Keibubapaan

Orchidopexy: Definisi, Prosedur, Risiko, dll. •

Sistem pembiakan lelaki terdiri daripada beberapa bahagian, salah satunya adalah testis. Ibu bapa perlu mengetahui sama ada testis akan turun secara semula jadi ke dalam skrotum pada kanak-kanak berumur 3-6 bulan. Sekiranya tidak turun, anda mungkin memerlukan prosedur orchidopexy. Lihat penjelasan lengkap dalam artikel ini.

Apa itu orchidopexy?

Orchidopexy adalah prosedur pembedahan untuk memindahkan atau menurunkan testis ke skrotum secara kekal.

Bentuk testis di perut bayi lelaki semasa dalam kandungan. Biasanya, ia telah turun ke kawasan skrotum pada minggu kehamilan ke-35 atau sehingga usia si kecil mencapai 6 bulan selepas kelahiran.

Walau bagaimanapun, kadang-kadang terdapat juga keadaan di mana testis tidak turun secara normal, jadi perlu melakukan tindakan atau prosedur tertentu pada anak kecil anda.

Memetik dari Klinik Cleveland, bukan hanya untuk menurunkan testis, prosedur ini juga berguna untuk merawat keadaan kilasan testis.

Anda perlu tahu bahawa kadar kejayaan prosedur orchidopexy atau orchiopexy agak tinggi.

Bilakah kanak-kanak harus menjalani prosedur ini?

Pembedahan orchidopexy mungkin diperlukan jika testis tidak turun sendiri pada bayi berusia 6-8 bulan.

Prosedur ini diklasifikasikan sebagai pembedahan elektif sehingga setelah berunding dengan doktor, ibu bapa dapat menjadwalkannya seawal mungkin.

Sesuai dengan penjelasan sebelumnya, ada dua syarat sehingga kanak-kanak memerlukan prosedur ini, iaitu ketika testis tidak turun dan kilasan testis.

Secara amnya, rawatan awal untuk kanak-kanak dengan testis tidak dapat mengurangkan komplikasi seperti kemandulan dan peningkatan risiko barah testis.

Bukan hanya itu, testis yang tidak turun juga boleh dikaitkan dengan keadaan hernia pada bayi sehingga dia perlu mendapatkan rawatan seperti orchidopexy.

Apa yang perlu diketahui sebelum orchidopexy?

Ibu bapa biasanya perlu membawa anak mereka kira-kira 14 hari sebelum prosedur supaya doktor dapat membuat penilaian terlebih dahulu.

Ini akan dilakukan oleh doktor untuk menilai keadaan kesihatan umum dan keadaan lain yang berkaitan dengan organ intim.

Juga pastikan anda memberitahu doktor jika anak anda mempunyai keadaan kesihatan lain seperti:

  • injap jantung buatan,
  • alat pacu jantung, dan
  • Jangkitan MRSA.

Persediaan sebelum melakukan orchidopexy

Sekiranya doktor telah mendiagnosis dan menjalani keadaan kesihatan yang menyeluruh, dia akan memberitahu bahawa anak anda tidak boleh makan dan minum selama 6 jam sebelum prosedur.

Di samping itu, jururawat juga boleh menghubungi ibu bapa untuk memberikan arahan makanan dan minuman khas untuk anak anda berdasarkan usia mereka.

Sebagai contoh, pada bayi di bawah usia 12 bulan, ibu masih boleh menyusukan anak mereka dalam masa 6 jam sebelum orchidopexy.

Bagaimana proses orchidopexy?

Anak kecil anda mungkin mendapat anestesia umum sehingga mereka tidak akan sedar atau merasa sakit semasa operasi.

Berikut adalah proses orchidopexy yang mungkin memakan masa sekitar 1 jam, seperti:

  • Doktor akan membuat sayatan kecil di kawasan selangkangan atas berhampiran testis.
  • Kemudian, testis akan dipindahkan ke tempat berhampiran skrotum dan membuat sayatan kedua.
  • Jahitan kecil di kawasan bawah kulit sehingga testis tidak ditarik keluar dan keluar dari skrotum.
  • Penutupan sayatan dengan berpakaian sederhana.

Apa yang perlu dilakukan oleh ibu bapa selepas prosedur?

Anak itu masih perlu tinggal di bilik pemulihan untuk terus berada di bawah pengawasan doktor sehingga dia sedar dan tanda-tanda vitalnya stabil.

Apabila prosedur selesai, doktor akan memberitahu ibu bapa tentang bagaimana dan kapan menukar pakaian.

Kemudian, doktor juga akan memberi arahan mengenai cara memandikan anak selepas pembedahan dan memberi preskripsi seperti salap khas.

Bagi kanak-kanak yang lebih tua adalah penting baginya untuk tidak terlalu aktif selama beberapa minggu selepas pembedahan untuk penyembuhan maksimum sehingga dapat mengelakkan kecederaan.

Adakah terdapat komplikasi dari orchidopexy?

Anak anda mungkin kelihatan lemas selama 24 jam pertama selepas orchidopexy akibat anestesia. Namun, anda tidak perlu risau tentang perkara ini.

Apabila sayatan telah sembuh sepenuhnya, kebanyakan kanak-kanak hanya akan mengalami parut kecil dari pembedahan. Tahap risiko atau komplikasi rendah.

Namun, jika anak anda demam tinggi, pendarahan, bengkak, atau bau di kawasan berhampiran sayatan, segera hubungi doktor.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌