Kesihatan Otak dan Saraf

7 Jenis Gegaran dan Sebabnya Yang Perlu Anda Ketahui

Tremor adalah pergerakan otot yang tidak disengajakan yang berlaku di satu atau lebih bahagian badan. Gegaran adalah pergerakan badan yang paling biasa dan tidak terkawal. Biasanya gegaran boleh mempengaruhi tangan, lengan, kepala, muka, suara, batang badan, dan kaki. Walau bagaimanapun, kebanyakan gegaran berlaku di tangan.

Pada sesetengah orang, gegaran adalah gejala gangguan neurologi atau muncul sebagai kesan sampingan ubat-ubatan tertentu. Bentuk gegaran yang paling biasa, bagaimanapun, boleh berlaku pada orang yang sihat. Walaupun gegaran tidak membawa maut, mereka boleh memalukan orang dan menyukarkan mereka untuk melakukan tugas harian.

Terdapat beberapa jenis gegaran yang dapat dibezakan mengikut gejala dan penyebabnya. Mari lihat ulasan di bawah.

Jenis gegaran dan cara membezakannya

1. Gegaran penting

Ini adalah jenis gegaran yang paling biasa. Selalunya bermula dengan gejala pada satu sisi badan. Tetapi kadang-kadang, gegaran ini juga mempengaruhi bahagian badan yang lain. Sebilangan besar jenis gegaran penting ini mempengaruhi tangan, kepala, suara, lidah, dan kaki.

2. Gegaran fisiologi

Gegaran jenis ini adalah gegaran dengan bentuk getaran ringan tanpa sebab neurologi (otak). Ia boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, termasuk anda yang sihat. Getaran fisiologi boleh mempengaruhi semua kumpulan otot badan. Lebih buruk lagi, gegaran jenis ini dapat bertambah buruk jika anda lelah, mempunyai kadar glukosa darah rendah, keracunan logam, minum alkohol, dan mempunyai emosi yang tinggi.

3. Gegaran distonik

Gegaran jenis ini adalah jenis gegaran yang paling biasa berlaku pada orang yang mengalami dystonia. Dystonia adalah gangguan pergerakan di mana seseorang mengalami kontraksi otot yang tidak disengajakan yang menyebabkan pergerakan memutar dan berulang dan / atau kedudukan atau postur yang tidak normal dan menyakitkan. Gegaran ini muncul secara tidak teratur. Untuk mengatasinya, anda boleh berehat sepenuhnya. Anda boleh mengurangkan keparahan gegaran dengan menyentuh bahagian badan yang bergetar.

4. Gegaran otak kecil

Keadaan ini adalah gegaran perlahan yang berlaku pada anggota badan. Gegaran ini berlaku pada akhir pergerakan yang anda lakukan secara sedar dan yang anda ingin lakukan, misalnya ketika anda hendak menekan butang atau menyentuh hujung hidung anda. Ia disebabkan oleh kerosakan pada otak kecil dari sklerosis berganda, strok, atau tumor. Biasanya bahagian otak yang rosak adalah sama dengan bahagian kaki yang mengalami gegaran.

5. Gegaran Parkinson

Gegaran jenis ini, kadang-kadang disebut sebagai ini juga dikenal sebagai gerakan "pil-putar" kerana pergerakannya kelihatan seperti ibu jari dan jari memutar pil. Walau bagaimanapun, gegaran ini tidak selalu disebabkan oleh penyakit Parkinson. Penyakit neurologi, jangkitan, toksin, dan ubat-ubatan tertentu juga boleh menyebabkan gegaran ini.

6. Gegaran psikogenik

Keadaan ini juga dikenali sebagai tremor fungsional, yang dapat muncul sebagai bentuk getaran pergerakan. Gegaran jenis ini mengalami gejala yang secara amnya tidak disedari oleh anda yang mengalaminya. Dalam beberapa kes, gegaran ini berlaku kerana ia hanya disebabkan oleh cadangan.

Ini kerana banyak pesakit dengan gegaran psikogenik mengalami gangguan jiwa (ditakrifkan sebagai gangguan psikologi yang menghasilkan gejala fizikal) atau penyakit psikiatri lain.

7. Gegaran ortostatik

Keadaan ini dicirikan oleh kontraksi otot berirama yang berlaku di kaki dan batang badan sebaik sahaja anda berdiri. Orang itu biasanya merasa lebih tidak seimbang ketika berdiri daripada gegaran ortostatik. Gegaran ini biasanya hilang setelah duduk sebentar.