Kesihatan jantung

Retinopati Hipertensi, Menyebabkan Kerosakan Penglihatan Terhadap Buta

Hipertensi atau tekanan darah tinggi boleh menyebabkan komplikasi dalam bentuk masalah kesihatan di pelbagai organ badan. Selain jantung, otak, dan ginjal, hipertensi juga dapat menyebabkan gangguan mata, mulai dari gangguan penglihatan, dan bahkan kebutaan. Keadaan ini dikenali sebagai retinopati hipertensi.

Bagaimana retinopati hipertensi berlaku?

Retina adalah lapisan tisu di bahagian belakang mata yang berfungsi sebagai penangkap cahaya atau reseptor. Lapisan ini mengubah cahaya dan gambar yang memasuki mata menjadi isyarat saraf yang dihantar ke otak, sehingga anda dapat melihat.

Apabila tekanan darah anda tinggi, dinding arteri di retina menjadi tebal dan sempit, menyekat aliran darah ke lapisan tisu ini. Lama kelamaan, kerosakan saluran darah retina akibat hipertensi akan merosakkan saraf optik.

Dalam keadaan ini, retinopati hipertensi yang anda alami boleh menyebabkan masalah penglihatan, malah kebutaan.

Apakah sebab dan faktor risiko retinopati hipertensi?

Secara amnya, retinopati hipertensi boleh berlaku jika tekanan darah anda berterusan tinggi, yang melebihi 140/90 mmHg. Semakin tinggi tekanan darah anda dan semakin lama anda mengalami keadaan ini, semakin besar kemungkinan anda mengalami kerosakan mata yang serius.

Hipertensi yang berpanjangan, sama ada penting atau sekunder, boleh berlaku jika anda tidak mengawal tekanan darah anda dengan betul. Keadaan ini biasanya berlaku apabila anda tidak menggunakan gaya hidup sihat secara konsisten, seperti merokok, minum garam dan alkohol berlebihan, tekanan, dan kurang bergerak, atau tidak mengambil ubat tekanan darah tinggi mengikut preskripsi doktor.

Walau bagaimanapun, American Academy of Ophthalmology mengatakan, faktor genetik atau keturunan berperanan dalam retinopati hipertensi. Sebabnya, kes ini lebih kerap dijumpai pada seseorang yang mempunyai sejarah keluarga dengan penyakit yang sama.

Sebagai tambahan kepada yang disebutkan di atas, beberapa keadaan di bawah ini juga dikaitkan dengan penyebab hipertensi, yang juga berisiko menyebabkan retinopati hipertensi, seperti:

 • Menghidap penyakit jantung.
 • Menghidap penyakit buah pinggang.
 • Menghidap aterosklerosis.
 • Menghidap diabetes.
 • Mempunyai tahap kolesterol tinggi.
 • Berat badan berlebihan atau gemuk.

Apakah simptom retinopati hipertensi?

Tekanan darah tinggi secara amnya tidak menyebabkan gejala tertentu. Seperti tekanan darah tinggi, retinopati hipertensi umumnya tidak menyebabkan gejala, kecuali keadaan anda teruk. Tanda dan gejala yang mungkin timbul termasuk:

 • Penglihatan menurun.
 • Mata bengkak.
 • Sakit kepala.
 • Penglihatan berganda.

Selain yang disebutkan di atas, hipertensi juga boleh menyebabkan kebutaan jika bertambah buruk. Sekiranya anda merasakan simptom ini, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Tanda dan Gejala Hipertensi yang Perlu Diperhatikan

Bagaimana mengesan retinopati hipertensi?

Diagnosis retinopati hipertensi umumnya berdasarkan dua perkara, iaitu pemeriksaan hipertensi sistemik dan pemeriksaan retina oleh pakar oftalmologi. Dalam hipertensi sistemik, doktor secara amnya akan memeriksa tekanan darah anda.

Seterusnya, pakar oftalmologi akan mengesan retinopati menggunakan oftalmoskop, yang merupakan alat yang memproyeksikan cahaya untuk memeriksa bahagian belakang bola mata. Dengan alat ini, doktor akan mencari tanda-tanda retinopati, termasuk:

 • Penyempitan saluran darah.
 • Titik di retina atau yang disebut "Bintik-bintik bulu kapas".
 • Pembengkakan makula (bahagian tengah retina) dan saraf optik.
 • Pendarahan di belakang mata.

Dengan pemeriksaan ini, doktor akan menentukan keparahan retinopati hipertensi anda. Berdasarkan klasifikasi Keith-Wagener, keparahan ini dibahagikan kepada empat skala, termasuk:

 • Gred 1

Ia dicirikan oleh penyempitan arteri yang ringan di retina. Dalam keadaan ini, umumnya seseorang tidak merasakan sebarang gejala.

 • Gred 2

Kehadiran penyempitan arteri retina yang lebih teruk disertai oleh tekanan darah yang lebih tinggi.

 • Gred 3

Dicirikan oleh adanya bintik-bintik, pendarahan, dan pembengkakan retina. Dalam keadaan ini, tekanan darah lebih tinggi dan umumnya sudah ada gejala yang muncul, seperti sakit kepala.

 • Gred 4

Skala ini umumnya sama dengan kelas 3, tetapi dengan keadaan yang lebih teruk. Dalam keadaan ini, sudah ada pembengkakan saraf optik dan makula. Pembengkakan ini menyebabkan penglihatan menurun.

Sebagai tambahan kepada ujian dengan oftalmoskop, anda mungkin memerlukan ujian lain untuk memeriksa saluran darah anda. Salah satu kemungkinan ujian, iaitu fluorescein angiografi (angiografi mata).

Ujian ini dilakukan untuk melihat aliran darah di retina dan koroid anda. Prosedur ujian ini melibatkan menyuntikkan pewarna khas ke dalam aliran darah anda dan kamera akan mengambil gambar ketika pewarna itu melalui saluran darah di belakang bola mata.

Bolehkah retinopati hipertensi dirawat?

Seperti tekanan darah tinggi sistemik, rawatan berkesan untuk retinopati hipertensi adalah menurunkan tekanan darah anda melalui perubahan gaya hidup sihat dan penggunaan ubat tekanan darah tinggi secara berkala.

Dalam menerapkan gaya hidup yang sihat, anda perlu makan makanan yang tinggi kalium dan serat, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran, dan mengurangkan pengambilan garam melalui garis panduan diet DASH. Di samping itu, anda juga perlu melakukan senaman secara teratur dan teratur, berhenti merokok, mengurangkan pengambilan alkohol, dan menguruskan tekanan.

Di samping mengamalkan gaya hidup yang sihat, doktor anda juga boleh memberikan ubat tekanan darah tinggi untuk menurunkan tekanan darah anda. Beberapa ubat tekanan darah tinggi biasanya diberikan, seperti diuretik, beta blocker, ACE inhibitor, calcium channel blocker, atau beta blocker angiotensin antagonis reseptor.

Walau bagaimanapun, dalam kes retinopati hipertensi yang teruk, doktor anda mungkin menetapkan ubat melalui IV atau infus. Sentiasa berjumpa dengan doktor anda mengenai ubat yang betul mengikut keadaan anda.

Bolehkah retinopati hipertensi dapat dicegah?

Retinopati hipertensi masih boleh dicegah, walaupun anda mempunyai sejarah tekanan darah tinggi. Untuk mengelakkan keadaan ini, anda perlu menjaga tekanan darah anda dalam batas normal dengan menerapkan gaya hidup sihat seperti yang dijelaskan di atas.

Anda juga perlu minum ubat tekanan darah tinggi secara berkala, mengikut arahan doktor. Di samping itu, pemeriksaan berkala ke doktor juga perlu dilakukan untuk mengelakkan tekanan darah tinggi anda semakin teruk.

Pencegahan retinopati hipertensi sangat penting. Sebabnya ialah retinopati yang teruk boleh menyebabkan komplikasi hipertensi lain, seperti penyakit jantung, penyakit buah pinggang, atau strok.