Keibubapaan

Kanser mata pada kanak-kanak dapat disembuhkan, ini adalah gejala yang perlu diperhatikan

Kanser mata (retinoblastoma) adalah sejenis barah mata yang menyerang retina, tisu saraf di belakang bola mata. Retinoblastoma paling kerap menyerang kanak-kanak kecil. Oleh itu, sebagai ibu bapa, anda mesti memahami dengan baik ciri-ciri yang menunjukkan adanya barah mata pada anak-anak.

Apakah tanda-tanda barah mata pada kanak-kanak?

1. Murid berkulit putih (leukocoria)

Keadaan ini adalah ciri barah mata yang paling biasa pada kanak-kanak. Biasanya apabila diterangi cahaya, murid (bulatan di tengah mata) akan berwarna kemerahan kerana adanya saluran darah di bahagian belakang mata. Tetapi dalam kes retinoblastoma, murid berwarna merah jambu atau putih.

Ini boleh berlaku kerana murid itu lut sehingga barah di mata anak dapat dilihat dengan mudah.

2. Berkaca mata

Strabismus atau mata melintang adalah keadaan apabila kedua bola mata tidak bergerak ke arah yang sama. Satu mata boleh menunjuk ke dalam atau keluar secara tidak menentu. Sekiranya keadaan ini berterusan, boleh menyebabkan mata malas kerana saraf di mata dan otak tidak dapat berfungsi dengan baik.

3. Mata merah

Kesakitan mata biasanya dicirikan oleh kemerahan yang berlaku di bahagian putih mata. Tetapi dalam kes retinoblastoma, kemerahan ini tidak selalu disertai dengan rasa sakit atau menyengat. Kanak-kanak mungkin merasa bahawa mata dalam keadaan sihat, hanya kelihatan merah.

4. Penglihatan merosot

Ciri-ciri barah mata pada kanak-kanak dapat dicirikan oleh kemampuan penglihatan yang semakin buruk. Kanak-kanak mungkin mengadu bahawa penglihatan mereka tidak sebagus sebelumnya.

Bermula dari kesukaran untuk melihat objek dengan jelas hingga tidak dapat mengawal pergerakan mata. Pergerakan mata biasanya sukar dikawal sekiranya kerosakan dialami oleh kedua-dua mata.

Beberapa tanda dan ciri lain

Di samping itu, keadaan bola mata yang membesar, pendarahan di mata, perbezaan warna iris (bahagian yang memberi warna pada mata), adalah tanda-tanda lain yang juga dapat menguatkan kehadiran barah mata pada anak-anak.

Pelbagai tanda dan ciri yang telah disebutkan sebelumnya, tidak selalu menunjukkan adanya retinoblastoma. Namun, jika anda bimbang anak anda akan mengalami satu atau lebih ciri di atas, jangan berlengah-lengah untuk segera berjumpa pakar oftalmologi untuk mendapatkan rawatan seawal mungkin.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌