Kesihatan mental

Anhedonia: Ketahui Sebab dan Gejala •

Perasaan sedih sering membuat anda kecewa dan tidak bersemangat sepanjang hari. Sebenarnya, kadang-kadang perasaan sedih berlarutan dan akhirnya membuat anda merasa tidak bahagia. Namun, sebenarnya ada keadaan kesihatan yang membuat anda tidak dapat merasa bahagia walaupun anda tidak sedih atau kecewa. Keadaan unik ini disebut anhedonia. Apa itu anhedonia? Lihat penjelasan berikut.

Apa itu anhedonia?

Anhedonia adalah keadaan di mana anda tidak dapat merasakan kesenangan dari semua yang berlaku dalam hidup anda. Anda kehilangan minat terhadap perkara yang sebelumnya menarik bagi anda.

Apabila anda mengalami keadaan ini, anda mungkin tidak berminat melakukan aktiviti yang sebelumnya anda gemari, malah menjadi hobi. Anda juga mula tidak berminat untuk bergaul dengan rakan, tidak bersemangat untuk bekerja, dan tidak mempunyai selera untuk makan.

Bahkan enggan dan malas melakukan hubungan seks dengan pasangan. Semua perkara yang dulu membuat anda merasa puas dan senang dengan kehidupan, kini berubah menjadi perkara yang membosankan dan tertekan.

Anhedonia adalah salah satu penyebab utama kemurungan, tetapi tidak semua orang yang mengalami kemurungan mengalami keadaan ini pada awalnya. Selain muncul pada orang yang mengalami kemurungan, kondisi ini juga dapat dialami oleh orang-orang dengan penyakit mental lainnya, seperti skizofrenia, psikosis, dan anoreksia.

Apakah jenis anhedonia?

Masalah ini dikelompokkan kepada dua jenis, iaitu anhedonia sosial dan anhedonia fizikal.

1. Anhedonia sosial

Sekiranya anda mempunyai anhedonia sosial, maka anda cenderung tidak suka menghabiskan masa dengan orang lain. Gejala yang mungkin disebabkan ketika mengalami keadaan ini adalah:

  • Mempunyai keinginan untuk menyalurkan perasaan negatif ke dalam diri dan orang lain. Anda mungkin melakukannya melalui ucapan, gerak isyarat, dan tindakan lain.
  • Rasa sukar untuk menyesuaikan diri dengan persekitaran sosial adalah gejala lain dari anhedonia sosial.
  • Mempunyai perasaan kosong dan rata, sehingga anda tidak dapat merasakan apa-apa perasaan
  • Mempunyai kecenderungan untuk memalsukan perasaan gembira seperti berpura-pura bahagia di hadapan orang lain ketika berada dalam situasi dan keadaan sosial. Padahal sebenarnya anda merasa normal atau tidak merasa apa-apa.
  • Tidak mempunyai keinginan untuk berkumpul atau menghabiskan masa dengan rakan dan keluarga, walaupun anda biasanya suka melakukannya.
  • Menolak jemputan untuk menghadiri acara seperti pesta, konsert, atau aktiviti lain. Ini kerana perasaan keseronokan anda telah hilang, jadi anda merasakan bahawa anda tidak akan mendapat faedah melakukan aktiviti ini.

2. Anhedonia fizikal

Sementara itu, jika anda mengalami anhedonia fizikal, anda tidak mungkin mendapat sensasi sentuhan fizikal yang biasanya dirasakan orang lain, atau sensasi yang anda rasakan dalam keadaan normal.

Gejala yang mungkin berlaku ketika mengalami keadaan ini termasuk:

  • Tidak merasakan sensasi apabila diberi sentuhan kasih sayang oleh orang lain, seperti pelukan atau mungkin ciuman. Perasaan yang anda miliki ketika itu cenderung kosong atau anda tidak merasakan apa-apa.
  • Anda tidak merasakan keseronokan dan kebahagiaan ketika anda memakan makanan yang anda sukai, walaupun anda biasanya mempunyai rasa sebaliknya.
  • Tidak mudah terangsang atau tidak berminat untuk melakukan hubungan fizikal dengan pasangan anda atau orang lain.
  • Mengalami masalah kesihatan yang berterusan, seperti sering jatuh sakit.

Malah, dipetik dari Medical News Today, Anhedonia, baik sosial dan fizikal, juga boleh menjadi alasan bagi orang yang mengalaminya untuk melakukan aktiviti ekstrem seperti sukan. terjun langit yang mencetuskan adrenalin.

Apa yang menyebabkan anhedonia?

Salah satu penyebab anhedonia adalah penggunaan ubat-ubatan seperti antidepresan dan antipsikotik yang digunakan untuk merawat kemurungan. Anhedonia berkait rapat dengan kemurungan, tetapi anda tidak perlu merasa tertekan atau sedih untuk mengalaminya.

Anda juga boleh mengalami keadaan ini sekiranya anda mengalami trauma akibat peristiwa tertekan pada masa lalu. Di samping itu, pengalaman keganasan atau penolakan yang anda rasakan juga boleh menjadi pencetus kepada keadaan ini.

Sekiranya anda mempunyai penyakit yang mengubah kualiti hidup anda atau jika anda mengalami gangguan makan seperti anoreksia dan bulimia, keadaan ini juga boleh berlaku. Sebenarnya, jika anda mempunyai penyakit yang tidak berkaitan dengan penyakit mental seperti Parkinson, diabetes, atau penyakit jantung koronari, anda mungkin menghidap penyakit ini.

Keadaan ini juga boleh berlaku jika anda mempunyai masalah dengan cara otak anda menghasilkan atau bertindak balas terhadap dopamin, bahan kimia di otak yang membuat anda merasa baik.

Pada masa itu, mungkin otak anda menghasilkan dopamin yang berlebihan, jadi ada kemungkinan bahawa pengeluaran berlebihan ini mengganggu kawalan diri anda tentang bagaimana anda melihat dan menerima perkara yang berlaku kepada anda.