Kesihatan

5 Manfaat Kesihatan Memakan Kaktus Yang Tidak Ramai Tahu

Adakah pernah terlintas di fikiran anda untuk memakan hidangan yang diperbuat daripada kaktus? Tumbuhan yang biasanya dijadikan tanaman hiasan sebenarnya boleh dimakan. Memakan jenis kaktus tertentu, ia boleh membawa beberapa manfaat kesihatan.

Terdapat puluhan jenis kaktus yang boleh dimakan, salah satunya adalah kaktus nopales atau pir berduri yang sangat popular di Amerika Latin dan Mexico. Walaupun permukaannya ditutup dengan duri tajam, tanaman ini dipercayai mempunyai manfaat kesihatan.

Pelbagai faedah makan kaktus

Kaktus boleh dimakan mentah atau tumis dengan bahan pelengkap lain. Agar hidangan lebih enak, tanaman kaktus yang digunakan mestilah muda dan lembut.

Tumbuhan ini mempunyai tekstur yang rangup. Rasanya hambar dan padat, dengan sedikit rasa segar. Bukan hanya enak, makan kaktus juga diketahui mempunyai pelbagai faedah seperti berikut:

1. Kaya dengan nutrien

Seperti makanan pada umumnya, kaktus mengandungi pelbagai nutrien yang bermanfaat. Kaktus mentah seberat 128 gram mengandungi 3 gram karbohidrat, 1 gram protein, 2 gram serat, dan 14 kalori.

Manfaat lain dari makan kaktus adalah bahawa ia memberi tubuh anda 20 mikrogram vitamin A, 8 miligram vitamin C, 4,6 mikrogram vitamin K, dan 141 miligram kalsium.

Vitamin dan mineral adalah dua nutrien yang penting untuk menjaga kelangsungan fungsi tubuh.

2. Melancarkan pencernaan

Makak kaktus juga mempunyai manfaat untuk pencernaan.

Kaktus mengandungi banyak serat makanan yang penting untuk proses pencernaan. Kandungan serat dalam makanan menjadikan najis padat sehingga lebih mudah dikeluarkan dari saluran pencernaan.

Pengambilan serat yang anda dapat dari makan kaktus juga merangsang peristalsis (pergerakan memerah) pada otot licin di sepanjang usus.

Keadaan ini dapat mengurangkan risiko gangguan pencernaan seperti cirit-birit dan sembelit.

3. Membantu mengawal gula dalam darah

Makan kaktus dianggap selamat untuk pesakit kencing manis kerana dapat membantu mengawal gula darah. Ini disokong oleh kajian yang diterbitkan dalam jurnal Farmakologi ISRN .

Kajian mendapati bahawa ekstrak biji kaktus dapat menurunkan gula darah sambil meningkatkan glikogen pada otot dan hati.

Manfaat memakan kaktus yang satu ini akan menjadi lebih baik jika seimbang dengan pengambilan ubat mengikut preskripsi doktor.

4. Menurunkan risiko barah

Kajian pada haiwan menunjukkan bahawa kaktus dapat menghambat pertumbuhan tumor di dalam badan. Manfaat ini berasal dari kandungan antioksidan yang sangat pelbagai.

Dengan memakan kaktus, salah satu faedah yang anda terima adalah mendapatkan antioksidan dalam bentuk pektin, karotena, asid askorbik, betalain, polifenol, dan asam empedu.

Semua sebatian antioksidan ini melindungi tubuh anda dari radikal bebas yang mencetuskan pembentukan barah.

5. Membantu menurunkan berat badan

Makan kaktus juga membawa kebaikan untuk penurunan berat badan. Cacti dapat membantu menurunkan berat badan dengan beberapa cara.

Pertama, kandungan vitamin B kompleks di dalamnya akan mempercepat kadar metabolisme sehingga lebih banyak kalori akan dibakar.

Kedua, kandungan serat dalam kaktus dapat membuat anda kenyang lebih lama dan mencegah makan berlebihan. Ketiga, kaktus dapat menurunkan kolesterol jahat dan membantu proses pembakaran lemak.

Kaktus tidak begitu popular seperti ramuan lain untuk makanan yang diproses. Sebenarnya, makan kaktus boleh membawa banyak faedah yang tidak diketahui oleh banyak orang.

Kaktus sangat kaya dengan serat, antioksidan, vitamin, dan mineral. Rasanya juga cukup sedap jika anda dapat memprosesnya dengan baik. Jadi, tidak ada salahnya menjadikan kaktus sebagai alternatif menu harian. Semoga berjaya!