Kehidupan yang sihat

Ketahui Bahaya Menyimpan Resit di Dompet Anda

Adakah anda salah seorang yang sering menyimpan resit membeli-belah? Sebenarnya, mengumpulkan resit runcit tidak baik untuk kesihatan tubuh. Apakah bahaya? Mengapa penerimaan barang runcit tidak boleh disimpan terlalu lama di dalam dompet?

Ternyata, penerimaan barang runcit mengandungi racun

Tidak ramai yang mengetahui bahawa penerimaan barang runcit mengandungi bahan yang berbahaya bagi tubuh. Bahannya adalah BPA atau Bisphenol A.

BPA adalah sebatian kimia yang biasa digunakan untuk mengeras plastik. Bahan kimia ini biasanya terdapat di dalam bekas makanan plastik, botol plastik, hingga resit belanja kertas.

Dalam kajian yang melibatkan haiwan eksperimen, BPA didapati mengganggu fungsi hormon endokrin. Ini kerana kandungan dalam BPA mempunyai kesan yang sama dengan hormon estrogen yang boleh menyebabkan perubahan pada kelenjar prostat dan tisu payudara.

Walaupun kesan buruk BPA baru-baru ini terbukti pada haiwan, para penyelidik mengesyorkan agar anda tetap menghindari perkara yang mengandungi BPA.

Seperti yang dilaporkan oleh Gabungan Pencemaran Plastik, penerimaan BPA boleh mengganggu sistem pembiakan pada lelaki dan wanita. Ini boleh berlaku kerana penyerapan sebatian kimia yang menyerupai estrogen ke dalam kulit anda.

Sekiranya anda sering menyimpan resit membeli-belah di dompet atau poket seluar anda, risiko yang mungkin timbul termasuk:

  • Kanser payudara
  • kanser prostat
  • Diabetes
  • Obesiti

Ini dibuktikan melalui kajian dari tiga negara, iaitu Brazil, Sepanyol, dan Perancis. Nampaknya, walaupun dalam dosis yang sangat kecil, ada bukti yang menunjukkan bahawa BPA dalam penerimaan belanja dapat memicu barah.

BPA dalam penerimaan bahan makanan boleh menyerap kulit

Selidiki kesesuaian, ternyata BPA dalam resit belanja anda tidak terikat secara kimia. Oleh itu, sangat mudah bagi anda untuk terdedah kepada racun dari resit membeli-belah. Bermula dari menyentuhnya secara langsung, terdedah melalui wang di dompet anda dengan resit belanja anda, ke bahan makanan anda.

BPA diproses di hati untuk membentuk glukoronida bisphenol A dan kebanyakannya dikeluarkan dalam air kencing. Struktur fenolik BPA terbukti berinteraksi dengan estrogen dan boleh memberi kesan buruk terhadap hormon yang dimiliki oleh seorang wanita.

Oleh itu, bahan ini membantu mencetuskan gangguan endokrin, termasuk menjadikan lelaki dan wanita tidak subur.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa orang yang sering menyentuh resit membeli-belah, seperti juruwang, mempunyai kepekatan BPA yang lebih tinggi daripada yang lain. Ini dijumpai dalam perbandingan air kencing mereka ketika meneliti masalah ini.

Selain itu, pendedahan kepada BPA juga mempengaruhi kekerapan dan kebersihan tangan seseorang. Di tangan juruwang yang bekerja lebih dari sepuluh jam dijumpai 71 mg BPA. Jumlah ini jauh lebih banyak daripada di tangan orang biasa yang hanya terdedah kepada 7.1 - 42.6 mg sehari.

Tahap BPA yang kecil masih boleh menjadi risiko kesihatan

Seperti yang dilaporkan oleh Web MD, satu kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa penggunaan BPA dosis rendah sebenarnya mempengaruhi kesihatan biologi haiwan eksperimen. Walaupun dikatakan dapat digunakan dalam dosis selamat, penggunaan BPA dalam dosis rendah tetap dapat memicu barah payudara dan penyakit lain.

Penyelidikan ini dilakukan selama 2 tahun dengan memberikan BPA dan hormon estrogen kepada 4000 tikus eksperimen. Semua tikus diberi dos yang sama sebelum mereka melahirkan. Sebahagian daripada mereka diberi BPA sehingga akhir hayat mereka, yang lain hanya diberikan sehingga mereka tidak lagi menyusu.

Dos terendah yang diberikan kepada tikus ialah 2.5 mikrogram sehari dan dos tertinggi ialah 25.000 mikrogram. Hasilnya cukup mengejutkan. Tikus muda yang diberi dosis rendah sehingga mereka tidak lagi menyusu didapati berisiko lebih tinggi terkena barah payudara.

Sebaliknya, tikus betina juga menunjukkan perubahan dalam kesihatan hati dan buah pinggang mereka. Perubahan juga berlaku pada tikus jantan. Prostat dan dada mereka menunjukkan perubahan yang cukup drastik setelah diberi dos BPA yang cukup rendah.

Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa penggunaan BPA dengan dos paling rendah masih boleh mempengaruhi kesihatan anda. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan, sama ada BPA sebenarnya tidak boleh digunakan lagi atau ada alternatif lain. Sekarang, menjadi lebih jelas bukankah berbahaya untuk menyimpan resit yang mempunyai BPA di dalamnya?

Bukan hanya resit membeli-belah, BPA boleh didapati di kertas lain

Bukan hanya pada resit membeli-belah, anda juga boleh mendapatkan CPA pada tiket konsert dan kapal terbang. Oleh itu, sangat sukar untuk mengelakkan bahan kimia berbahaya ini kerana ia ada di mana-mana. Sebagai tambahan, orang yang paling berisiko terkena BPA hadir dalam pelbagai makalah ini.

Sebenarnya, ada kaedah khas untuk mengetahui sama ada resit belanja anda mengandungi BPA atau tidak. Cuba gores bahagian resit belanja anda. Sekiranya terdapat tanda gelap, maka resit anda mungkin mengandungi BPA.

Apa yang harus dilakukan untuk mengatasi bahaya menyimpan resit di dompet?

Sekiranya anda tidak mahu terkena racun BPA pada resit runcit anda, mulailah membuang kertas itu ke dalam tong sampah agar tidak bertahan lama di sana. Selain itu, terdapat beberapa perkara yang harus anda perhatikan untuk mengurangkan risiko bahaya menyimpan resit membeli-belah.

  • Sekiranya boleh, tidak perlu menerima resit
  • Cuba minta resit anda dalam bentuk digital. Seperti e-mel atau melalui SMS.
  • Sekiranya anda mesti menerima resit belanja, cuba sentuh belakang kerana biasanya kurang mengandungi BPA.
  • Jangan masukkan ke dalam dompet anda, tetapi di dalam sampul surat yang tidak mempunyai apa-apa di dalamnya. Toksin BPA boleh bertahan dengan wang anda, menjadikannya berbahaya untuk menyimpannya di sana.
  • Basuh tangan dengan sabun sebaik sahaja menerima resit membeli-belah. Jangan gunakan pembersih tangan kimia untuk membersihkannya.

Nah, sekarang anda tahu bahawa terdapat banyak bahaya yang timbul dari menyimpan resit di dompet anda. Kandungan BPA di dalamnya dapat memberikan dampak negatif pada kesehatan Anda, jadi ada baiknya tidak menerima penerimaan belanja untuk mengurangkan penyakit yang disebabkan.