Kesihatan

Makanan yang Diserang Lipas, Masih Bolehkah Anda Makan?

Lipas adalah salah satu perosak yang paling menjengkelkan kerana boleh menyebarkan kotoran dan merosakkan barang di rumah. Serangga bersaiz ibu jari ini akan memakan apa sahaja, kemudian membuang najis ke mana sahaja termasuk makanan anda. Oleh itu, makanan yang dipenuhi lipas tidak boleh dimakan lagi.

Oleh itu, apakah bahaya yang boleh timbul dari memakan makanan yang dipenuhi lipas? Lalu, apakah ada upaya yang dapat dilakukan untuk mencegah pencemaran lipas dalam makanan? Berikut adalah ulasan ringkas.

Bahaya memakan makanan yang dipenuhi lipas

Saiznya yang kecil membolehkan lipas bergerak bebas di antara kebun, jamban dan pembetung dari rumah ke rumah. Serangga coklat ini juga suka menghuni celah-celah dinding, bahagian bawah sink, kabinet dapur, bahagian belakang peti sejuk, tumpukan buku dan kertas, dan perabot yang jarang dipindahkan.

Semasa berkeliaran, lipas akan memakan sisa manusia bersama dengan pelbagai bakteria yang terdapat di dalamnya. Sebilangannya termasuk salmonella, streptococci, dan staphylococci. Makanan yang diserang oleh lipas adalah persekitaran pembiakan yang sesuai untuk bakteria ini.

Lipas tidak langsung menyebabkan masalah kesihatan kerana makanan yang tercemar. Walau bagaimanapun, serangga berdarah dingin ini dapat menyumbang kepada penyebaran penyakit seperti disentri, cirit-birit, kolera, demam kepialu (tifoid), kusta, dan bahkan menyebarkan virus polio. Telur lipas juga mengandungi cacing parasit yang dapat mencetuskan reaksi alergi seperti gatal, kelopak mata bengkak, dan masalah pernafasan.

Petua agar tidak ada makanan lipas yang dipenuhi lipas

Lipas betina boleh bertelur 10-40 telur dalam satu masa. Rata-rata, lipas boleh bertelur hingga 30 kali sepanjang hayatnya. Selain itu, lipas juga dapat bertahan lebih dari 12 bulan. sekarang , bayangkan berapa banyak lipas di rumah anda jika anda tidak pernah berusaha untuk mencegah dan membasmi mereka.

Program Pengawalan Perosak yang diterbitkan di halaman Better Health memberikan sejumlah petua agar makanan di rumah anda tidak dipenuhi lipas. Berikut adalah beberapa daripadanya:

 • Bersihkan secara berkala semua bahagian rumah, sekurang-kurangnya seminggu sekali.
 • Buang keseluruhan isi sampah secara berkala.
 • Pastikan kedudukan tong sampah di luar jauh dari rumah.
 • Bersihkan bahagian belakang dan bawah dapur, peti sejuk, dan peralatan yang serupa.
 • Bersihkan seluruh kawasan dapur dan kawasan penyediaan makanan dengan lebih teliti.
 • Bersihkan tumpahan atau serpihan makanan dengan teliti.
 • Pastikan tidak ada air yang menetes kerana lipas memerlukan air untuk bertahan.
 • Jangan tinggalkan sisa makanan di tempat terbuka.
 • Simpan makanan di tempat tertutup sehingga tidak ada makanan yang diserang oleh lipas.
 • Baiki lubang, retakan, atau celah di dinding.
 • Jangan tumpukan kadbod, surat khabar, kertas, atau buku di rumah.

Anda juga boleh membuat perangkap untuk memerangkap lipas yang mengembara. Terdapat beberapa cara untuk melakukan ini. Pertama, anda meletakkan bahan melekit pada bekas. Letakkan kepingan makanan sebagai umpan di dalam bekas. Lipas akan diprovokasi mendarat di umpan, kemudian terperangkap di atas bekas melekit.

Cara kedua, anda boleh menggunakan bahan licin seperti petroleum jelly di atas mangkuk. Masukkan umpan dalam bentuk potongan makanan seperti pada kaedah pertama sehingga lipas itu terpikat. Permukaan mangkuk yang licin akan membuat lipas terperangkap dan tidak dapat melepaskan diri.

Pelbagai petua di atas dapat membantu anda melindungi makanan anda dari serangan lipas. Walau bagaimanapun, jika kaedah ini tidak berfungsi dengan berkesan, anda juga boleh menggunakan penghalau serangga. Ingatlah untuk selalu menggunakan penghalau serangga sesuai dengan peraturan agar tidak membahayakan diri sendiri atau ahli keluarga anda.