Pemakanan

Diet Hati untuk Penyakit Hati: Panduan dan Faedah

Diet hati adalah makanan khusus untuk orang-orang dengan penyakit hati seperti hepatitis dan sirosis untuk membantu menguruskan keadaan mereka. Kerana, beberapa orang dengan penyakit hati mungkin tidak mendapat cukup nutrisi dan mengalami kesukaran untuk menyesuaikan diet mereka. Nah, diet hati ini memberikan jumlah kalori, nutrien, dan cairan yang anda perlukan untuk menguruskan gejala penyakit hati agar tidak bertambah buruk.

Apakah faedah melakukan diet hati?

Salah satu cara yang paling berkesan untuk membantu penyembuh penyakit hati adalah dengan membuat perubahan besar pada diet mereka. Perubahan diet ini akan memberi kesan besar kepada orang yang mempunyai penyakit hati. Berikut adalah beberapa faedah melakukan diet hati untuk orang yang mempunyai penyakit hati:

 • Meningkatkan dan mengekalkan status pemakanan penghidap penyakit hati.
 • Membantu mengurangkan kadar lemak di hati.
 • Membantu meningkatkan fungsi insulin.
 • Membantu menurunkan berat badan dengan lebih mudah.
 • Mencegah kerosakan tisu hati lebih lanjut.
 • Elakkan komplikasi yang lebih serius.

Penyakit hati tidak dapat disembuhkan. Tetapi, itu tidak bermakna anda tidak dapat mengawal penyakit ini. Rawatan penyakit ini hanya mengutamakan pengawalan gejala yang disebabkan dan mengawal perkembangan penyakit ini untuk mengelakkan komplikasi yang lebih serius.

Itulah sebabnya orang yang mempunyai penyakit hati, terutama mereka yang menderita penyakit kronik, sangat disarankan untuk menjalani diet hati dan mengamalkan gaya hidup sihat secara keseluruhan. Ini dilakukan untuk memastikan bahawa hati anda tidak bekerja terlalu keras untuk membuang toksin dari badan. Ini akan mengelakkan kerosakan tisu hati.

Bukan hanya untuk orang yang mempunyai penyakit hati, pada dasarnya menerapkan gaya hidup sihat dengan mengawal apa yang anda makan setiap hari akan memberi kesan langsung kepada fungsi tubuh dan kesihatan keseluruhan. Ini adalah fakta yang mesti diketahui oleh semua orang.

Bagaimana melakukan diet hati?

Secara amnya, diet ini dilakukan oleh:

 • Kurangkan jumlah protein dimakan. Ini dilakukan untuk membantu mengehadkan penumpukan produk sisa toksik di hati. Tetapi ingat, jangan membatasi protein terlalu banyak, kerana boleh mengakibatkan kekurangan asid amino tertentu yang diperlukan oleh tubuh.
 • Tingkatkan pengambilan karbohidrat berkadar dengan jumlah protein yang dimakan. Makan makanan yang mengandungi karbohidrat kompleks. Karbohidrat kompleks cenderung mempunyai indeks glisemik rendah yang dicerna lebih perlahan dan tidak menyebabkan lonjakan gula ke seluruh tubuh pesakit. Sehingga dapat membantu meningkatkan kepekaan insulin dan menurunkan kolesterol darah pada pesakit.
 • Hadkan pengambilan garam. Sebabnya, garam boleh memperburuk penumpukan cecair dan pembengkakan di hati.
 • Elakkan lemak buruk. Penyelidikan mendapati bahawa pengambilan makanan yang mengandungi lemak buruk akan menyebabkan penyakit hati dengan kecederaan tisu.
 • Berhenti mengambil alkohol. Alkohol adalah bahan berbahaya dan hati anda akan menggunakan banyak tenaga untuk menghilangkan alkohol dari darah. Ini akan menjadikan hati bekerja lebih keras, memungkinkan kerosakan hati yang lebih teruk.

Apa yang ditulis di atas adalah bagaimana melakukan diet hati secara umum. Anda dinasihatkan terlebih dahulu berjumpa dengan doktor anda mengenai jenis diet terbaik yang sesuai dengan keperluan anda. Dengan cara itu, anda akan mengetahui jumlah nutrien yang betul, serta berapa banyak kalori yang harus anda dapatkan setiap hari. Perubahan yang akan anda buat bergantung pada seberapa baik jantung anda berfungsi.