Kesihatan

Fungsi Dan Jenis Kerusi Roda Yang Perlu Anda Ketahui

Kehadiran kerusi roda sangat membantu bagi sesetengah orang yang sukar bergerak untuk dapat menjalankan aktiviti seharian. Contohnya, orang kurang upaya fizikal, orang tua yang sudah lemah, orang yang kakinya diamputasi kerana perkara atau keadaan tertentu (amputee, atau yang dalam proses pulih dari kecederaan atau penyakit tertentu.

Apakah keadaan kesihatan yang memerlukan kerusi roda?

Kerusi roda biasanya digunakan oleh orang yang mengalami kesukaran untuk berjalan atau menggerakkan badan mereka untuk bergerak ke tempat lain. Bergantung pada keadaan yang mendasari, seseorang mungkin perlu menggunakan kerusi roda hanya untuk sementara waktu atau sepanjang hayatnya.

Contohnya, jika seseorang mengalami patah tulang dan dinasihatkan untuk tidak meletakkan berat badan terlalu banyak pada kaki. Kemungkinan dia memerlukan kerusi roda sehingga keadaannya pulih. Sementara itu, orang yang mengalami lumpuh total dari pinggang hingga kaki akibat kemalangan atau penyakit tertentu mungkin memerlukan alat ini selama-lamanya.

Berikut adalah keadaan kesihatan yang memerlukan alat ini:

 • Lumpuh sepenuhnya
 • Mengalami masalah muskuloskeletal
 • Mempunyai patah tulang atau kecederaan pada kaki dan kaki
 • Mengalami masalah neurologi
 • Mengalami masalah keseimbangan atau berjalan
 • Tidak dapat berjalan jauh

Sekiranya anda mempertimbangkan atau disarankan untuk menggunakan kerusi roda, mana yang harus anda pilih, ya?

Jenis kerusi roda yang terdapat di pasaran

Kerusi roda terdapat dalam pelbagai jenis, model, dan saiz. Terdapat juga jenis manual dan bermotor. Jenis manual umumnya didorong oleh tenaga manusia, sama ada didorong oleh pengguna sendiri atau bantuan pentadbir. Sedangkan jenis motor pada umumnya digerakkan secara automatik dengan bantuan mesin.

Doktor anda akan membantu mengesyorkan atau memilih kerusi roda yang sesuai untuk anda. Walau bagaimanapun, tidak ada salahnya untuk mengetahui terlebih dahulu jenis apa dan perbezaannya.

1. Jenis pengangkutan sementara

Kerusi roda jenis ini dibuat untuk orang yang ingin berpindah tempat untuk jangka masa yang terhad. Kerusi roda jenis ini mempunyai roda belakang yang berukuran kecil dan tidak dapat dijangkau atau digerakkan oleh pengguna sendiri. Jadi untuk mengendalikannya mesti dibantu oleh orang lain.

Kerusi roda jenis ini biasa di pejabat, pusat membeli-belah besar, atau di hospital. Kerusi roda pengangkutan sementara jenis ini biasanya dapat menampung berat hingga 135 kilogram.

2. Jenis manual standard

Kerusi roda jenis ini mempunyai roda belakang yang besar. lain daripada itu rim atau pelek direka sedemikian rupa sehingga pengguna dapat mencengkam dan mendorong roda mengikut rentaknya sendiri.

Alat ini biasanya digunakan oleh orang yang anggota badannya masih berfungsi dengan baik dan dapat dikendalikan. Contohnya oleh orang yang mengalami patah kaki separa dan sementara.

Di samping itu, kerusi jenis ini biasanya mudah dilipat dan dipadatkan untuk perjalanan atau menyimpannya.

3. Jenis Manual Tugas Berat dan Bariatrik

Kerusi roda jenis ini adalah jenis manual yang ditujukan khas untuk orang yang gemuk. Alat ini lebih besar daripada jenis biasa kerana mesti dapat menampung muatan hingga 300 kilogram.

4. Jenis mudah alih

Alat bantu pergerakan ini dalam bentuk kerusi roda cenderung ringan (sekitar 11-15 kilogram) sehingga mudah dibawa. Tempat duduk jenis ini sesuai untuk mereka yang sering melakukan perjalanan dan boleh diletakkan di dalam kenderaan.

Kerusi roda jenis ini mempunyai ciri-ciri roda belakang yang besar. Tujuannya adalah agar pengguna menjangkau, menahan dan mendorong diri mereka sendiri atau didorong dengan baik. Alat jenis ini biasanya ditutup dengan kain nilon, dan kadang-kadang tikar tempat duduk tidak terlalu lembut.

5. Jenis sporty

Terdapat jenis kerusi roda yang dibuat khusus untuk memudahkan manuver dan pergerakan badan semasa bersenam. Jenis ini juga biasa digunakan oleh atlet kurang upaya paralimpik dengan sukan seperti bola keranjang, bola tampar, pagar, dan boccia ("bola sepak" khusus untuk atlet dengan cerebral palsy).

Selain sukan, alat ini juga digunakan untuk menikmati aktiviti luar seperti di kaki lima atau aspal tidak rata.

6. Untuk kanak-kanak

Kerusi roda kanak-kanak untuk kanak-kanak pada amnya mempunyai bingkai badan yang kecil, tempat duduk yang tidak terlalu lebar, dan tidak terlalu tinggi. Bentuknya disesuaikan dengan perkembangan usia kanak-kanak.

7. Jenis Condongkan dan Recliner

Kerusi roda jenis ini biasanya mempunyai sandaran kepala yang lebih tinggi. Ini bertujuan untuk menjadikan pengguna atau pesakit selesa ketika menggunakan alat ini dalam jangka masa yang lama.

8. Jenis Hemi

Alat jenis hemi ini mempunyai alas kaki yang boleh dibuat atas atau bawah bergantung pada keperluan pengguna. Selain itu, kerusi pembantu jenis ini lebih pendek daripada kerusi roda biasa.

Tempat duduk, sandaran, dan sandaran kaki dapat disesuaikan pada masa yang sama untuk mendapatkan posisi duduk yang diinginkan.

Bagaimana memilih kerusi roda yang betul?

Terdapat banyak reka bentuk dan fungsi kerusi roda. Untuk memilih jenis alat ini, anda mesti menentukan jenis atau model mengikut keadaan peribadi. Kerusi roda yang anda gunakan mesti merangkumi semua keperluan yang diperlukan.

Sekiranya keliru, tanyakan kepada doktor dan profesional perubatan yang akan membantu memutuskan bantuan mana yang terbaik untuk anda. Jangan membuat pilihan yang salah kerana alat ini umumnya tidak murah.

Berikut adalah beberapa pertimbangan:

 • Masalah atau keadaan fizikal
 • Umur pengguna
 • Berat dan tinggi pengguna
 • Kekuatan atau bahan kerusi
 • Sejauh mana jarak gerakan kerusi roda?
 • Gaya hidup pengguna
 • Persekitaran rumah pengguna
 • Belanjawan atau perbelanjaan
 • Citarasa tersendiri

Setelah memutuskan beberapa perkara di atas, anda boleh terus memilih ciri kerusi roda yang akan disesuaikan dengan keperluan dan badan anda. berikut perkara yang perlu diperhatikan:

 • Tempat duduk tinggi atau rendah
 • Tapak kaki yang selesa atau tidak (biasanya ditentukan bergantung pada ketinggian anda)
 • Sandaran belakang (biasanya bergantung pada ketinggian anda)
 • Kedudukan atau sandaran tangan

Secara amnya, kerusi roda boleh digunakan untuk jangka masa panjang 1-5 tahun.

Perkara lain yang perlu diberi perhatian

Setelah anda mendapatkan jenis atau model kerusi roda yang anda suka, kemungkinan anda memerlukan sedikit latihan mengenai cara menunggangnya, duduk di atasnya, bagaimana cara menggerakkan kerusi supaya dapat berjalan.

Untuk penggunaan awal mungkin tidak semudah yang anda bayangkan. Oleh itu, anda memerlukan pertolongan dari profesional perubatan atau ahli terapi yang akan membantu anda mempelajari dan menguasai pelbagai bidang di jalan raya.

Sekiranya perlu, seorang profesional perubatan dapat membantu anda belajar bagaimana menavigasi pelbagai bidang. Terapi boleh melatih anda untuk menggunakan alat bantu ini untuk bergerak di pelbagai jenis permukaan seperti:

 • Di kaki lima atau tanah yang lebih tinggi
 • Melewati pintu atau pintu pagar
 • Tampil ke hadapan
 • Ke belakang
 • Belok kanan dan kiri

Sekiranya kerusi roda anda dikuasakan atau dikendalikan oleh mesin elektrik, anda mungkin memerlukan pertolongan untuk mengetahui cara kerjanya. Di samping itu, ada juga kemungkinan bahawa anda perlu berlatih jika anda jatuh dan harus bangun semula atau ketika kawalan tersekat yang boleh menghalang aktiviti anda.

Pastikan anda meminta doktor atau juruteknik perubatan untuk arahan lebih lanjut mengenai cara berlatih dan cara menggunakan kerusi roda.