Keibubapaan

Kesan Teh Hijau untuk Ibu Menyusu, Selamat atau Tidak?

Teh hijau dipercayai selama beratus-ratus tahun mempunyai manfaat kesihatan yang baik. Namun, tidak semua orang menemui perkara yang sama, termasuk ibu yang menyusu. Sekiranya teh hijau diminum untuk ibu menyusu, adakah faedahnya tetap sama atau adakah kesan sampingan?

Kesan sampingan teh hijau untuk ibu menyusu

Seorang ibu yang masih dalam proses penyusuan, tentunya mesti memperhatikan diet mereka, memandangkan kualiti makanan dan minuman akan mempengaruhi susu yang dihasilkan.

Salah satu jenis minuman yang sering didengar dan dielakkan oleh ibu menyusu adalah kafein. Jenis minuman berkafein tidak terhad pada kopi, tetapi juga termasuk teh, termasuk teh hijau.

Seperti yang dilaporkan dari halaman Dadah Teh hijau merangkumi teh yang mengandungi kafein, polifenol, dan tanin.

Menurut sebuah artikel dari Perpustakaan Perubatan Nasional, kegelisahan dan gangguan tidur telah terjadi pada beberapa bayi ibu yang mengonsumsi kafein dalam jumlah tinggi.

Sebenarnya, pemberian teh terus kepada bayi sebenarnya boleh mengganggu proses penyerapan zat besi.

Ini kerana kafein dapat tinggal di dalam badan seseorang selama 5-20 jam. Lebih-lebih lagi, jangka masa boleh lebih lama jika dipengaruhi oleh ubat-ubatan, lemak badan tinggi, dan masalah kesihatan yang lain.

Namun, itu tidak bermaksud bahawa teh hijau tidak boleh diminum untuk ibu yang menyusui. Cuma, anda perlu mengetahui terlebih dahulu had dos selamat untuk minum teh hijau.

Had dos selamat teh hijau untuk ibu menyusu

Kebiasaannya, kafein masih boleh diminum oleh ibu yang menyusui, tetapi tentunya mesti ada had yang selamat. Ini supaya kesan sampingan teh hijau untuk ibu menyusu tidak mempengaruhi kesihatan bayinya.

Oleh itu, ibu yang menyusu tidak digalakkan minum lebih daripada 300 mg minuman berkafein setiap hari. Ini bermakna anda masih boleh minum teh hijau, tetapi disyorkan untuk memakan hanya 1-3 cawan sehari.

mengikut Akademi Pediatrik Amerika Secara amnya, susu ibu hanya mengandungi kurang dari 1% kafein yang telah dicerna oleh ibu. Sekiranya anda tidak minum lebih dari tiga cawan teh hijau pada hari itu, kemungkinan terdapat sedikit atau sedikit kafein dalam air kencing bayi anda.

Walau bagaimanapun, proses metabolik setiap orang akan berbeza. Mungkin bagi sesetengah orang tahap toleransi kafein mereka jauh lebih tinggi daripada anda dan ini juga mempengaruhi bayi mereka.

Oleh itu, sangat disarankan untuk melihat berapa banyak cawan teh hijau yang telah anda minum semasa menyusu. Jangan lupa untuk melihat apakah bayi anda berubah semasa anda minum teh hijau.

Alternatif teh hijau untuk ibu menyusu

Sebenarnya, teh hijau masih boleh diminum untuk ibu menyusu. Namun, jika anda bimbang bahawa kafein dalam teh hijau boleh membahayakan bayi anda, ada baiknya anda mencari pilihan lain.

Contohnya, anda boleh memilih teh dengan kafein rendah atau tanpa kafein, seperti teh hitam.

Selain itu, terdapat beberapa jenis teh lain yang mengandungi kafein yang jauh lebih rendah daripada teh hijau, seperti:

  • teh putih
  • Chamomile
  • Teh halia
  • Teh pudina

Pada dasarnya, teh hijau masih cukup selamat untuk diminum oleh ibu hamil, tetapi dalam had yang munasabah, iaitu satu hingga tiga cawan sehari. Sekiranya anda seorang penggemar kafein, mungkin anda harus mula mengurangkan pengambilan anda mulai sekarang sehingga tidak menjejaskan kesihatan bayi anda.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌