Kesihatan Warga Emas

11 Perubahan Tubuh Warga Emas Yang Perlu Anda Hadapi

Seiring usia anda, badan fizikal anda juga akan bertambah tua. Walaupun begitu, perubahan pada tubuh orang tua bukan hanya kulit berkedut dan badan yang semakin bengkok. Supaya anda dapat menyesuaikan diri dengan perubahan ini dan menjadi orang tua yang sihat, kenali dahulu perubahan apa yang berlaku pada tubuh warga tua.

Pelbagai perubahan dalam tubuh orang tua dengan usia

1. Penuaan kulit

Kulit manusia akan menjadi lebih berkerut kerana penghasilan kolagen berkurang. Kolagen adalah protein yang berfungsi mengekalkan keanjalan kulit. Kelenjar peluh di kulit juga dapat berkurang, menjadikan orang tua lebih rentan terhadap kulit kering.

Fungsi jantung dan saluran darah (kardiovaskular)

Penuaan mempengaruhi struktur jantung dan saluran darah, yang juga mempengaruhi fungsi mereka. Saluran darah arteri akan menebal dan menjadi keras kerana proses aterosklerosis. Di samping itu, injap jantung juga boleh menjadi lebih kaku. Ini boleh menyebabkan daya tahan jantung menurun ketika bersenam atau melakukan aktiviti.

3. Sistem pernafasan

Keanjalan paru-paru dan aktiviti sel membersihkan paru-paru akan menurun seiring bertambahnya usia. Akibatnya, kapasiti paru-paru dan jumlah maksimum oksigen yang dapat dihirup akan berkurang. Begitu juga, refleks batuk semakin berkurang.

4. Sistem pencernaan

Perut akan menghasilkan asid perut yang kurang. Akibatnya, tubuh orang tua akan mudah dijangkiti makanan.

Semasa di lidah, selera akan berkurang sehingga makanannya terasa lebih hambar. Usus anda juga bergerak lebih perlahan, jadi anda memerlukan lebih lama untuk mencerna makanan.

5. Fungsi buah pinggang

Dengan bertambahnya usia, struktur buah pinggang akan berubah. Proses aterosklerosis juga dapat menyerang ginjal, menyebabkan penurunan fungsi ginjal.

6. Tulang dan sendi

Tulang akan mulai kehilangan strukturnya, yang boleh menyebabkan osteoporosis jika langkah pencegahan tidak diambil. Sendi juga mengalami penipisan dan sering meradang. Akibatnya, rasa sakit boleh timbul yang mengganggu tulang dan sendi.

7. Penglihatan

Lensa mata akan menjadi lebih keras. Akibatnya, mata akan sukar dilihat dalam keadaan redup. Keupayaan untuk menampung juga akan dikurangkan, sehingga orang tua pada umumnya memerlukan bantuan cermin mata dua untuk melihat dengan fokus. Ketajaman visual, kepekaan warna, dan persepsi kedalaman juga berkurang.

8. Mendengar

Terdapat pelbagai perubahan dalam sistem pendengaran pada usia tua. Bermula dari saraf pendengaran yang berkurang hingga melemahnya struktur telinga. Pada orang tua, gejala yang paling mudah dirasakan adalah kehilangan pendengaran di nada tinggi dan kesukaran membezakan nada suara.

9. Sistem imun

Penurunan aktiviti sel T dalam sistem imun (sistem imun) akan menyebabkan orang tua mudah dijangkiti. Di samping itu, walaupun anda sakit, badan tua menjadi lebih sukar untuk dijaga dan pulih.

Oleh itu, adalah penting bagi orang tua untuk menjalani pemeriksaan kesihatan secara berkala dan segera berjumpa doktor setiap kali mereka mempunyai aduan atau gejala penyakit.

10. Sistem saraf

Sistem saraf dan otak juga akan mengalami perubahan. Kebolehan intelektual, kepantasan belajar, dan psikomotor juga akan menurun seiring bertambahnya usia. Orang tua juga akan mengalami perubahan dalam pola tidur, memerlukan kurang tidur tetapi lebih kerap.

11. Sistem hormon

Sistem endokrin (hormon) juga akan mengalami perubahan. Hormon seks akan berkurang (estrogen dan testosteron). Hormon lain boleh meningkat, menurun, atau tidak dipengaruhi oleh usia. Proses penuaan juga secara tidak langsung mempengaruhi risiko peningkatan daya tahan hormon, seperti insulin.

Secara amnya, orang tua akan mengalami penurunan ketinggian kerana tekanan tulang belakang dan perubahan postur badan. Lemak badan akan meningkat sementara jisim otot menurun. Begitu juga, jumlah cecair badan secara amnya berkurang.

Apa yang perlu dilakukan untuk menangani perubahan tubuh orang tua?

Hingga kini tidak ada ubat yang dapat menghentikan proses penuaan, kerana ini adalah perkara semula jadi. Namun, sudah tentu anda dapat menangguhkannya agar usia tua anda dapat dijalani dengan sihat. Beberapa cara termasuk makan makanan sihat, berolahraga secara teratur, cukup rehat, dan melakukan pemeriksaan kesihatan secara berkala.