Keibubapaan

Bergambar Ternyata Memberi Banyak Manfaat kepada Anak-anak, Anda Tahu!

Melukis adalah aktiviti yang disukai oleh semua orang, termasuk kanak-kanak. Tidak jarang pada usia balita hingga awal persekolahan, dinding rumah anda dipenuhi dengan pelbagai coretan gambar anak kecil anda. Tenang, tidak perlu marah. Aktiviti melukis ini di mana sahaja terdapat tempat kosong adalah kejadian biasa pada usia kanak-kanak.

Anda sebagai ibu bapa hanya perlu menyediakan bekas yang betul, dalam bentuk kanvas atau kertas lukisan misalnya. Lagipun, melukis mempunyai banyak faedah besar untuk anak anda. Apa faedahnya?

Faedah melukis untuk kanak-kanak

1. Kemahiran motor halus kanak-kanak dapat berkembang

Pergerakan tangan anak ketika dia menarik sesuatu di atas kertas atau bahkan dinding rumah anda ternyata bermanfaat untuk kemahiran motor halus. Kemahiran motor halus (termasuk pergerakan tangan, pergelangan tangan, dan jari) perlahan-lahan dilatih dan dikembangkan secara progresif.

Perlu diingat bahawa kemahiran motor halus pada orang dewasa merangkumi kemahiran ketika menaip, memandu, atau bahkan menulis dengan tangan. Manakala pada usia dini atau usia anak-anak, contoh kemahiran motor halus yang dapat dikembangkan adalah menggambar, memegang, atau menggenggam sesuatu.

2. Membantu kanak-kanak membina tumpuan

Sekiranya anak anda suka menggambar di rumah, jangan dilarang! Doodling di atas kertas boleh berguna untuk melatih tumpuan anak-anak, anda tahu. Anak juga akan memfokuskan pada perincian kecil dalam gambar, anak akan membayangkan dalam gambar, dan anak juga dapat memberi tumpuan untuk menyelesaikan sesuatu dengan gambar.

3. Meningkatkan kekompakan antara fungsi mata dan tangan

Selain meningkatkan kemahiran motor halus, menggambar membolehkan anak anda meletakkan segerak antara apa yang dilihatnya dan apa yang dia tulis di kertas lukisan.

Koordinasi mata-tangan penting untuk perkembangan anak, misalnya semasa bersukan atau bahkan untuk faedah akademik semasa menulis pelajaran.

4. Meningkatkan keyakinan diri anak-anak

Tanpa diduga, ketika seorang anak melukis dan dipuji oleh ibu bapanya bahawa lukisan itu bagus, ia dapat membina keyakinannya.

Apabila anak anda berpeluang memanfaatkan khayalan, pemikiran dan pengalaman mereka, ia akan membuat mereka meneroka perkara baru. Secara tidak langsung, keyakinan diri anak-anak dapat dibina dengan kemampuan apa yang mereka ada.

5. Ajar anak menyelesaikan masalah secara kreatif

Manfaat menggambar untuk kanak-kanak bukan sahaja melatih kreativiti atau imaginasi mereka. Ini juga boleh menjadi kaedah untuk kanak-kanak berlatih menyelesaikan masalah secara kreatif. Contohnya, semasa kanak-kanak melukis, dia mesti menentukan cara terbaik untuk menghubungkan bahagian atau titik tertentu, menggambarkan emosi, dan menggambarkan tekstur gambar tertentu.

6. Latih kesabaran anak anda

Kanak-kanak yang mempraktikkan kemahiran seperti balet atau bahkan melukis, pasti memerlukan banyak masa untuk dicapai Matlamat- miliknya. Contohnya, dalam melukis anak akan berusaha menyempurnakan gambar satu hingga empat kali. Semasa proses menyempurnakan gambar ini, anak akan belajar bersabar sehingga gambarnya lebih baik.

Ini sangat penting bagi anak-anak dalam menghadapi dunia persaingan orang dewasa apabila anak-anak diminta untuk tetap sabar dan tidak mudah berputus asa ketika belajar kemahiran baru.

Ibu bapa yang bergambar dengan anak-anak mereka juga akan mendapat faedah

Semasa anak anda melukis, cubalah menemaninya sesekali dan ikuti gambar sesuatu di kertas lain. Aktiviti ini juga dapat merapatkan hubungan dan hubungan anda dengan anak anda.

Anda wajib meluangkan masa dengan anak-anak, terutamanya jika anda bekerja setiap hari jarang melihat anak-anak. Anda juga dapat melihat sejauh mana perkembangan dan pertumbuhan kanak-kanak dalam aktiviti ini.

Di samping itu, menggambar untuk orang dewasa juga mempunyai banyak faedah seperti dapat memperbaiki mood yang tidak baik. Apabila anda meletakkan pensil di atas kertas lukisan, perhatian dan tumpuan anda dapat dialihkan sementara ke gambar yang sedang anda kerjakan.

Di sinilah proses seni lukis dapat menghilangkan tekanan kerja, emosi, kegusaran dan apa sahaja yang dapat mewujudkannya mood awak turun. Oleh itu, beberapa aktiviti seni seperti melukis, menari, atau menyanyi dapat meningkatkan mood seseorang.

Petua untuk menyokong kemahiran melukis kanak-kanak

Ibu bapa secara amnya dapat melihat apa bakat anak mereka, apa yang disukai oleh anak itu, atau jenis aktiviti apa yang mereka minati. Sekiranya ada minat untuk melukis atau melukis, ibu bapa harus mempermudah dengan menyediakan ruang atau kawasan khas, meja, kertas lukisan, dan pensil berwarna agar anak-anak dapat mengembangkan kreativiti mereka.

Mempunyai kawasan khas untuk kanak-kanak melukis boleh menjadi kaedah terbaik untuk menarik dan mendorong anak-anak untuk melukis dengan tekun.

Menyatakan bakat kreatif kanak-kanak dapat membina kebebasan dalam diri kanak-kanak, kerana mereka secara semula jadi belajar melakukan sesuatu dengan sendiri, berdasarkan kemampuan dan kreativiti mereka.

Untuk menyokong bakat anak-anak, cubalah ibu bapa untuk mencuba atau menunjukkan minat dengan bertanya kepada anak-anak mereka tentang kisah atau makna di sebalik gambar seperti, “Wah, Adek, gambarnya bagus. Apa ini? " atau "Sukar, tidak , Adek buat gambar seperti ini? "

Jangan lupa memberi pujian untuk setiap karya yang dibuatnya. Apabila anak anda meminta pendapat atau mengajukan pertanyaan tentang gambarnya, jangan ragu untuk memberikan jawapan manis yang dapat mendukungnya untuk terus membuat gambar yang lebih baik.

Untuk meningkatkan minatnya terhadap gambar, cuba minta anak anda membuat gambar keluarga dengan permintaan warna terang. Dengan cara itu, anak-anak akan merasakan bahawa pekerjaan dan kemampuan mereka dihargai, diperlukan, dan yang paling penting, mereka merasakan bahawa apa yang mereka lakukan disokong sepenuh hati oleh ibu bapa mereka.

Untuk membantu anak anda merasa termotivasi untuk terus bekerja, anda mungkin dapat membingkai atau memaparkan gambar anak di biliknya, ruang keluarga, atau bahkan di ruang tamu khasnya.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌