Kesihatan mental

Kelebihan Bicara Bantal Menjadikan Pasangan Lebih Terbuka dan intim

Ceramah bantal atau berbual di atas katil adalah aktiviti yang biasanya dilakukan oleh pasangan suami isteri sebelum tidur, atau bahkan setelah melakukan hubungan seks. Topiknya biasanya sesuatu yang sangat intim dan jarang dikongsi dengan orang lain. Nah, sejauh mana cakap bantal membawa faedah dalam hubungan?

Apa itu cakap bantal?

Ceramah bantal adalah perbualan yang berlaku antara pasangan di atas katil. Biasanya, apa yang mereka bicarakan adalah perkara yang cukup intim dan melibatkan perkara yang jarang dikongsi oleh orang lain.

Walaupun biasa selepas melakukan hubungan seks, aktiviti yang satu ini bukanlah satu kemestian. Ceramah bantal juga boleh dilakukan pada waktu tidur.

Makan, tetapi ingat bahawa perbualan dalam cakap bantal Berlainan daripada cakap kotor yang menggunakan kata-kata sensual. Ceramah bantal lebih intim untuk mengenali pasangan dengan lebih mendalam.

Manakala cakap kotor biasanya berguna untuk membina suasana ketika hendak melakukan hubungan seks.

Manfaat cakap bantal dalam perkahwinan

Dalam jurnal komunikasi pada tahun 2012, terdapat penyelidikan yang menjelaskan bahawa cakap bantal memberi kesan positif terhadap hubungan.

Sebilangan besar pasangan yang mengambil tinjauan dalam kajian menyatakan bahawa perbualan intim ini dapat meningkatkan kepercayaan, kepuasan, dan keakraban antara mereka.

Berikut adalah pelbagai faedahnya cakap bantal dalam perkahwinan.

Pasangan lebih terbuka antara satu sama lain

Perbualan yang diadakan semasa cakap bantal biasanya mengenai hubungan perkahwinan yang mereka ada dan pengalaman yang tidak mereka kongsi dengan orang lain.

Ini membolehkan salah seorang daripada mereka mengetahui lebih banyak mengenai kehidupan orang yang dia sayangi. Lain daripada itu, cakap bantal Ia juga dapat digunakan sebagai peluang untuk meluahkan perasaan.

Pada dasarnya, setiap orang berbeza. Ada yang mudah meluahkan isi hati dan ada juga yang tidak berkahwin. Nah, ini dia cakap bantal berfungsi untuk menjadikan pasangan menjadi lebih terbuka antara satu sama lain.

Nilai hubungan lebih banyak

Salah satu faedah dari cakap bantal yang lain adalah merasa lebih berhubung dengan pasangan anda, jadi anda akan lebih menghargai hubungan anda.

Walaupun hanya berlangsung beberapa minit, perbualan di tempat tidur dapat menumpahkan semua emosi yang anda rasakan kepada pasangan anda.

Ini kerana anda bersembang waktu tidur, ketika anda santai, berbaring, dan berpelukan. Ini akan meningkatkan hormon oksitosin, hormon cinta.

Di samping itu, anda juga dapat menunjukkan rasa terima kasih dan kasih sayang dengan mendengar pasangan anda mengeluh.

Selain itu ceramah bantal, Aktiviti ini juga boleh dicuba….

Ceramah bantal berkesan untuk menambahkan keakraban dalam hubungan anda. Walau bagaimanapun, ada juga cara lain yang boleh anda cuba, untuk menyokong aktiviti ini cakap bantal apa yang anda lakukan dengan pasangan anda.

Berikut adalah beberapa cara lain untuk menjadikan pasangan anda lebih intim.

  • Menghabiskan lebih banyak masa untuk bersantai. Ini dilakukan agar suasana antara anda dan pasangan menjadi lebih intim dan rapat.
  • Hadkan penggunaan alat. Bukan hanya ketika cakap bantal, had penggunaan alat Setiap hari ketika bersama pasangan juga penting. Sekiranya boleh, bawa telefon bimbit anda semasa anda bersama pasangan. Kerana, kedudukan telefon yang mudah dijangkau membuat anda cenderung memeriksa kandungan telefon bimbit berbanding dengan mendengar pasangan anda.
  • Menawarkan urutan juga merupakan kaedah yang kuat untuk membuat sesi cakap bantal sebenarnya memberikan faedah maksimum. Pakar bersetuju bahawa urut dapat membuat orang merasa lebih dekat.
  • Katakanlah apa yang anda mahukan adalah salah satu topik yang harus dibincangkan semasa melakukan cakap bantal. Di samping itu, anda juga boleh bercakap mengenai perasaan dan emosi pada masa itu.

Ceramah bantal sebenarnya ia membawa faedah dalam hubungan. Anda akan lebih terbuka dan saling memahami antara satu sama lain. Kerana, saling memahami dan komunikasi adalah kunci untuk hubungan yang berjaya.