Ubat dan Makanan Tambahan

Kesan Dadah pada Otak: dari Buta hingga Kerosakan Saraf

Anda pasti banyak mendengar tentang bahaya yang ditimbulkan oleh penyalahgunaan dadah. Dari sekian banyak kesan yang disebabkan, tahukah anda bahawa penggunaan narkotik, psikotropika, dan bahan ketagihan lain boleh mempengaruhi kerja otak yang berfungsi sebagai pusat kawalan badan? Akibatnya ini akan mempengaruhi semua fungsi badan anda. Jadi, apa kesan ubat-ubatan pada otak?

Kesan ubat-ubatan pada otak yang harus anda ketahui

Memanipulasi perasaan, mood, dan tingkah laku

Kerana ubat mempengaruhi kerja otak, ubat boleh mengubah mood, cara berfikir, kesedaran dan tingkah laku pemakainya. Itulah sebabnya narkotik disebut sebagai bahan psikoaktif. Terdapat beberapa jenis kesan ubat pada otak, seperti menghambat kerja otak, yang disebut depresan, ini akan mengurangkan kesedaran sehingga mengantuk timbul. Contohnya ialah opioid seperti candu, morfin, heroin, pethidine), ubat penenang (ubat penenang dan hipnotik) seperti pil BK, Lexo, Rohyp, MG dan alkohol.

Dadah mempengaruhi bahagian otak yang bertanggungjawab untuk 'kehidupan' perasaan, yang disebut sistem limbus. Hipotalamus sebagai pusat keseronokan di otak adalah sebahagian daripada sistem limbus.

Merangsang kerja otak yang berlebihan

Dadah juga dapat merangsang kerja otak atau apa yang sering disebut sebagai perangsang, sehingga timbul rasa kesegaran dan semangat, keyakinan diri meningkat, dan hubungan dengan orang lain menjadi intim. Namun, ini boleh menyebabkan anda tidak dapat tidur, gelisah, jantung anda berdegup lebih cepat dan tekanan darah anda meningkat. Contohnya ialah amfetamin, ekstasi, metamfetamin, kokain, dan nikotin yang terdapat dalam tembakau.

Mencetuskan halusinasi

Terdapat juga ubat-ubatan yang menyebabkan khayalan, atau apa yang juga sering disebut halusinogen. Contohnya ialah LSD. Selain LSD, ada ganja yang menyebabkan pelbagai kesan, seperti mengubah persepsi masa dan ruang, dan meningkatkan khayalan, sehingga ganja dapat diklasifikasikan sebagai halusinogen.

Dalam sel otak terdapat pelbagai bahan kimia yang disebut neurotransmitter. Bahan kimia ini bertindak pada penyambungan satu sel saraf dengan sel saraf yang lain (sinaptik). Sebilangan neurotransmitter ini serupa dengan beberapa jenis ubat.

Semua bahan psikoaktif (narkotik, psikotropik dan bahan ketagihan lain) dapat mengubah tingkah laku, perasaan dan pemikiran seseorang melalui pengaruhnya terhadap satu atau lebih neurotransmitter. Neurotransmitter yang paling berperanan dalam terjadinya pergantungan adalah dopamin.

Kesan ubat pada sistem saraf

Penyalahgunaan dadah mempunyai kesan terhadap kerja sistem saraf. Ada apa-apa? Inilah penjelasannya.

  • Gangguan saraf deria . Gangguan ini menyebabkan kebas dan penglihatan kabur yang boleh menyebabkan kebutaan.
  • Gangguan saraf autonomi . Gangguan ini menyebabkan pergerakan yang tidak diingini melalui pergerakan motor. Supaya orang yang dalam keadaan mabuk dapat melakukan apa sahaja di luar kesedaran mereka. Contohnya, ketika mabuk, pengguna ini boleh mengganggu orang, bertengkar dan sebagainya.
  • Gangguan saraf motorik . Pergerakan ini tidak diselaraskan dengan sistem motor. Contohnya seperti orang lagi ' pada ', Kepalanya boleh menggeleng dengan sendirinya, pergerakannya hanya akan berhenti apabila ubat-ubatan tersebut habis.
  • Gangguan saraf vegetatif . Ini berkaitan dengan bahasa yang keluar dari kesedaran. Bukan hanya itu, kesan ubat pada otak boleh menyebabkan rasa takut dan kurang percaya diri jika anda tidak menggunakannya.

Dalam jangka masa panjang, ubat-ubatan perlahan-lahan dapat merosakkan sistem saraf di otak mulai dari ringan hingga kekal. Semasa menggunakan narkotik, muatan elektrik di otak berlebihan, jika ketagihan, lama-kelamaan saraf boleh rosak. Adakah anda ingin buta, cacat, atau dipenjarakan dengan sengaja kerana dadah?

Bagaimana pengguna dadah boleh menjadi ketagih?

Lalu, apa yang berlaku pada seseorang yang bergantung? Ketagihan adalah sejenis 'belajar' sel-sel otak di pusat keseronokan. Apabila anda cuba mengambil ubat, otak anda akan membaca tindak balas badan anda. Sekiranya anda merasa selesa, otak melepaskan dopamin neurotransmitter dan akan memberikan kesan yang menyenangkan.

Otak mencatatkannya sebagai sesuatu yang dicari sebagai keutamaan kerana dianggap menyenangkan. Akibatnya, otak membuat program yang salah, seolah-olah orang itu memerlukannya sebagai keperluan asas dan ketagihan atau ketergantungan berlaku. Dalam keadaan bergantung, penagih merasa sangat tidak selesa dan kesakitan. Untuk mendapatkan dadah, dia akan melakukan segala yang mungkin seperti mencuri, bahkan membunuh.

Dalam kes ketergantungan, seseorang mesti selalu menggunakan ubat, jika tidak, gejala penarikan akan berlaku (atau juga disebut penarikan), jika penggunaannya dihentikan atau jumlahnya berkurang. Gejala bergantung pada jenis ubat yang digunakan.

Gejala penarikan opioid (heroin) serupa dengan selesema yang teruk, seperti hidung berair, air mata, rambut badan berdiri, sakit otot, mual, muntah, cirit-birit, dan sukar tidur. Dadah juga mengganggu fungsi organ tubuh lain, seperti jantung, paru-paru, hati dan sistem pembiakan, sehingga pelbagai penyakit dapat timbul.

Pengguna ubat akan terus meningkatkan dos penggunaan sehingga berlebihan

Oleh itu, perasaan senang, selesa, tenang atau gembira yang dicari oleh pengguna dadah, harus dibayarkan dengan kesan buruknya, seperti pergantungan, kerosakan pada pelbagai organ tubuh, pelbagai penyakit, hubungan yang rosak dengan keluarga dan rakan-rakan, moral yang rosak kehidupan, putus sekolah, pengangguran, dan kehancuran masa depannya.

Mengkonsumsi ubat secara berterusan menyebabkan peningkatan toleransi badan sehingga pengguna tidak dapat mengawal penggunaannya dan cenderung untuk terus meningkatkan dos penggunaannya sehingga akhirnya tubuhnya tidak lagi dapat menerimanya. Ini dipanggil overdosis.

Saraf adalah salah satu organ penting pada manusia yang mengatur sistem badan. Sekiranya ia rosak boleh menyebabkan kecacatan kekal dan sukar untuk diperbaiki. Anda tidak mahu betul, dilumpuhkan hanya kerana dadah?