Kesihatan mata

Rasa Pening Ketika Memakai Kacamata Baru, Biasa atau Tidak?

Bagi anda yang baru mengenakan cermin mata, pernahkah anda merasa pening ketika pertama kali menggunakannya? Di samping itu, anda mungkin merasa pening semasa menukar cermin mata. Ini boleh membuat anda tertanya-tanya apakah ini normal atau tidak. Oleh itu, adakah pening ketika memakai cermin mata baru menunjukkan keadaan tertentu?

Sebab-sebab memakai cermin mata

Biasanya, doktor menetapkan gelas untuk keadaan perubatan tertentu. Kes yang paling kerap berlaku, keadaan rabun jauh atau rabun.

Orang yang dekat dengan penglihatan telah kabur penglihatan ketika mereka melihat objek yang berada lebih jauh. Ini berlaku kerana cahaya yang memasuki mata jatuh di hadapan retina, tidak tepat di retina. Biasanya, keadaan ini disebabkan oleh bentuk kornea mata yang terlalu melengkung atau bola mata yang lebih panjang daripada biasa.

Selain rabun jauh, terdapat beberapa keadaan perubatan lain yang mengharuskan seseorang menggunakan cermin mata yang ditetapkan doktor, rabun jauh atau hipermetropia, esotropia, astigmatisme atau astigmatisme, dan mata malas atau amblyopia.

Mengapa saya pusing semasa memakai cermin mata baru?

Memakai cermin mata untuk keadaan perubatan tertentu boleh menjadikan penglihatan anda lebih jelas. Walau bagaimanapun, kadang-kadang anda boleh merasa pening ketika pertama kali menggunakannya atau semasa doktor menukar preskripsi kaca mata anda.

Secara amnya, ini sangat wajar. Laura Di Meglio, seorang instruktur oftalmologi di Johns Hopkins Medicine, mengatakan ketika anda pertama kali memakai cermin mata atau menggunakan preskripsi baru, mata anda menyesuaikan diri dalam proses melihat.

Pada masa itu, mata anda belajar untuk mengimbangi penglihatan yang tidak biasa. Otot kecil di mata tiba-tiba harus menyesuaikan diri dengan penglihatan baru. Hasil daripada penyesuaian secara tiba-tiba ini, anda boleh mengalami pening atau sakit kepala.

Pening ketika memakai cermin mata baru biasanya berlangsung seminggu. Lama kelamaan, mata anda terbiasa dan lebih selesa ketika menggunakan cermin mata ini.

Sekiranya keadaan yang sama berlanjutan selama lebih dari seminggu penggunaan, ini boleh menjadi tanda ada yang tidak kena pada mata atau cermin mata anda. Bisa jadi bingkai kacamata yang anda pakai tidak sesuai dengan wajah anda, sehingga dapat menekan hidung atau di belakang telinga.

Di samping itu, anda juga boleh mendapatkan cermin mata yang tidak sesuai dengan preskripsi. Pakar optik yang anda idamkan mungkin salah membaca preskripsi doktor untuk cermin mata. Walau bagaimanapun, doktor anda juga boleh memberi anda preskripsi yang tidak tepat.

Dalam keadaan ini, anda mungkin mengalami keletihan mata atau kelopak mata yang boleh menyebabkan pening. Sekiranya seperti ini, anda harus merehatkan mata dan kembali ke doktor untuk mendapatkan preskripsi yang betul.

Bagaimana mengurangkan pening ketika memakai cermin mata baru?

Pening yang berlaku semasa memakai cermin mata baru membuat anda tidak selesa. Namun, anda harus membiasakan diri untuk menghilangkan pening.

Brieann Adair, optometris dan instruktur klinikal di NYU Langone Health, mengatakan: "Pakai gelas baru sekurang-kurangnya 3-4 jam dan kemudian berehat selama beberapa hari. Tabiat ini dapat membuat mata anda menyesuaikan diri.

Namun, jika pening ketika memakai cermin mata baru mengganggu anda, berjumpa doktor. Doktor akan memeriksa semula jika ada yang tidak kena pada cermin mata atau mata anda.

Bagi menghilangkan pening kerana mata yang letih setelah menggunakan cermin mata baru, anda boleh merehatkan mata sebentar. Sesuaikan pencahayaan di rumah anda, hadkan paparan skrin komputer atau telefon bimbit, atau gunakan tetes mata untuk merawat mata kering dari keletihan.