Diabetes

Nefropati Diabetes, Penyakit Ginjal Kronik Kerana Komplikasi Diabetes

Nefropati diabetes adalah sejenis penyakit buah pinggang, iaitu nefropati, yang merupakan komplikasi diabetes. Dianggarkan bahawa sekitar 20-40% orang dengan diabetes mellitus akan mengalami nefropati diabetes jika gula darah tidak dikawal dengan betul. Kerosakan buah pinggang akibat diabetes juga boleh membawa maut jika anda mengabaikannya. Jadi apa yang perlu dibuat?

Apa yang menyebabkan nefropati diabetes?

Ginjal terdiri dari ribuan sel kecil yang disebut nefron yang berfungsi menyaring kotoran atau bahan buangan dalam darah. Selanjutnya, sisa zat akan dikeluarkan dari badan melalui air kencing. Sementara sel darah merah dan zat lain yang berkhasiat untuk tubuh seperti protein akan dialirkan melalui saluran darah.

Tahap gula darah yang tinggi atau tidak terkawal dapat membuat buah pinggang bekerja lebih keras untuk menapis darah. Perlahan-lahan, kemampuan ginjal akan menurun dan menyebabkan nefron menebal, hingga akhirnya bocor. Ini boleh menyebabkan protein, seperti albumin, terbuang dalam air kencing, menyebabkan nefropati diabetes.

Selain kadar gula darah yang tidak terkawal, faktor lain yang dapat meningkatkan kemungkinan pesakit diabetes mengalami komplikasi nefropati diabetes adalah:

 • Tekanan darah tinggi
 • Obesiti atau berat badan berlebihan
 • Mempunyai sejarah diabetes jenis 1 sebelum usia 20 tahun
 • Merokok aktif

Apakah gejala nefropati diabetes?

Tahap awal kerosakan buah pinggang sering tidak mempunyai gejala yang jelas. Gangguan baru akan muncul dan dirasakan apabila buah pinggang benar-benar tidak lagi berfungsi dengan optimum.

Anda mungkin tidak mengalami sebarang gejala sehingga komplikasi ginjal akibat diabetes ini meningkat ke tahap akhir. Keadaan kerosakan buah pinggang pada peringkat akhir dikenali sebagai kegagalan buah pinggang atau ERSD.

Menurut Persatuan Diabetes Amerika, gejala nefropati diabetes tidak mempunyai gejala khusus atau ciri sehingga sukar dikenali dengan cepat. Gejala umum kerosakan buah pinggang peringkat akhir termasuk:

 • Keletihan
 • Rasa tidak sihat secara keseluruhan
 • Hilang selera makan
 • Sakit kepala
 • Susah tidur
 • Kulit gatal dan kering
 • Sukar menumpukan perhatian
 • Mual atau muntah
 • Bengkak lengan dan kaki

Berhati-hati, ini adalah gejala kegagalan buah pinggang yang mesti diatasi dengan segera

Bagaimana untuk mendiagnosis keadaan ini?

Doktor anda mungkin memerintahkan ujian darah dan air kencing setiap tahun untuk memeriksa tanda-tanda awal kerosakan buah pinggang. Ujian fungsi buah pinggang yang biasa untuk mendiagnosis nefropati diabetes termasuk:

1. Ujian air kencing mikroalbuminuria

Ujian mikroalbuminuria urin bertujuan untuk memeriksa keberadaan albumin dalam air kencing anda. Air kencing biasa tidak mengandungi albumin. Itulah sebabnya, apabila protein terdapat di dalam air kencing anda, ini menunjukkan kerosakan buah pinggang.

2. Ujian darah nitrogen urea darah (ROTI)

Ujian darah BUN, juga dikenal sebagai darah urea nitrogen (NUD) memeriksa keberadaan nitrogen urea dalam darah anda. Urea nitrogen terbentuk apabila protein dipecah. Tahap nitrogen urea tinggi dalam darah anda mungkin merupakan tanda kegagalan buah pinggang.

3. Ujian darah kreatinin serum

Ujian darah kreatinin serum berguna untuk mengukur tahap kreatinin dalam darah anda. Creatinine adalah produk sisa kimia metabolisme otot yang digunakan semasa pengecutan. Kemudian, buah pinggang akan mengeluarkan kreatinin dari badan anda dan mengeluarkannya bersama dengan air kencing.

Sekiranya ia rosak, ginjal tidak dapat menyaring dan mengeluarkan kreatinin dari darah dengan betul. Tahap kreatinin dalam darah yang tinggi dapat menunjukkan bahawa buah pinggang anda tidak berfungsi dengan baik, tetapi tidak selalu.

4. Biopsi buah pinggang

Doktor juga boleh melakukan biopsi buah pinggang. Biopsi buah pinggang adalah prosedur pembedahan untuk mengambil sampel kecil satu atau kedua buah pinggang untuk dianalisis di bawah mikroskop.

Bagaimana merawat nefropati diabetes?

Tidak ada penawar untuk nefropati diabetes, tetapi rawatan yang tepat dapat memperlambat atau menghentikan perkembangan penyakit ini.

Memeriksa gula darah dan tekanan darah anda secara berkala, menggunakan dos insulin yang betul, dan mengambil ubat seperti yang diarahkan oleh doktor anda dapat menjaga kadar gula darah anda dalam kisaran normal.

Doktor anda juga boleh menetapkan penghambat ACE, penyekat reseptor angiotensin (ARB), atau ubat tekanan darah lain untuk memastikan tahap tekanan darah anda tetap normal.

Sekiranya diperlukan, doktor anda juga akan mengesyorkan diet khas yang memudahkan kerja buah pinggang anda. Diet ini sering merupakan makanan rendah lemak, natrium, kalium, fosforus, dan cairan.

Doktor anda juga mungkin mencadangkan rancangan senaman diabetes untuk membantu mengawal kadar gula dalam darah anda dan menjaga tekanan darah anda dalam had normal.

Rawatan penyakit buah pinggang peringkat akhir

Sekiranya anda menghidap penyakit buah pinggang peringkat akhir, anda mungkin memerlukan dialisis (dialisis) atau pemindahan buah pinggang.

Dialisis adalah prosedur menggunakan mesin khas untuk menyaring sisa produk dari darah anda. Ramai orang memerlukan rawatan dialisis 3 kali seminggu selama 4 jam sehari. Anda mungkin memerlukan rawatan yang lebih sedikit atau lebih banyak daripada jadual ini.

Sementara itu, untuk melakukan pemindahan, ginjal dari penderma akan dimasukkan ke dalam badan anda. Walaupun begitu, kejayaan kedua-dua rawatan ini boleh berbeza bagi setiap orang dan mempunyai risiko komplikasi sendiri.

Apakah kesan lain dari komplikasi ini?

Perkembangan penyakit ini bergantung pada banyak faktor. Dalam beberapa kes, nefropati diabetes boleh menyebabkan kerosakan mata akibat diabetes dan penyakit jantung. Sekiranya telah berkembang menjadi penyakit buah pinggang peringkat akhir, keadaan ini juga boleh menyebabkan kematian.

Namun, mengikuti rancangan rawatan diabetes jenis 1, jenis 2, dan menjalani gaya hidup sihat yang disyorkan dapat memperlambat perkembangan penyakit ini dan menjaga ginjal anda sihat lebih lama.

Adakah anda atau keluarga anda menghidap diabetes?

Anda tidak keseorangan. Mari sertai komuniti pesakit diabetes dan cari kisah berguna dari pesakit lain. Daftarlah sekarang!

‌ ‌