Kesihatan kulit

Minyak Kastor (Minyak Kastor), Cara Semula jadi untuk Menghilangkan Parut Jerawat

Salah satu masalah yang tidak dapat dielakkan kerana penampilan jerawat adalah parut jerawat. Parut jerawat boleh menjadi luka yang menjengkelkan kerana boleh menyebabkan cela pada kulit wajah dan kadang-kadang membuat kita kurang yakin. Namun, sebenarnya ada banyak cara mudah dan berkesan untuk menghilangkan parut jerawat. Salah satunya ialah minyak kastor aka minyak kastor.

Apa itu minyak jarak?

Jatropha adalah tumbuhan yang biasanya tumbuh di kawasan tropika. Tumbuhan ini menghasilkan minyak yang berasal dari bijinya. Minyak kastor sendiri mempunyai banyak faedah, baik untuk kesihatan dan kecantikan.

minyak kastor Ia sering digunakan sebagai kaedah kontrasepsi, membantu dalam melahirkan anak, dan memudahkan penyusuan. Sebilangan orang juga menggunakan minyak ini untuk membersihkan mata mereka dari benda asing.

Dalam dunia kecantikan, minyak kastor telah lama dikenali sebagai kaedah kecantikan yang murah dan berkhasiat. Minyak kastor dipercayai menjadikan kulit lebih sihat dan kelihatan lebih muda. Selain itu, minyak jarak juga diketahui berkesan untuk merawat jerawat dan menghilangkan parut.

Bagaimana minyak kastor dapat memudarkan parut jerawat?

Minyak kastor mengandungi asid lemak yang disebut omega-3s. Penyelidikan menunjukkan bahawa asid lemak omega-3 bermanfaat dalam menyembuhkan luka dan mengurangkan pemendapan kolagen yang membantu tubuh kita memudarkan parut.

minyak kastor akan diserap oleh kulit dan menyebabkan sel-sel kulit yang sihat tumbuh dan berkembang, membentuk tisu kulit yang baru. Tetapi perlu diingat, hasil penggunaan minyak jarak tidak cepat kerana memerlukan masa untuk proses penyembuhan parut. Parut jerawat akan pudar secara beransur-ansur selepas digunakan minyak kastor selama beberapa minggu.

Bagaimana nak guna minyak kastor untuk parut jerawat

Minyak kastor adalah kaedah rawatan yang baik untuk merawat jerawat dan memudarkan parutnya. Berikut adalah cara yang disyorkan untuk menggunakan minyak jarak untuk menghilangkan parut jerawat:

  1. Bersihkan kulit menggunakan air suam dan pembersih untuk menghilangkan kotoran dan minyak yang berlebihan, sambil membuka pori-pori kulit.
  2. Sapukan lapisan nipis minyak jarak ke kawasan parut jerawat menggunakan hujung jari anda.
  3. Urut kawasan parut jerawat selama tiga minit untuk membuka pori-pori kulit. Ini akan membantu minyak jarak diserap oleh lapisan kulit yang dalam dan memudarkan parut jerawat. Lakukan dengan lembut dan perlahan. Lebih-lebih lagi, kerengsaan berlaku serta-merta menghentikan penggunaannya. Jangan sapukan minyak ke kawasan luka, jerawat terbuka, dan mata.
  4. Basuh tangan anda dengan sabun dan air, dan pakaian jika terdapat sisa minyak.
  5. Ulangi proses ini 1 hingga 2 kali sehari. Biasanya memerlukan masa sehingga 15 hari untuk hasil yang ketara.
  6. Berhenti segera menggunakan minyak jarak jika kerengsaan berlaku seperti kemerahan kulit dan pendarahan. Sekiranya ini berlaku, segera hubungi doktor untuk mendapatkan bantuan lebih lanjut.

Berhati-hati dengan kulit sensitif

Minyak kastor telah terkenal dengan faedah kesihatannya sejak beberapa generasi. Jadi, tidak menghairankan bahawa minyak jarak berkesan dalam merawat parut jerawat. Walau bagaimanapun, sebelum memutuskan untuk menggunakannya, anda harus berjumpa dengan pakar dermatologi terlebih dahulu, terutamanya jika anda mempunyai kulit sensitif.

Untuk berada di sisi yang selamat, cuba masukkan minyak jarak pada kulit leher anda di bawah telinga anda, dan lihat bagaimana ia bertindak balas selama 24 jam. Sekiranya gatal atau kerengsaan berlaku pada kulit pada keesokan harinya, anda harus mengelakkannya minyak kastor.

Kumpulan tidak memberikan nasihat, diagnosis atau penjagaan kesihatan.