-kanak

Sakit sendi atau otot kerana keletihan senaman, secara amnya akan cepat sembuh. Keadaan ini tidak berbahaya dan sangat biasa pada kanak-kanak. Walau bagaimanapun, kanak-kanak dengan masalah kesihatan tertentu mengalami gejala ini lebih kerap dan lebih teruk daripada sakit sendi biasa. Mereka biasanya mengadu sakit di kawasan sekitar lutut, siku, dan betis.

Kesakitan cenderung muncul pada waktu malam atau pagi dan disertai dengan gejala lain seperti sakit kepala atau sakit perut. Sekiranya anda mendapati bayi anda mempunyai keadaan ini, jangan memandang rendah gejala. Keadaan ini boleh menjadi tanda bahawa anak anda mempunyai penyakit berikut:

1. Artritis idiopatik remaja

Mungkin ramai yang tidak mengetahui bahawa penyakit reumatik juga boleh menyerang kanak-kanak di bawah usia 17 tahun. Kanak-kanak dengan keadaan ini sering mengadu sakit di badan mereka, menjadikan mereka lemah dan tidak dapat bergerak dengan bebas.

Keradangan yang berlaku pada sendi anak-anak boleh menyebabkan pelbagai gejala. Jadi, tidak semua kanak-kanak mengalami simptom yang sama. Kemungkinan sendi yang meradang berwarna merah, bengkak, dan menyakitkan apabila disentuh.

Penting untuk segera memeriksa kesihatan anak secepat mungkin di doktor. Selain melegakan simptom, rawatan awal juga dapat mencegah kerosakan pada sendi dan tulang anak anda yang sedang membesar.

2. Lupus

Lupus atau lupus eritematosus sistemik adalah gangguan autoimun yang mempengaruhi hampir semua organ badan. Keadaan ini menyebabkan sistem kekebalan tubuh, yang seharusnya melawan jangkitan, menyerang sel-sel yang sihat di dalam badan.

Kanak-kanak dengan keadaan ini biasanya berasa sakit, kaku, dan bengkak pada tangan atau kaki pada waktu pagi. Selain itu, badan juga berasa letih walaupun sudah cukup rehat. Gejala ini hampir menyerupai gejala rematik pada kanak-kanak.

Bezanya, lupus akan menyebabkan demam disertai ruam di sekitar hidung. Ruam juga akan bertambah teruk sekiranya anak terdedah kepada cahaya matahari.

3. Penyakit Lyme

Penyakit Lyme adalah jangkitan bakteria Borrelia burgdorferi kerana gigitan kutu. Sekiranya anak dijangkiti gigitan kutu ini, akan timbul ruam bulat berwarna merah. Di samping itu, anak akan mengalami demam, keletihan badan, sakit sendi atau otot dan lumpuh muka.

Ruam pada kulit, biasanya muncul dalam masa tiga minggu setelah digigit oleh kutu. Walaupun simptomnya berbeza-beza, kadang-kadang sakit sendi adalah gejala paling awal yang dirasakan oleh kanak-kanak. Sebenarnya, itu satu-satunya gejala yang mereka rasakan.

4. Leukemia

Kehadiran sel barah di saraf tunjang juga boleh menjadi penyebab sakit sendi pada kanak-kanak. Sel barah yang berkembang di sumsum boleh menyerang dan merosakkan pengeluaran sel darah. Keadaan ini biasa berlaku pada kanak-kanak, seperti barah lain.

Selain sakit di badan, leukemia boleh menyebabkan gejala lain, seperti lebam dan pendarahan yang mudah. Kanak-kanak mudah dijangkiti dan demam berterusan. Keadaan ini juga disertai dengan keletihan badan, kesukaran bernafas, kelenjar getah bening yang bengkak, dan sakit perut.

Apa yang perlu dilakukan oleh ibu bapa sekiranya anak anda mengadu sakit sendi?

Aduan kesakitan pada sendi anak-anak, anda tidak boleh memandang rendah. Anda dapat meringankan keadaan anak anda dengan pelbagai cara, seperti:

  • Kompres kawasan yang menyakitkan dengan tuala yang direndam dalam air suam.
  • Urut dan urut perlahan kawasan yang menyakitkan.
  • Ajak dia mandi atau mandi air suam.
  • Beri dia ubat sakit, seperti acetaminophen atau ibuprofen. Jangan berikan aspirin kepada kanak-kanak kerana risiko menghidap sindrom Reye.
  • Menemani dan memeluknya sehingga dia merasa selesa.

Rawatan di atas dapat membantu anda memulihkan sendi atau otot yang lelah anak anda. Sekiranya rasa sakit tidak hilang disertai dengan gejala lain seperti ruam, bengkak, demam, penurunan berat badan, dan kelemahan, segera berjumpa doktor. Doktor anda akan membantu anda menentukan diagnosis dan rawatan yang tepat.