Pemakanan

Apa yang Anda Boleh dan Tidak Boleh Makan Semasa Kecemasan Kelaparan Tengah Malam •

Kelaparan pada waktu malam bukan sahaja membuatkan perut anda menggeram, tetapi juga menyukarkan anda untuk tidur. Oleh itu, apabila kelaparan menyerang pada waktu malam, anda boleh segera membuka peti sejuk atau melihat bekalan makanan segera yang dapat dimasak dengan cepat. Atau jika ada penjual nasi goreng yang melewati pintu depan anda, anda boleh segera membelinya tanpa berfikir. Tetapi tidakkah makan malam membuatkan anda bertambah berat badan? Lalu, apa yang boleh dimakan ketika kelaparan di tengah malam?

Makan malam tidak menjadikan anda gemuk

Masih banyak orang yang berpendapat bahawa makan malam menjadikan anda gemuk. Sebenarnya ia tidak begitu. Makan malam bukanlah penyebab langsung kenaikan berat badan anda. Ini adalah menu pilihan anda yang mungkin menjadi penyebabnya. Ia juga tidak bergantung pada waktu makan seseorang. Waktu untuk makan sarapan, makan tengah hari, makan malam, atau bahkan pada awal pagi boleh membuat anda gemuk jika anda makan terlalu banyak makanan. Kerana kalori yang ada masih lebih banyak daripada yang keluar.

Makanan yang anda pilih ketika lapar pada waktu malam biasanya cenderung tinggi kalori, tinggi lemak, atau tinggi gula, seperti nasi goreng, mi goreng, atau makanan segera. Apabila anda lapar di tengah malam, anda cenderung makan apa sahaja yang memuaskan selera anda, tanpa memikirkan kalori yang dikandungnya. Jadi, kenaikan berat badan boleh berlaku.

Untuk mengelakkan kenaikan berat badan, anda harus memilih makanan dengan bijak ketika lapar di tengah malam. Pilih makanan yang mengandungi sedikit kalori. Juga, jangan makan sehingga anda kenyang. Ini sebenarnya boleh membuatkan anda tidur kurang nyenyak kerana perut kenyang dan terasa panas.

Makanan apa yang harus anda makan ketika anda lapar pada waktu malam?

Semasa memutuskan apa yang akan dimakan ketika anda lapar pada waktu malam, anda harus minum segelas air terlebih dahulu. Selepas 20 minit, jika anda masih lapar, anda benar-benar lapar. Namun, jika rasa lapar anda hilang setelah minum, mungkin kelaparan palsu. Kemungkinan besar anda hanya merasa dahaga dan perlu minum, tidak perlu makan.

Sekiranya anda tidak mahu menambah berat badan ketika makan malam, satu perkara yang harus anda ingat ialah makan bahagian kecil. Sebilangan kecil dapat mengurangkan kalori yang masuk ke dalam badan anda. Selain hidangan, perhatikan kandungan nutrisi yang terdapat dalam makanan yang anda makan.

Jangan memilih makanan dengan kalori tinggi dan gula tinggi. Pilih makanan yang mengandungi karbohidrat dan protein semasa makan malam. Contohnya, buah segar dengan yogurt, sepotong roti gandum dengan mentega kacang, bijirin bijirin penuh dengan susu rendah lemak, atau lain-lain. Tetapi ingat, hanya makan dalam bahagian kecil, ya.

Gabungan makanan yang mengandungi karbohidrat dan protein membuat anda mengantuk, tetapi juga menjadikan anda kenyang. Ini tentu dapat membantu anda tidur lebih lena. Karbohidrat membantu menjadikan asam amino triptofan (yang menyebabkan rasa mengantuk) lebih banyak terdapat di otak, sementara protein adalah yang membentuk triptofan, menurut Sleep Foundation.

Namun, jangan tidur sebaik sahaja makan, berikan diri anda sekurang-kurangnya dua jam selepas makan jika anda ingin tidur. Masa ini diperlukan oleh badan untuk mencerna makanan yang anda makan. Sekiranya badan anda mencerna makanan semasa anda tidur, anda mungkin bangun pada hari berikutnya dengan rasa letih.

Adakah ada yang boleh anda lakukan ketika anda lapar pada waktu malam, selain makan?

Sebaiknya anda mengetahui terlebih dahulu apa yang menyebabkan anda lapar pada waktu malam. Sekiranya anda tidak makan cukup pada waktu siang atau makan malam yang tidak dijawab, anda mungkin perlu makan untuk mengatasi rasa lapar dan tidur nyenyak.

Walau bagaimanapun, jika penyebab kelaparan anda adalah selera makan yang tiba-tiba muncul kerana anda melihat iklan makanan, misalnya, anda mungkin dapat menyibukkan diri dengan melupakan rasa lapar. Anda boleh membaca buku, menyelesaikan tugasan anda, atau apa sahaja yang boleh anda lakukan. Atau, anda juga boleh tidur lebih awal.