Kesihatan mental

5 Cara Menangani Pasangan Mood Bad

Berurusan dengan orang yang mood buruk tidak pernah mudah, walaupun pasangan anda yang mengalaminya. Semua yang anda lakukan menjadi serba salah. Sekurang-kurangnya, anda dan pasangan anda sebenarnya boleh bertengkar hebat mood Anda juga patah. Jadi, apa yang perlu saya buat bila mood rakan kongsi buruk?

Cara berurusan dengan pasangan yang mood buruk

Berurusan dengan pasangan anda sahaja tidak menjamin bahawa anda akan lebih memahami hati dan kepalanya. Inilah sebabnya mengapa masih banyak orang yang keliru ketika berurusan dengan pasangan mereka ketika mood mereka teruk.

Tidak perlu mengikut bete, berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan:

1. Ketahui puncanya

David Kaplan, Ph.D., seorang pakar dari Persatuan Kaunseling Amerika , menyatakan bahawa kita kadang-kadang berusaha terlalu keras untuk diperbaiki mood pasangan. Dengan begitu kuat, kita lupa untuk bertanya apakah puncanya.

Cuba selalu bertanya kepada pasangan anda sebelum melakukan apa-apa tindakan. Dengan memahami sebab di sebalik keburukan mood rakan kongsi, tindakan yang anda ambil seterusnya akan membantu mereka dengan lebih baik.

2. Mengundang jenaka

Mencuba membuat pasangan anda ketawa dengan melucukan humor adalah salah satu strategi yang paling biasa untuk berurusan dengan pasangan ketika mereka berada mood buruk . Namun, pastikan anda memahami bilakah masa yang tepat untuk mengundang jenaka agar tidak memburukkan lagi keadaan.

Sekiranya keadaannya baik dan anda dapat meramalkan tindak balas pasangan anda, beritahu mereka sesuatu yang lucu yang akan membuat anda berdua ketawa. Setelah suasananya mencair, cuba tanya pasangan anda, apa yang dapat membuatnya merasa lebih baik.

3. Menjaga mood awak masih baik

Mood baik dan buruk menyebarkan dengan mudah kepada orang lain. Inilah sebabnya mengapa emosi anda dapat dinyalakan apabila anda melihat pasangan anda dipenuhi dengan emosi negatif. Seboleh-bolehnya, cuba jangan marah juga agar keadaan tidak bertambah buruk.

Sekiranya anda mula memahami perasaan negatif pasangan anda, cubalah menjauhkan diri terlebih dahulu. Sekiranya perlu, luangkan masa untuk berdiam diri sehingga anda dapat berhadapan dengan pasangan anda lagi.

4. Tidak selalu mengikut kehendak pasangan

Mood Perkara-perkara buruk yang datang sekali-sekala adalah perkara biasa, tetapi sering kali menghadapi pasangan mood buruk adalah perkara yang berbeza. Pada sebilangan orang, mood Tingkah laku buruk yang berterusan boleh menjadi tanda mengawal tingkah laku.

Pasangan anda akan terus membuat mood buruk sebagai 'senjata' untuk mendapatkan apa yang dia mahukan. Daripada memenuhi kehendaknya, bantu pasangan anda dengan menyelesaikan sebab di sebalik mood buruk.

5. Berkomunikasi dengan baik

Cara anda bercakap dengan pasangan anda boleh bertambah baik mood dia, tetapi ia juga boleh merosakkan moodnya. Itulah sebabnya, sebelumnya, cadangkan sesuatu, dengarkan ceritanya, perhatikan suaranya, dan kenali bahasa badannya.

Jangan salahkan pasangan anda untuk apa yang berlaku. Sebenarnya, anda mungkin tidak perlu memberi nasihat sekiranya pasangan anda tidak memintanya. Sekiranya ada sesuatu yang anda tidak faham, tanyakan lagi sehingga anda memahaminya dengan jelas.

Setiap orang mempunyai cara tersendiri untuk berurusan dengan pasangan yang sedang berjuang mood buruk . Walau bagaimanapun, kuncinya adalah memahami sebabnya mood buruk dan apa yang diharapkan oleh pasangan anda.

Jangan lupa untuk menyampaikan perasaan dan fikiran anda dengan cara yang baik. Sebabnya, cara anda berurusan dengan pasangan anda akan mempunyai pengaruh besar terhadap kualiti hubungan di masa depan.