Kesihatan kulit

Hidung Terus Berpeluh, Adakah Biasa? |

Mungkin anda pernah melihat, atau kerap mengalami peluh hidung sendiri. Sekiranya diperhatikan dengan lebih dekat, tidak semua orang mengalami hidung berpeluh seperti ini walaupun badannya "dibanjiri" dengan peluh.

Apa yang menyebabkan hidung berpeluh?

Berpeluh adalah proses semula jadi badan kerana beberapa perkara, seperti cuaca panas, senaman, penyakit, tekanan, situasi yang membuat anda gugup, dan sebagainya.

Sebenarnya, hidung berpeluh bukanlah sesuatu yang perlu dibimbangkan kerana peluh dapat keluar di mana-mana bahagian badan.

Perlu diingat bahawa jumlah dan lokasi peluh yang dihasilkan di dalam badan setiap orang tidak selalu sama. Contohnya, ada orang yang dapat berpeluh dengan jumlah yang normal, atau bahkan tidak berpeluh sama sekali (anhidrosis).

Ada juga orang yang berpeluh lebih banyak daripada orang lain walaupun mereka berada dalam keadaan dan cuaca yang sama.

Jumlah peluh yang dihasilkan oleh badan beberapa orang mungkin kelihatan tidak biasa, bahkan melebihi jumlah peluh yang normal pada umumnya.

Dalam dunia perubatan, keadaan seperti itu dikenali sebagai hiperhidrosis, yang membuat peluh melimpah ke badan tanpa sebab yang jelas.

Hyperhidrosis boleh berlaku di mana-mana bahagian badan, termasuk hidung. Sekiranya ini yang anda alami, beberapa perkara di bawah boleh menjadi penyebab hidung berpeluh.

1. Hiperhidrosis primer

Sebilangan besar kes hiperhidrosis tidak mempunyai sebab yang jelas. Keadaan ini dikenali sebagai hiperdrosis primer.

Hiperhidrosis primer biasanya mulai terjadi pada masa kanak-kanak, dengan lokasi pengeluaran peluh yang berlebihan pada wajah, ketiak, tangan, atau kaki.

2. Hiperhidrosis sekunder

Berbeza dengan hiperhidrosis primer, hiperhidrosis sekunder adalah peluh berlebihan di seluruh badan yang disebabkan oleh kesan sampingan ubat-ubatan dan keadaan perubatan tertentu seperti penyakit jantung, penyakit paru-paru, barah, kegemukan, kerosakan kelenjar adrenal.

Di samping itu, keadaan berlebihan hormon tiroid (hipertiroidisme), menopaus, diabetes, terlalu banyak pengambilan ubat antidepresan boleh menyebabkan hiperhidrosis sekunder. Jenis hiperhidrosis ini lebih kerap berlaku pada orang dewasa.

Jadi, adakah hidung berpeluh ini normal?

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, peluh kecil yang biasanya muncul di hidung adalah normal.

Hanya saja, jika ternyata anda berpeluh dengan mudah, bahkan peluh di badan anda selalu muncul dalam jumlah yang berlebihan, ini mungkin merupakan tanda bahawa anda menghidap hiperhidrosis.

Segera berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui sebab dan rawatan sebenar keadaan yang anda alami.