Keibubapaan

Gejala kepialu pada kanak-kanak yang harus diketahui oleh ibu bapa, ditambah dengan ubatnya

Kepialu (demam kepialu) adalah jangkitan berjangkit yang disebabkan oleh bakteria salmonella typhi . Jenis ini boleh disebarkan melalui tinja dan berkait rapat dengan kebersihan. Kanak-kanak lebih mudah terkena demam kepialu daripada orang dewasa kerana mereka masih sukar untuk menjaga kebersihan. Jadi, ibu bapa mesti menyedari gejala demam kepialu pada anak-anak sebelum terlambat. Berikut adalah simptom kepialu yang perlu diketahui oleh ibu bapa.

Apakah simptom kepialu pada kanak-kanak?

Gejala kepialu pada anak anda biasanya muncul secara beransur-ansur dalam 1-3 minggu setelah tubuh dijangkiti bakteria. Tetapi dalam beberapa kes, gejala kepialu dapat muncul secara tiba-tiba.

Gejala tifus biasa yang harus anda perhatikan adalah:

Demam panas

Gejala pertama kepialu pada kanak-kanak adalah demam tinggi dengan suhu badan hingga 40 darjah Celsius. Memetik dari laman web rasmi Persatuan Pediatrik Indonesia (IDAI), kanak-kanak dengan kepialu umumnya mengalami demam tinggi selama 1 minggu.

Fasa demam tinggi ini meningkat dengan perlahan dan semakin tinggi. Contohnya, pada siang hari demam dengan suhu 38 darjah Celsius hari ini, pada keesokan harinya ia boleh meningkat hingga 38.5 darjah Celsius, kemudian keesokan harinya 39 darjah Celsius dan seterusnya.

Demam akibat demam kepialu biasanya sukar diturunkan walaupun anak anda telah mengambil ubat penurun demam.

Gangguan saluran gastrousus

Selain demam tinggi, gangguan gastrousus seperti cirit-birit dan sembelit juga merupakan tanda-tanda simptom kepialu pada kanak-kanak. Gejala ini muncul ketika kanak-kanak mempunyai kebiasaan mengunyah sembarangan di tepi jalan.

Selain makanan atau minuman yang tidak bersih, penyakit ini boleh disebabkan oleh kebersihan yang buruk. Kanak-kanak kecil suka meletakkan tangan dan objek lain ke dalam mulut mereka.

Sekiranya tangan atau objek terkontaminasi najis, bakteria akan mudah memasuki tubuh anak melalui mulut dan menyebabkan anak mengalami sembelit atau cirit-birit.

Sakit kepala

Walaupun bakteria salmonella typhi bermula dari tinja, tetapi gejala demam kepialu pada kanak-kanak bukan sahaja gangguan gastrousus.

Sakit kepala adalah satu lagi gejala kepialu yang sering dialami oleh kanak-kanak. Bahkan tidak berhenti di kepala, kanak-kanak juga boleh mengalami loya dan muntah.

Tifoid boleh disebarkan melalui hubungan langsung dengan orang yang dijangkiti. Kanak-kanak kecil lebih mudah terkena demam kepialu daripada orang dewasa kerana kekuatan badan mereka tidak sekuat orang dewasa.

Jeragat pada kulit

Memetik dari WHO, bintik hitam pada kulit akan muncul setelah demam 5-6 hari. Tompok-tompok ini dapat merebak ke seluruh badan, kecuali muka, telapak tangan, dan telapak kaki.

Tompok-tompok hitam ini paling berterusan di kawasan dada dan boleh bertahan sehingga 4 minggu atau lebih.

Tiada selera

Anak-anak yang hilang selera makan sering membimbangkan ibu bapa. Kehilangan selera makan adalah salah satu gejala kepialu pada kanak-kanak yang perlu diperhatikan.

Kehilangan selera makan disebabkan oleh keadaan badan yang tidak selesa kerana sakit kepala dan lidah yang tidak dapat merasakan makanan.

Selain perkara di atas, gejala demam kepialu pada anak kecil anda adalah:

  • Rasa lemah, letih, dan sakit badan
  • Sakit kepala
  • Sakit tekak
  • Sembelit
  • Hilang selera makan
  • Tompok-tompok merah pada kulit, terutamanya di bahagian dada

Beberapa simptom tifus di atas boleh disalahpahami sebagai gejala penyakit biasa yang lain.

Gejala boleh ringan atau teruk, bergantung pada keadaan badan, usia, dan sejarah lengkap imunisasi anak. Oleh itu, anda harus segera berjumpa doktor untuk memastikan dan mendapatkan ubat yang tepat sekiranya anda mengesyaki terdapat simptom kepialu pada anak anda.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌