Kesihatan Otak dan Saraf

5 Cara Mengubati Sakit Sciatica, dari Menggunakan Ubat hingga Terapi Alternatif

Sakit sciatica adalah kesakitan yang berlaku akibat saraf sciatic yang rosak atau mencubit di punggung bawah. Saraf ini terletak di punggung bawah ke kaki, tepat di bawah lutut. Sakit selain menyerang pinggang dan punggung juga secara amnya menyerang satu bahagian kaki dengan kesakitan yang tidak tertahankan. Sebilangan orang menyamakan kesakitan ini dengan kesakitan semasa sakit gigi.

Secara amnya, keadaan ini disebabkan oleh sendi (cakera) yang menonjol ke tulang belakang dan menekan saraf. Pelbagai kaedah dari senaman hingga suntikan steroid epidural dapat membantu merawat sakit sciatica dan melegakan kesakitan.

Pelbagai kaedah berkesan untuk merawat sakit sciatica

Terdapat pelbagai kaedah berkesan untuk merawat sakit sciatica. Antaranya ialah:

1. Sukan

Ketika sakit melanda, orang yang mengalami sakit sciatica biasanya lebih suka berbaring sepanjang hari daripada terpaksa bergerak aktif. Walau bagaimanapun, Birgit Ruppert, ahli terapi fizikal dari Pusat Tulang Belakang di Amerika Syarikat (AS) menyatakan bahawa berbaring dan terus tidur di tempat tidur sebenarnya menjadikan kesakitan anda berterusan lebih lama.

Sebaliknya anda harus melakukan pelbagai aktiviti fizikal kerana ini dapat meningkatkan aliran darah ke cakera dan saraf. Ini akan membantu menyingkirkan bahan kimia yang menyebabkan keradangan.

Tidak perlu melakukan senaman yang berat, anda hanya perlu berjalan kaki 15-20 minit. Sekiranya anda merasa tidak selesa, anda boleh berenang atau melakukan senaman aerobik di air. Melakukan senaman di dalam air dapat mengurangkan tekanan di bahagian belakang yang dapat menghilangkan rasa sakit.

Di samping itu, anda juga boleh mengunjungi ahli terapi untuk membantu memilih peregangan dan senaman yang sesuai untuk membantu mengembalikan kelenturan, menstabilkan tulang belakang, dan mengurangkan keparahan kecederaan.

2. Akupunktur

Penyelidikan yang diterbitkan dalam Jurnal Perubatan Tradisional Cina mendapati bukti bahawa daripada 30 orang yang merasakan sakit sciatica, 17 orang merasa sembuh dan 10 yang lain mengatakan bahawa keluhan mereka berkurang setelah melakukan akupunktur.

Akupunktur adalah ubat alternatif dengan memasukkan jarum khas pada titik tertentu pada badan. Titik ini biasanya terletak di sepanjang meridian atau titik tenaga dan daya vital badan.

Titik-titik rangsangan di sepanjang jalur meridian badan dianggap menghilangkan penyumbatan dan merangsang sistem saraf pusat. Dengan cara itu, tubuh diharapkan dapat melepaskan pelbagai bahan kimia penghilang rasa sakit yang akhirnya melegakan gejala sciatica.

3. Urut titik pencetus

Sumber: Serenity Healing Studio

Urut titik pencetus adalah salah satu cara untuk merawat sakit sciatica yang cukup berkesan. Urut titik pencetus bermaksud melakukan urut pada titik asal timbul rasa sakit. Kaedah ini biasanya dilakukan pada otot piriformis, otot punggung bawah (pinggang), dan glute (paha).

Lawati ahli terapi pakar yang boleh memberi anda urutan di tempat yang betul. Secara amnya, anda perlu melakukan 7 hingga 10 rawatan. Tetapi sekali lagi, tidak semua orang sesuai untuk rawatan ini. Anda boleh menggantinya dengan rawatan lain jika kaedah ini juga tidak memberikan perubahan atau tidak menghilangkan rasa sakit.

4. Penjagaan kiropraktik

Sumber: Pusat Kiropraktik Kesihatan

Penjagaan kiropraktik adalah sejenis terapi yang dijalankan untuk membantu mengatasi masalah tulang dan otot melalui manipulasi manual sehingga tubuh dapat menyembuhkan dirinya sendiri.

Penyelidikan yang diterbitkan dalam Journal of Manipulative and Physiolog Therapeutics mendapati bahawa orang yang mengunjungi kiropraktor 3 kali seminggu selama 4 empat minggu dan lawatan mingguan yang berterusan mula melihat perubahan positif dan dapat mengurangkan ubat.

Menurut Gordon McMorland, DC National Spine Care di Alberta, AS menyatakan bahawa manipulasi tulang belakang dapat mewujudkan tindak balas sistem saraf yang dapat mengurangkan kesakitan dan mengembalikan pergerakan sendi yang normal lagi. Selain itu, rawatan ini juga dilaporkan dapat membantu mengurangkan keradangan.

5. Suntikan steroid epidural

Sekiranya anda mengalami kesakitan berterusan yang tidak hilang dalam sebulan, doktor anda secara amnya akan mengesyorkan suntikan steroid. Suntikan epidural steroid ini dilakukan dengan menyuntik ubat terus ke ruang tulang belakang dan biasanya menggunakan sinar X-ray ke punggung bawah berhampiran saraf sciatic.

Ini dilakukan supaya suntikan dilakukan pada titik yang betul. Suntikan steroid epidural dilakukan dengan tujuan mengurangkan keradangan di dalam cabang saraf. Akibatnya, bahagian yang disuntik akan mati rasa kerana suntikan menyekat saraf dengan menghalang otak menghantar isyarat ke bahagian bawah badan.