Corak Tidur Sihat

Masa yang tepat untuk mengambil ubat tidur dan cara menggunakannya

Pil tidur biasanya digunakan oleh orang yang mengalami gangguan tidur untuk membantu mereka tidur dengan lebih mudah. Namun, itu tidak bermaksud pil tidur harus diambil dengan cuai. Lalu, bilakah waktu yang tepat untuk minum pil tidur? Lihat penjelasan berikut.

Bilakah anda harus minum pil tidur untuk merawat gangguan tidur?

Mengambil pil tidur adalah salah satu cara untuk mengatasi gangguan tidur yang dibenarkan oleh doktor. Anda sebenarnya boleh membeli pil tidur di farmasi tanpa perlu membeli preskripsi doktor.

Ya! Anda dibenarkan minum pil tidur sekiranya anda sukar tidur sekali-sekala. Walau bagaimanapun, sebuah artikel yang diterbitkan di Harvard Health menjelaskan bahawa pil tidur yang diresepkan dan dijual bebas untuk tujuan yang berbeza.

Sekiranya aduan insomnia anda termasuk datang dan pergi, hanya menyerang 1-2 kali seminggu, anda boleh minum pil tidur di farmasi. Gangguan tidur yang muncul secara tidak tetap masih diklasifikasikan sebagai ringan, dan dapat dirawat dengan pil tidur yang dibeli tanpa preskripsi doktor.

Walau bagaimanapun, lebih baik bertanya kepada ahli farmasi atau doktor anda mengenai pil tidur yang sesuai dengan keadaan badan anda. Terutama memandangkan tidak semua pil tidur mempunyai kandungan yang sama.

Sementara itu, pil tidur preskripsi khas digunakan untuk merawat gangguan tidur yang lebih serius. Contohnya, anda menghadapi masalah tidur selama berhari-hari atau berminggu-minggu, berpanjangan tanpa rehat.

Doktor mungkin akan memulakan dengan dos terendah, untuk penggunaan jangka pendek. Sekiranya masalah tidur anda tidak bertambah baik, dos dan jangka masa penggunaan dapat ditingkatkan oleh doktor jika diperlukan.

Sentiasa berbincang dengan doktor atau ahli farmasi anda mengenai sebarang ubat yang anda mahu ambil untuk merawat gangguan tidur.

Peraturan yang betul untuk mengambil pil tidur

Anda memang dibenarkan mengambil pil tidur jika anda kadang-kadang merasa tidak dapat tidur nyenyak. Tetapi ingat, pengambilan ubat ini mestilah sesuai dengan peraturan penggunaan untuk mengelakkan kesan sampingan dari penggunaan ubat tersebut.

1. Periksa keadaannya kepada doktor

Untuk penggunaan yang paling selamat, rujuk dahulu keadaan kesihatan anda dengan doktor atau profesional perubatan. Biasanya, doktor akan meneliti lebih lanjut mengenai gangguan tidur yang anda alami.

Sekiranya doktor dapat mengetahui punca insomnia yang anda alami, doktor boleh menetapkan ubat yang paling sesuai dengan keadaan anda.

Sekiranya anda telah mengambil pil tidur lebih dari beberapa minggu, tanyakan kepada doktor anda mengenai perkembangan keadaan kesihatan anda dan penggunaan pil tidur itu sendiri. Adakah anda dibenarkan berhenti menggunakannya atau tidak. Sebabnya, penggunaan pil tidur dalam jangka masa panjang boleh menyebabkan kebergantungan.

2. Baca peraturan penggunaan

Sekiranya anda mengambil pil tidur yang dibeli di kaunter farmasi, anda masih perlu membaca peraturan penggunaan yang biasanya disenaraikan pada bungkusan ubat. Dengan cara itu, anda akan lebih memahami bagaimana menggunakannya, dan bilakah masa yang tepat untuk mengambil ubat ini.

3. Elakkan minum pil tidur sebelum benar-benar tidur

Fungsi pil tidur adalah untuk membuat anda mengantuk dan cepat tidur. Oleh itu, elakkan mengambil ubat ini jika anda tidak mempunyai niat untuk tidur. Sudah tentu anda tidak mahu tertidur pada waktu yang salah, bukan?

Mengambil pil tidur boleh membuat anda kehilangan tumpuan dan berpotensi membahayakan anda. Gunakan ubat ini apabila anda benar-benar bersedia untuk tidur untuk penggunaan ubat yang lebih berkesan.

4. Gunakan pil tidur ketika anda tidak dapat tidur malam

Anda hanya boleh minum pil tidur apabila anda merasa tidak dapat tidur atau tidak tidur nyenyak pada waktu malam. Ambil pil tidur apabila anda hanya dapat tidur maksimum empat jam.

Sebabnya, ada pil tidur yang hanya memberikan kesan jangka pendek. Ini bererti bahawa jika anda merasa cukup tidur (kira-kira 7-8 jam), pengambilan pil tidur jangka pendek lebih cenderung untuk membangunkan anda di tengah malam kerana kesan ubatnya hilang.

5. Berhati-hati dengan kesan sampingan

Anda boleh mendapatkan senarai risiko kesan sampingan pada label maklumat yang terdapat pada bungkusan ubat. Sekiranya selepas membaca masih terdapat maklumat yang mengelirukan, tanyakan kepada ahli farmasi atau doktor anda.

Anda tidak boleh memandang rendah kesan sampingan pengambilan pil tidur. Terutama jika kesan sampingan penggunaan ubat mula mengganggu aktiviti harian. Contohnya, anda mungkin mula merasa mengantuk pada waktu siang setelah minum pil tidur pada malam sebelumnya.

Beritahu doktor anda apa-apa kesan sampingan yang anda alami semasa mengambil pil tidur. Doktor anda mungkin mengubah dos ubat yang anda ambil, atau bahkan menghentikan dos ubat anda.

Petua jika anda baru mula minum ubat atau menukar ke jenama baru, jangan mengambilnya ketika anda mempunyai aktiviti penting pada waktu malam. Ini untuk mengelakkan kesan sampingan penggunaan ubat baru yang tidak anda ketahui.

6. Elakkan minum alkohol

Semasa anda minum pil tidur, elakkan minum alkohol pada masa yang sama. Masalahnya ialah, alkohol boleh meningkatkan kesan penenang pil tidur.

Walaupun anda hanya minum alkohol dalam jumlah yang sedikit, kesannya akan tetap berinteraksi dengan cara ubat tersebut berfungsi.

Mengambil pil tidur dan alkohol pada masa yang sama boleh menyebabkan anda merasa pening, pening, atau merasa pingsan. Kesannya, kesan pil tidur tidak akan berguna dan sebenarnya boleh memburukkan lagi insomnia.

Menggabungkan alkohol dengan pil tidur jenis tertentu juga boleh menyebabkan masalah pernafasan semasa tidur.

7. Berhenti perlahan

Sekiranya anda biasa minum pil tidur tetapi sekarang mahu berhenti, berhenti perlahan-lahan.

Anda boleh mengurangkan dos secara beransur-ansur sehingga anda tidak menggunakannya sama sekali. Penting juga untuk diperhatikan bahawa menghentikan pil tidur juga membawa risiko kesan sampingan.

Menghentikan pil tidur, walaupun diambil secara perlahan, boleh menyebabkan sakit kepala yang menyebabkan insomnia beberapa hari selepas berhenti.

Lebih baik mengikuti arahan dari doktor, ahli farmasi anda, atau bahkan maklumat mengenai cara menggunakan ubat yang anda baca pada bungkusan.