Kesihatan

Mengapa Ada Orang Suka Bau Bensin?

Suka bau yang berasal dari minyak wangi, buah, hingga rumput basah adalah perkara biasa. Uniknya, ada juga orang yang suka menghidu bau dari sumber yang tidak biasa, seperti petrol.

Bagi orang yang menyukainya, bau petrol dianggap lebih menyenangkan untuk bernafas daripada minyak wangi. Sebaliknya, bahan bakar kenderaan bermotor ini boleh menyebabkan rasa mual bagi mereka yang tidak menyukainya.

Apa sebenarnya alasan saintifik di sebalik fenomena ini?

Mengapa ada orang suka menghidu petrol?

Bensin adalah produk turunan minyak mentah yang diperoleh dengan mengepam minyak mentah dari tanah. Cecair ini terdiri daripada banyak atom hidrogen dan karbon yang dihubungkan bersama untuk membentuk rantai molekul hidrokarbon.

Biasanya, kumpulan rantai hidrokarbon yang mengandungi 7-11 atom karbon digunakan untuk membuat petrol. Sebatian yang tergolong dalam kumpulan ini termasuk butana, pentana, benzena, toluena, dan xilena.

Berdasarkan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), terdapat sekitar 150 sebatian kimia yang terkandung dalam petrol. Apabila anda menghidu petrol, anda sebenarnya menyedut semua bahan kimia ini dalam bentuk wap.

Salah satu sebatian yang membuat banyak orang menyukai bau petrol adalah benzena. Benzene mempunyai aroma yang manis dan menyenangkan ketika disedut. Sebatian ini juga menyebabkan kesan dalam bentuk halusinasi dan euforia, sama dengan pengaruh alkohol.

Benzena berfungsi dengan menekan fungsi sistem saraf pusat. Sekiranya disedut dalam jumlah yang berlebihan, sebatian ini boleh menyebabkan gangguan dalam koordinasi dan pertuturan badan, pening, dan bahkan kehilangan kesedaran.

Tidak semua orang suka menghidu petrol

Bagi orang yang biasa dengan bau petrol atau suka, kesan sebatian dalam petrol mungkin tidak menjadi masalah. Walau bagaimanapun, sebatian dalam petrol bukan hanya kesan euforia yang menyenangkan.

Pada sesetengah orang, pendedahan kepada petrol boleh menyebabkan kesan lain yang lebih mengganggu daripada euforia yang muncul. Kesan ini merangkumi:

 • Disorientasi
 • Kepala pening
 • Sakit kepala
 • Batuk
 • Pening dan muntah
 • Susah bernafas
 • Gegaran dan kelemahan otot

Rata-rata, kesan berbau petrol akan muncul dalam 1-5 minit. Keadaan ini tentunya menimbulkan rasa tidak selesa. Oleh itu, tidak sedikit orang yang memilih untuk mengelak ketika mereka harus mengisi minyak kereta, misalnya.

Kesan jangka panjang pendedahan petrol

Pendedahan kepada petrol untuk waktu yang singkat biasanya tidak berbahaya. Kesannya akan berkurang setelah anda menghirup udara segar. Sekiranya anda terus menyedut bau petrol untuk jangka masa panjang, ia akan memberi kesan buruk kepada kesihatan.

Seperti ubat-ubatan dan alkohol, bau petrol juga boleh mencetuskan ketagihan. Ketagihan petrol adalah keadaan berbahaya. Sebabnya, penghidap berisiko menghadapi masalah kesihatan jangka panjang, seperti:

 • Penyakit buah pinggang
 • Gangguan fungsi saraf dan otak
 • Fungsi otot menurun
 • Perubahan sikap dan penurunan kecerdasan

Untuk mengelakkan kesan sampingannya kepada kesihatan, cubalah hadkan pendedahan kepada petrol ketika anda dalam perjalanan. Elakkan berbau petrol atau menarik nafas dalam ketika anda perlu mengisi minyak.

Jauhkan kenderaan atau kawasan simpanan gas sementara anda dari orang yang tinggal di rumah, terutamanya kanak-kanak. Segera berjumpa doktor sekiranya seseorang yang terdekat dengan anda mengalami gejala tertentu setelah terdedah kepada bau petrol.