Penyakit berjangkit

Punca Keracunan Makanan Yang Paling Umum Di Indonesia

Keracunan makanan adalah gangguan pencernaan yang biasa terjadi di Indonesia. Gejala keracunan makanan boleh bermula dalam beberapa jam setelah makan makanan tertentu, atau beberapa hari selepas itu. Keracunan makanan secara amnya menyebabkan mual, muntah, kekejangan atau sakit perut, cirit-birit, dan demam. Walau bagaimanapun, setiap orang mungkin dapat merasakan keluhan dan intensiti gejala yang berbeza. Jadi, apakah penyebab keracunan makanan?

Senarai kuman yang menyebabkan keracunan makanan

Keracunan makanan adalah penyakit bawaan makanan yang disebabkan oleh jangkitan bakteria, virus, atau parasit yang menyerang sistem pencernaan.

Dari semua jenis kuman yang ada di dunia, berikut adalah beberapa penyebab keracunan makanan yang paling biasa:

1. Salmonella

Salmonella typhi adalah bakteria yang sering menjadi penyebab keracunan makanan.

Bakteria salmonella typhi hidup di usus haiwan ternakan. Anda boleh dijangkiti daripada memakan produk makanan yang tercemar kotoran haiwan yang mengandungi bakteria salmonella.

Terdapat banyak sumber makanan yang berisiko tinggi tercemar Salmonella typhi. Ini termasuk telur, ayam, daging merah, susu atau jus buah yang tidak dipasteurisasi, keju, rempah, kacang, dan buah-buahan dan sayur-sayuran mentah.

Gejala jangkitan biasanya muncul sekitar enam hingga 72 jam selepas pendedahan Salmonella yang menyebabkan keracunan makanan. Selain keracunan makanan, Salmonella Ia juga merupakan penyebab demam kepialu (demam kepialu).

2. Shigella

Shigella adalah bakteria yang menyebabkan keracunan makanan yang biasanya menyerang kanak-kanak kecil di tempat penjagaan kanak-kanak (jagaan harian) atau sekolah.

Sebilangan besar orang dijangkiti Shigella mengalami cirit-birit dengan lendir (yang juga boleh berdarah), demam tinggi, dan kekejangan perut dalam sehari atau tiga kali terkena bakteria.

Sumber makanan yang berisiko tinggi terkontaminasi dengan shigella adalah sayur-sayuran mentah yang tidak dicuci, atau salad sayur-sayuran mentah yang diproses secara langsung dengan tangan kosong.

3. Campylobacter

Bakteria lain yang boleh menyebabkan keracunan makanan adalah Campylobacter jejuni.

Campylobacter Ia dianggap sebagai bakteria keracunan makanan yang paling biasa di dunia. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyatakan bahawa setiap tahun hampir 1 dari 10 orang di dunia mengalami keracunan akibat jangkitan Campylobacter.

Bakteria ini sering terdapat dalam makanan mentah atau kurang matang, air mentah yang tidak dimasak atau tercemar, dan dalam susu mentah yang tidak dipasteurisasi.

Gejala yang disebabkan oleh bakteria Campylobacter jejuni boleh muncul kira-kira 2-5 hari selepas anda makan makanan yang tercemar. Gejala boleh merangkumi cirit-birit (kadang-kadang berdarah), demam, kekejangan perut, mual, sakit otot, dan sakit kepala.

Jangkitan Campylobacter umumnya ringan, tetapi boleh membawa maut pada kanak-kanak, orang tua, dan orang yang mempunyai sistem imun yang lemah.

4. Escherichia coli 0157

Escherichia coli (E coli) adalah sekumpulan bakteria yang menyebabkan banyak penyakit pada manusia, seperti UTI dan radang paru-paru. Dari banyak jenis, E coli O157 khusus untuk keracunan makanan.

E coli O157 disebarkan kepada manusia terutamanya melalui penggunaan makanan yang tercemar, seperti produk mentah (seperti burger) atau produk daging tanah yang belum dimasak, jus dan susu mentah (tidak dipasteurisasi), dan sayur-sayuran mentah yang dicemari.

Selain itu, bakteria ini juga sering dijumpai di sumber air, seperti kolam renang, sungai (waktu), serta telaga dan saluran air. E coli O157 dapat bertahan selama berbulan-bulan di dalam air.

Jangkitan E coli O157 boleh menyebabkan kekejangan perut yang teruk, cirit-birit berdarah, dan kadang-kadang demam rendah. Gejala biasanya bertambah dalam masa seminggu. Namun, keracunan makanan kerana jangkitan E coli juga boleh menyebabkan komplikasi yang mengancam nyawa, disebut sindrom uremik hemolitik (HUS).

5. Clostridium botulinum

Clostridium botulinum adalah bakteria yang menyebabkan keracunan makanan dalam keadaan yang disebut botulisme.

Bakteria ini boleh mencemarkan sayur-sayuran dan makanan yang diawetkan atau disimpan di dalam tin. Bakteria ini juga terdapat secara semula jadi dalam madu.

Keracunan makanan dari bakteria Clostridium boleh menyebabkan gejala seperti mual, muntah, dan kekejangan perut. Botulisme keracunan makanan juga dapat menyebabkan gangguan neurologi yang berpotensi membawa maut, yang dicirikan oleh penglihatan berganda, kesukaran menelan, bercakap, dan bernafas. Botulisme yang berlaku pada bayi boleh menyebabkan kelemahan, sembelit, dan penurunan selera makan.

6. Listeria

Listeria adalah bakteria yang menyebabkan keracunan makanan yang dapat bertahan dalam suhu sejuk, seperti di dalam peti sejuk atau peti sejuk beku. Makanan sejuk yang berisiko tercemar listeria adalah ikan salai, daging asap, keju mentah yang terbuat dari susu yang tidak dipasteurisasi, dan ais krim.

Wanita hamil dan orang yang mempunyai sistem imun yang lemah lebih rentan terhadap jangkitan bakteria listeria.

Orang yang mempunyai jangkitan listeria yang lebih serius, yang dikenali sebagai listeriosis, mungkin tidak mempunyai gejala selama seminggu atau bahkan berbulan-bulan setelah terdedah. Namun, dia cenderung mengalami gejala biasa seperti cirit-birit atau muntah yang boleh disalahpahami untuk penyakit lain.

7. Clostridium perfringens

Ini adalah jenis bakteria yang cenderung menjadi penyebab berlakunya keracunan makanan di satu kawasan besar, misalnya melalui katering di pesta, di kafe, atau di restoran dengan sejumlah besar pelanggan.

Gejala keracunan makanan Clostridium perfringens Ini termasuk kekejangan dan cirit-birit, yang biasanya membaik dalam beberapa hari setelah diberi ubat.

8. Norovirus

Norovirus adalah virus yang menyebabkan keracunan makanan yang dapat ditularkan dari satu orang ke orang lain melalui hubungan langsung. Orang yang membawa norovirus juga dapat memindahkan virus ke makanan, dan dari memakan makanan inilah orang yang sihat dapat menangkap penyakit ini.

Gejala keracunan makanan akibat jangkitan norovirus dapat muncul sekitar 12 hingga 48 jam setelah makan makanan. Gejala boleh merangkumi kekejangan perut dan cirit-birit berair yang lebih biasa pada orang dewasa, sementara kanak-kanak cenderung mengalami sakit perut dan muntah.

9. Giardia duodenalis

Jangkitan Giardiasis yang disebabkan oleh parasit Giardia duodenalis dan Giardia lamblia juga boleh menjadi penyebab keracunan makanan. Kedua-dua jenis parasit ini hidup di dalam usus haiwan dan memasuki tubuh manusia melalui makanan.

Gejala giardiasis boleh merangkumi cirit-birit, kekejangan perut, kembung, mual, dan najis berbau busuk. Gejala boleh berlaku dalam masa satu hingga dua minggu setelah anda terdedah.

Orang biasanya dijangkiti Giardia duodenalis setelah minum air yang tercemar parasit, dan memakan daging haiwan yang tidak dimasak atau mentah.

Dengan cara apa kuman yang menyebabkan keracunan makanan merebak?

Pelbagai jenis kuman yang menyebabkan keracunan di atas dapat memasuki perut manusia melalui makanan tertentu. Di dalam perut, kuman akan membiak di usus kecil dan kemudian bergerak untuk menjangkiti usus besar sehingga menyebabkan gejala yang menyakitkan.

Berikut adalah beberapa cara penyebaran kuman yang paling biasa yang menyebabkan keracunan makanan:

1. Lokasi pemprosesan makanan yang tidak bersih

Seperti yang dijelaskan di atas, keracunan makanan adalah penyakit bawaan makanan.

Bahan makanan boleh tercemar dengan kuman penyebab penyakit di mana sahaja ia diproses, disiapkan, atau disimpan. Lokasi yang boleh menjadi titik awal permulaan wabak keracunan makanan adalah tempat di mana sanitasi air kurang baik, persekitarannya tidak steril, dan orang-orang tidak menjaga kebersihan. Keracunan makanan serentak sering berlaku pada:

  • Kilang makanan yang tidak mengikut protokol kebersihan.
  • Restoran
  • Kedai, gerai makan, atau tempat penjaja seperti medan selera atau kantin sekolah
  • Rumah

Makanan yang diproses dan disiapkan di tempat yang kotor boleh diserang kuman yang menyebabkan keracunan makanan.

2. Makanan yang tercemar

Kemunculan makanan yang telah dicemari kuman yang menyebabkan keracunan tidak selalu kotor atau tidak sedap dipandang.

Sebilangan besar makanan yang tercemar sebenarnya kelihatan normal, seperti makanan bersih pada umumnya.

Berikut adalah beberapa cara agar makanan yang bersih sebelumnya boleh tercemar:

  • Melalui pencemaran kotoran: Ini paling kerap berlaku apabila orang yang menyediakan, memproses dan menghidangkan pinggan tidak mencuci tangan terlebih dahulu setelah menggunakan tandas dan memulakan proses memasak dengan segera. Bakteria di tangannya boleh berpindah ke makanan yang anda makan.
  • Dari air yang tercemar: Anda boleh mendapat keracunan makanan jika anda memakan makanan yang dibasuh dengan air kotor atau minum air yang tercemar. Contohnya, semasa anda makan makanan ringan di kaki lima di tepi jalan. Penularan juga boleh berlaku dari minum air yang tercemar secara tidak sengaja (contohnya menelan air ketika berenang).
  • Melalui peralatan memasak yang kotor: Kuman yang menyebabkan keracunan makanan boleh berpindah dan menetap di alat memasak yang anda gunakan. Contohnya, semasa anda memasak ikan yang dagingnya dicemari bakteria salmonella, gunakan pisau dan papan pemotong untuk memotongnya. Bakteria dari ikan boleh ditinggalkan di pisau dan papan pemotong, dan dipindahkan kembali ke bahan makanan lain yang kemudian diproses secara langsung dengan peralatan ini.

3. Pemprosesan, penyediaan dan penyimpanan yang tidak betul

Jenis makanan tertentu secara semula jadi dapat mengandungi kuman ini.

Jadi jika makanan tidak diproses dengan cara yang betul, kuman yang menyebabkannya masih boleh ditinggalkan dan menjangkiti saluran pencernaan anda setelah dimakan.

Contohnya, semasa mencuci buah atau sayur, jangan gunakan air bersih dan sabun (untuk makanan), atau masak daging tetapi jangan sampai ia dimasak sepenuhnya. Bilas anda boleh menghilangkan sebahagian besar kuman, tetapi tidak semuanya sepenuhnya. Begitu juga apabila dimasak kemudian.

Panas tinggi akan membunuh sebahagian besar kuman, tetapi mungkin masih meninggalkan sebahagian koloni atau spora mereka dalam makanan. Sisa kuman yang masih tersisa dalam makanan yang tidak dimasak masih boleh menjangkiti pencernaan anda di kemudian hari.

Selain itu, membiarkan makanan terbuka yang tidak ditutup atau disimpan dengan tidak betul dapat membiarkan lalat, lipas, kadal, dan serangga lain bertengger. Haiwan ini dapat membawa bakteria yang menyebabkan keracunan makanan.

4. Dari makanan mentah hingga makanan yang dimasak

Terdapat beberapa makanan mentah yang berisiko tinggi menyebabkan keracunan makanan. Salah satunya ialah sekeping ayam mentah. Sekiranya daging mentah disimpan di dalam peti sejuk bersebelahan dengan hidangan daging lain yang dimasak tetapi tidak dibungkus dengan ketat, kuman dari ayam mentah boleh berpindah ke daging yang dimasak hanya dalam beberapa jam.

Menurut Pusat Pencegahan Penyakit dan Pengendalian, kuman yang berpindah ke makanan yang dimasak akan tetap ada di dalamnya jika makanan berikutnya tidak dipanaskan di atas kompor dengan betul, atau hanya dipanaskan sebentar di dalam microwave. Makanan yang dimasak yang hanya dihangatkan sebentar masih boleh tumbuh kuman atau spora baru.

5. Menyerahkan orang sakit kepada orang lain yang sihat

Orang yang sakit dan menyediakan makanan baru untuk dimakan orang lain juga boleh menjadi penyebab keracunan makanan. Ini sering berlaku jika sebelum memasak mereka tidak mencuci tangan dengan bersih, dan semasa memasak mereka juga boleh menggaru jerawat, menyentuh luka, atau memetik hidungnya.

Tangan yang kotor dapat membawa kuman yang menyebabkan keracunan makanan yang boleh dipindahkan ke peralatan memasak dan bahan makanan.

Cegah keracunan makanan dengan menjaga kebersihan diri

Anda boleh mencegah penyebaran kuman yang menyebabkan keracunan makanan dengan menjaga kebersihan diri, memastikan kebersihan sumber makanan, dan menjaga kebersihan rumah dan persekitaran anda.

Ingatlah untuk selalu mencuci tangan anda setelah menggunakan tandas sebelum menyentuh sesuatu. Penyebaran dan penghantaran kuman yang menyebabkan keracunan makanan Anda boleh berhenti mencuci tangan dengan kerap, terutamanya setelah menggunakan tandas dan sebelum mengendalikan makanan.

Pastikan juga mencuci bahan makanan dan memasaknya di dalam air bersih; dan mengendalikan makanan dengan tangan yang bersih, alat makan yang bersih.

Petua mudah ini dapat membantu anda mengelakkan penularan kuman yang menyebabkan keracunan makanan.

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌