Corak Tidur Sihat

5 Petua Memilih Tilam yang Baik untuk Kesihatan Anda •

Tidur dan kesihatan berkait rapat. Sekiranya anda cukup tidur, badan anda dapat berfungsi dengan normal. Sebaliknya, jika anda tidak cukup tidur, anda akan mengantuk dan terdedah kepada kecederaan dan berisiko tinggi mendapat penyakit kronik. Itulah sebabnya, anda perlu menjaga kualiti tidur yang sihat. Salah satu cara adalah dengan memperhatikan pilihan tilam tidur. Jadi, jenis tilam apa yang terbaik untuk kesihatan? Ayuh, lihat petua berikut.

Petua memilih tilam yang baik untuk kesihatan badan

Tidur yang nyenyak dapat membantu meningkatkan kualiti tidur. Anda boleh mendapatkan keselesaan ketika tidur dengan memperhatikan perkara-perkara yang menyokong tidur, salah satunya adalah tilam yang anda gunakan.

Ingat, memilih tilam tidak boleh sewenang-wenangnya. Sebabnya, memilih tilam yang salah boleh membuatkan badan terasa sakit ketika bangun tidur. Pada akhirnya, ini juga menyukarkan anda tidur malam dan kurang tidur pada keesokan harinya.

Agar anda tidak membuat pilihan yang salah, lihat langkah-langkah untuk memilih tilam tidur yang baik untuk kesihatan tubuh di bawah.

1. Kenali pelbagai jenis tilam

Terdapat banyak jenis tilam yang boleh anda temui di pasaran. Terdapat banyak jenis tilam, anda mungkin keliru. Walau bagaimanapun, jenis tilam yang paling biasa adalah katil spring, ingatan, dan susu getah. Ketiga-tiganya mempunyai fungsi yang berbeza.

  • katil spring Ini adalah jenis tilam yang paling banyak digunakan. Tilam ini mempunyai mata air spiral yang terbuat dari keluli yang kukuh dengan lapisan busa tebal sebagai bantal, sehingga dapat memudahkan tulang belakang anda dengan lebih kuat.
  • tempat tidur memori diperbuat daripada bahan berkontur yang dapat mengikut bentuk badan. Tilam memori berguna untuk memperbaiki postur dan menghilangkan rasa sakit. Walau bagaimanapun, tilam ini cenderung lebih panas daripada jenis tilam yang lain.
  • Tilam lateks diperbuat daripada bahan semula jadi atau sintetik. Tilam ini umumnya lebih kukuh, tetapi tidak selembut tilam busa lain. Harga yang ditawarkan juga cenderung lebih mahal. Tilam jenis lateks ini menawarkan keselesaan tambahan sehingga bagus untuk anda yang mengalami sakit belakang.

2. Utamakan keselesaan

Langkah seterusnya dalam memilih tilam tidur yang baik untuk kesihatan adalah menilai tilam untuk keselesaannya.

Apabila anda memilih tilam, penting untuk mencuba duduk atau tidur di atasnya. Jangan risau, tidak biasa mencuba tilam sebelum membelinya, Macam mana boleh jadi.

Melaporkan dari laman WebMD, Michael Breus, PhD, seorang pakar tidur malah menasihati semua orang yang ingin membeli tilam baru untuk mencuba berbaring di setiap tilam selama 10 hingga 15 minit dalam keadaan tidur biasa di rumah.

Ini kerana setiap orang mempunyai keperluan yang berbeza. Oleh itu, pastikan anda berasa selesa dengan mencuba tilam sebelum membelinya.

Sekiranya anda tidak dapat menemukan kedudukan yang selesa setelah cuba duduk atau berbaring di atasnya, tilam mungkin bukan tilam yang sesuai untuk anda. Sekiranya seperti ini, anda mesti mencuba jenis atau model tilam yang lain.

3. Pilih mengikut keperluan

Kriteria seterusnya yang perlu anda utamakan dalam memilih tilam yang baik untuk kesihatan adalah mengikut keperluan anda. Melancarkan laman web Sleep Foundation, orang yang mempunyai masalah sakit pinggang mesti memilih jenis tilam sederhana lembut atau firma sederhana. Tilam jenis ini memastikan tulang belakang berada dalam keadaan normal sehingga keluhan sakit belakang dapat dikurangkan.

Dilancarkan dari laman web Sleep, berikut adalah pelbagai kriteria untuk tilam mengikut tahap kelembutan, kebiasaan tidur, dan berat badan mereka.

  • Lebih lembut dan lembut biasanya sesuai untuk orang yang tidur di samping dengan berat badan kurang dari 58 kg.
  • Sedang lembut dan sederhana biasanya sesuai untuk orang yang tidur di sisi mereka dan berat sekitar 100 kg atau orang yang tidur di punggung / rawan dan berat badan kurang dari 100 kg.
  • firma sederhana sesuai untuk orang dengan semua posisi tidur dan berat badannya kurang daripada 58 kg.
  • Tegas lebih sesuai untuk orang yang tidur di sebelah mereka dengan berat lebih dari 100 kg, atau orang yang tidur di perut / belakang mereka dan berat sekurang-kurangnya 58 kg.
  • Lebih tegas untuk orang yang tidur dalam pelbagai posisi dan berat lebih dari 100 kg.

4. Sesuaikan dengan saiz bilik tidur

Memperhatikan ukuran tilam tidak kurang pentingnya. Walaupun saiz tilam yang besar memang lebih selesa, tidak mustahil untuk membeli tilam saiz raja jika saiz bilik tidur anda hanya terhad untuk rumah tumpangan?

Jadi, sesuaikan ukuran tilam dengan ukuran bilik anda. Sekiranya anda benar-benar mahukan tilam lebar tetapi tidak mempunyai cukup ruang untuk menyimpan barang, anda boleh mempertimbangkan untuk membeli katil dengan model katil simpanan yang mempunyai banyak laci di sisinya. Dengan cara itu, anda akan mempunyai tilam yang luas dan ruang yang cukup untuk menyimpan barang-barang di dalam bilik.

5. Perhatikan harga dan kualiti

Petua memilih tilam terakhir adalah dengan memperhatikan harga dan kualiti. Tilam yang terbaik untuk kesihatan tidak semestinya paling mahal. Walau bagaimanapun, ia bukan tilam paling murah.

Yang paling penting, jangan tertipu dengan harga tawaran penjual. Dalam kebanyakan kes, kemungkinan harga yang lebih rendah akan menurunkan tahap keselesaan tilam. Oleh itu, perhatikan dengan teliti dan periksa semula tilam yang akan anda beli. Sebelum membeli, anda boleh membaca mengkaji semula mengenai kualiti tilam terlebih dahulu.

Selain bijak memilih tilam tidur, terdapat banyak perkara lain yang perlu anda perhatikan. Bermula dari kebersihan tilam dan aksesorinya, seperti bantal dan selimut, hingga tempoh penggunaan tilam yang anda miliki sekarang. Jangan lupa untuk menyesuaikan keselesaan bilik tidur anda, dengan menyesuaikan tetapan cahaya dan suhu bilik.