Keibubapaan

Jangan hanya memilih, berikut adalah 3 petua untuk memilih sandal untuk kanak-kanak

Sekiranya anak anda sudah mula menerokai alam sekitar berulang-ulang, itu bermakna dia memerlukan kasut, seperti sandal. Malangnya, masih ramai ibu bapa yang salah dalam memilih selipar untuk anak-anak mereka. Manakala selipar yang betul akan melindungi kaki dan menyokong kemampuan berjalan anak menjadi lebih baik. Ayuh, lihat petua untuk memilih sandal kanak-kanak dalam ulasan berikut.

Petua memilih selipar untuk kanak-kanak yang selesa dan selamat

Bukan hanya kasut kanak-kanak, sandal juga perlu dipertimbangkan untuk keselesaan. Terutama bagi anak-anak kecil yang masih belajar berjalan, berlari, dan mendaki dan mengekalkan keseimbangan mereka. Agar tidak memilih sandal yang salah untuk anak-anak, perhatikan beberapa petua, seperti:

1. Pilih model sandal yang sesuai dengan aktiviti dan usia anda

Apabila anda datang ke kedai, anda akan melihat pelbagai model sandal yang comel. Walau bagaimanapun, jangan mudah tergoda dan pilih sandal kanak-kanak berdasarkan model sahaja. Anda harus mempertimbangkan sama ada model itu sesuai dengan aktiviti anak kecil anda atau tidak. Jangan biarkan selipar yang digunakan menyukarkan anak berjalan dan membuatnya mudah jatuh.

Bagi kanak-kanak berumur satu atau dua tahun, mereka sangat mudah jatuh dan tersandung. Sekiranya selipar yang dipilih tidak menutupi jari kaki, ia boleh terluka dengan mudah. Oleh itu, kanak-kanak pada zaman ini memerlukan selipar dengan model jari kaki yang ditutup.

Biasanya model selipar kanak-kanak ini dilengkapi dengan cangkuk di belakangnya sehingga lebih kukuh dan tidak mudah terkeluar semasa digunakan. Selain itu, model sandal untuk kanak-kanak ini juga sesuai digunakan ketika kanak-kanak berjalan keluar dari rumah ketika jalan-jalan berlumpur. Jari-jari kaki anda akan dilindungi dari hujan yang memercik.

Sementara itu, bagi kanak-kanak yang berumur lebih dari tiga tahun dan lebih aktif, flip-flop atau hujung jari terbuka dibenarkan. Ini memudahkan mereka berjalan, berlari dan senang memakai dan melepaskan diri mereka sendiri. Model selipar ini sangat sesuai digunakan di jalan berpasir kerana senang dibersihkan.

Sumber: Sukan Langsung

2. Pilih ukuran yang tepat

Sama seperti kasut, anda juga perlu memilih sandal kanak-kanak dengan ukuran yang tepat. Jangan terlalu besar kerana ia akan mudah jatuh. Atau terlalu sempit kerana akan mencederakan jari dan kulit kakinya.

Oleh itu, sentiasa berusaha memastikan ukuran selipar dengan memakainya secara langsung. Elakkan membeli selipar di talian untuk mengelakkan ukuran selipar yang salah.

3. Bahan asas selipar

Terdapat sandal kanak-kanak yang terbuat dari kulit, getah, atau getah. Bagi kanak-kanak yang berumur satu atau dua tahun, pilih selipar yang diperbuat daripada kulit yang fleksibel. Bahan selipar ini lebih selesa digunakan oleh kanak-kanak dan tahan lebih lama.

Sekiranya dia lebih tua, anak itu dibenarkan menggunakan sandal yang diperbuat daripada getah, plastik, atau bahan lain yang lebih sukar kerana kakinya cukup kuat.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌