Pemakanan

Kandungan Air Putih, Adakah Vitamin Di dalamnya?

Bukan rahsia lagi bahawa air baik untuk badan. Ini dipengaruhi oleh kandungan mineral dalam air seperti fluorida, zat besi, kalium, dan natrium. Pernahkah anda terfikir, ada vitamin di dalam air juga?

Adakah terdapat vitamin di dalam air?

Terdapat banyak faedah yang dapat anda perolehi jika anda rajin minum air. Bukan hanya mencegah dehidrasi, manfaat air juga dapat membantu melancarkan aliran nutrien dalam badan sambil menurunkan berat badan.

Ini tentu saja berasal dari kandungan air itu sendiri. Dilaporkan dari Sangat Sesuai, air tidak mengandungi kalori, karbohidrat, protein, lemak, kolesterol, serat, dan gula.

Walau bagaimanapun, terdapat nutrien natrium dan kalium di dalam air walaupun jumlahnya sangat kecil, iaitu 7 miligram (mg) natrium dan 2.37 mg kalium.

Natrium dan kalium termasuk dalam jenis mineral. Jadi, jika terdapat mineral di dalam air, adakah air juga mengandung vitamin?

Sayangnya tidak, dalam segelas air yang anda minum setiap hari ia tidak mempunyai vitamin sama sekali. Sama ada vitamin A atau vitamin C.

Tapi jangan risau, air ini dapat membantu penyerapan vitamin dengan lebih optimum dalam badan, anda tahu! Terutama vitamin B dan vitamin C yang merupakan vitamin larut air.

Jadi, ini tidak bermaksud bahawa air minuman tidak berguna untuk kesihatan anda. Walaupun tidak mengandungi vitamin, air tetap dapat membantu menyerap dan mengedarkan vitamin di dalam badan dengan lebih optimum.

Bagaimana dengan air dengan vitamin?

Sesungguhnya, air tulen tidak mengandungi jenis vitamin. Walaupun begitu, sekarang ada banyak air minum dalam botol yang didakwa mengandungi vitamin di dalamnya.

Ini bermaksud bahawa air tulen telah ditambah dengan beberapa vitamin dan mineral untuk meningkatkan nilai pemakanannya. Biasanya, proses ini menyebabkan air yang jernih pada asalnya berubah menjadi berwarna, walaupun ada yang masih jernih.

Walaupun kandungan vitaminnya lebih tinggi, air vitamin tidak selalu baik untuk kesihatan. Sebabnya, air dengan vitamin umumnya mengandungi gula dan lemak tinggi yang boleh mencetuskan kegemukan.

Sebab itu, air masih menjadi minuman terbaik untuk kesihatan. Oleh itu, pastikan untuk selalu memenuhi keperluan cecair badan anda dengan minum sekurang-kurangnya 8 gelas air setiap hari, OK!