Kesihatan

Apa Bahan Losyen Badan Yang Harus Dielakkan?

Hampir semua wanita tidak pernah ketinggalan losyen badan sebagai salah satu penjagaan kulit setiap hari. Kerana, losyen badan dapat menjadikan kulit terasa lebih lembut dan licin. Pelbagai aroma juga dapat memberikan sensasi yang menenangkan. Namun, adakah anda perhatikan kandungannya? losyen badan apa yang anda gunakan selama ini? Hati-hati, beberapa bahan kimia aktif losyen badan boleh membahayakan kesihatan, anda tahu! Ada apa-apa? Teruskan membaca untuk ulasan berikut.

Senarai ramuan losyen badan untuk dielakkan

Selama ini, anda mungkin hanya fokus memilih aroma dan tekstur cecair lembut semasa membeli losyen badan. Mulai sekarang, cuba luangkan masa anda untuk membaca label produk losyen badan yang anda beli. Tanpa menyedarinya, ada beberapa isi losyen badan yang sebenarnya berbahaya dan tidak baik untuk kesihatan.

Pelbagai kandungan losyen badan Perkara yang harus anda elakkan adalah seperti berikut:

1. BHA (Butylated Hydroxyanisole)

BHA berfungsi sebagai pengawet, penstabil, antioksidan, dan sumber wangian dalam pelbagai produk kosmetik. Menurut Program Toksikologi Nasional, kandungan BHA di losyen badan boleh mengganggu sistem endokrin yang mengandungi bahan karsinogenik. Akibatnya, pendedahan BHA yang berpanjangan dapat meningkatkan risiko barah kulit.

Sekiranya anda menjumpai kandungan BHA dalam body lotion yang anda miliki sekarang, lebih baik menggantinya dengan segera losyen badan dengan bahan yang lebih selamat.

2. DMD hidantoin

Anda mungkin agak asing dengan kandungannya losyen badan yang ini. DMD hydantoin adalah sejenis pengawet yang mengandungi formaldehid (formalin) dan banyak digunakan dalam produk kosmetik seperti cat kuku, gam bulu mata, gel rambut, sabun, dan sebagainya.

Tanpa menyedarinya, kandungan DMD hidantoin dalam losyen badan boleh merengsakan mata dan mencetuskan ruam pada kulit. Walau bagaimanapun, DMD hidantoin tidak dipercayai mengandungi bahan karsinogenik. Walau bagaimanapun, apabila terdapat kandungan DMD hidantoin dalam produk kecantikan yang anda gunakan, ada kemungkinan kandungan formaldehid dapat mencetuskan reaksi alergi pada kulit dan barah.

3. Diethyl phthalate

Salah satu perkara yang menarik perhatian wanita adalah aroma losyen badan. Anda mungkin berfikir bahawa bau strawberi atau buah-buahan lain losyen badan diperoleh daripada bahan semula jadi.

Sebenarnya, beberapa produk kecantikan menggunakan campuran wangian yang memudaratkan kesihatan. Salah satu campurannya adalah diethyl phthalate atau sejenis wangian sintetik (buatan) yang biasanya terdapat di losyen badan.

Diethyl phthalate diketahui beracun kepada sistem endokrin dalam badan. Wangian buatan juga dapat mengeluarkan VOC (sebatian organik yang tidak menentusebatian organik alias yang mudah meruap dan mudah mencemarkan udara. Akibatnya, ini boleh membuat anda mudah alergi dan asma.

4. Retinil palmitat

Retinil pamitat adalah salah satu turunan vitamin A yang biasanya digunakan sebagai bahan pelindung matahari. Secara amnya, bahan kimia yang satu ini berguna untuk mencegah penuaan kulit, agar kulit anda kelihatan berseri dan awet muda.

Satu kajian yang diterbitkan dalam Program Toksikologi Nasional mendapati bahawa tikus yang terdedah kepada retinil palmitat perlahan-lahan mengembangkan sejumlah tumor di badan mereka setelah terdedah kepada cahaya matahari.

Sekiranya anda mahu terus menggunakan losyen badan mengandungi retinil palmitat, para pakar mengesyorkan agar losyen badan Ia hanya digunakan pada waktu malam untuk mencegah risiko barah.

5. Trietanolamin

Triethanolamine adalah bahan kimia yang sangat beralkali. Biasanya, bahan kimia ini digunakan untuk menyeimbangkan pH dalam pelbagai losyen dan kosmetik, terutama maskara.

Walaupun banyak yang diedarkan secara meluas, pada dasarnya bahan yang satu ini tidak boleh digunakan dalam jangka masa panjang. Menurut Dermatology Review, kandungan triethanolamine dapat merengsakan kulit dan meracuni sistem imun pada haiwan eksperimen. Selain itu, air buangan yang mengandung triethanolamine juga dapat mengubah pH sungai dan membunuh organisma di sungai dan laut dengan ketara.