Kesihatan

Mengapa Saya Sering Haus? Ayuh, lihat 5 kemungkinan penyebabnya!

Kehausan adalah cara badan anda untuk memberitahu anda bahawa badan anda sebenarnya mengalami dehidrasi. Merasa dahaga ini adalah perkara biasa. Namun, jika anda terus merasa dahaga walaupun sudah minum, ini boleh menjadi tanda masalah kesihatan yang lain. Ingin tahu mengapa anda sering haus? Inilah kemungkinan!

1. Kekeringan

Dehidrasi adalah keadaan apabila badan tidak mendapat cukup cecair untuk berfungsi normal. Biasanya dehidrasi disebabkan oleh banyak perkara. Contohnya senaman, cirit-birit, dan muntah. Sekiranya dalam keadaan ini tidak ada cairan masuk, maka anda boleh menjadi dehidrasi.

Orang yang mengalami dehidrasi selalunya akan sangat dahaga. Di samping itu, ada juga tanda-tanda lain yang menunjukkan anda mengalami dehidrasi, iaitu air kencing gelap, kencing tidak kerap, mulut kering, kulit kering, keletihan, dan pening.

2. Kehilangan darah

Apabila badan kehilangan darah, misalnya semasa haid atau pendarahan, anda akan sering merasa dahaga. Apabila badan kehilangan lebih banyak darah daripada biasa, tubuh juga mengalami penurunan jumlah cecair. Tahap cecair yang berkurang di dalam badan inilah yang akhirnya membuatkan orang sering merasa dahaga.

3. Mulut kering

Apabila mulut terasa sangat kering, ia boleh membuat anda sangat dahaga. Mulut kering biasanya berlaku kerana kelenjar di mulut anda menghasilkan air liur yang kurang. Terdapat pelbagai faktor yang menyebabkan keadaan ini. Contohnya, kerana kesan ubat yang anda ambil, rawatan penyakit tertentu, kerosakan saraf di kepala dan leher, atau kerana merokok.

Selain itu, mulut kering juga boleh berlaku kerana xerostomia. Xerostomia adalah kekeringan membran mukus mulut yang tidak normal kerana perubahan atau pengurangan air liur. Ini sering berlaku dengan penuaan dan perubahan tahap hormon tertentu dalam badan.

4. Diabetes insipidus

Haus yang kerap adalah gejala umum diabetes insipidus, serupa dengan diabetes mellitus.

Biasanya, ginjal mengeluarkan lebihan cecair badan dari aliran darah, yang kemudian mengalir ke pundi kencing dan menjadi air kencing. Apabila badan berkeringat banyak atau kehilangan air, ginjal menyimpan cecair yang dikeluarkan dalam air kencing.

Namun, pada penderita diabetes insipidus ginjal tidak dapat menahan air kencing yang keluar, jadi akan ada penurunan besarnya jumlah cairan tubuh. Ginjal telur menghasilkan air kencing sehingga penghidap diabetes insipidus mudah mengalami dehidrasi kerana membuang air kecil secara berterusan. Inilah yang membuatnya sering haus.

5. Diabetes mellitus

Orang yang menghidap diabetes mengalami polydipsia, gejala yang membuat orang merasa dahaga sepanjang masa. Kerana badan tidak menghasilkan atau menggunakan insulin dengan betul, terlalu banyak glukosa menumpuk di dalam darah.

Glukosa adalah yang menarik lebih banyak air, membuat orang kerap membuang air kecil. Kerana kerap membuang air kecil, badan menjadi cepat haus.