Kesihatan mental

5 Cara Pintar untuk Menangani Kritikan dari Orang Lain dengan Tenang

Bagi sesetengah orang, mendapat kritikan daripada orang lain sebenarnya menjengkelkan mereka kerana mereka berpendapat bahawa mereka tidak dapat melakukan sesuatu. Sebenarnya, jika anda mengetahui strategi, kritikan sebenarnya boleh bermanfaat untuk memperbaiki diri. Berikut adalah beberapa kaedah pintar untuk menangani kritikan supaya anda dapat mempelajari pelajaran dengan baik.

Faedah menerima kritikan daripada orang lain

Menurut jurnal dari halaman Persatuan Psikologi Amerika , kritikan daripada seseorang sebenarnya bermanfaat bagi anda. Dengan syarat anda tahu bagaimana menangani kritikan dengan betul.

Kritikan biasanya ditujukan kepada seseorang untuk mencari jalan keluar, terutama dalam industri kreatif. Contohnya, anda membuat reka bentuk iklan untuk pelanggan anda dan mendapat kritikan daripada atasan anda.

Mungkin pada mulanya anda tidak menerimanya kerana anda merasakan bahawa pekerjaan yang anda lakukan telah meletakkan semua kekuatan anda ke dalamnya. Namun, jika anda berjaya melihat sisi positifnya, kritikan daripada atasan anda sebenarnya dapat meningkatkan kualiti reka bentuk anda.

Oleh itu, kritikan tidak selalu jatuh. Kadang-kadang, komen dari orang lain sebenarnya menambah pandangan anda.

Cara pintar menangani kritikan

Kritikan tidak selalu disampaikan dengan cara yang bijak. Sebilangan orang, tanpa mengambil kira perasaan orang lain, menyampaikannya dengan tajam tanpa tumpul.

Nah, ketika menghadapi kritikan, ada cara tertentu agar emosi tidak membebani anda dan merosakkan hubungan antara anda dan pengkritik. Dengan strategi berkesan yang dinyatakan di bawah, kemungkinan besar anda dapat mengawal keadaan dengan tenang.

1. Bertenang

Apabila orang mengkritik anda, walaupun yang tajam dan memarahi, cubalah untuk tetap tenang. Anda mungkin merasa bahawa pengkritik tidak menghargai karya anda, tetapi jangan terus bertindak balas dengan melampiaskan emosi anda.

Cuba bertenang. Tarik nafas dalam-dalam untuk menenangkan diri. Dengan cara itu, anda dapat mengawal emosi anda agar perkara tidak berlaku yang tidak anda mahukan.

2. Dengar dahulu

Setelah anda menguasai situasi dan emosi anda, cuba dengar kritikan yang ingin anda sampaikan terlebih dahulu. Cara menangani kritikan ini akan menjadikan anda kurang defensif dan pengkritik akan merasa anda fleksibel.

Dengarkan bahagian yang anda fikir harus diperbaiki dan jangan mengganggu atau membantah. Sekiranya kritikan itu benar-benar membina, anda dan pembicara anda akan menumpukan perhatian kepada perkara yang perlu diperbaiki. Bukannya bertukar kata yang bertujuan melindungi diri mereka.

3. Mencerna kritikan dengan baik

Sekiranya rakan atau atasan anda sudah selesai bercakap, cubalah mencerna semua kritikan dengan baik. Menghadapi kritikan tanpa mengetahui apa yang harus dikatakan akan membuat anda kelihatan lebih teruk di mata mereka.

Beritahu mereka bahawa anda memerlukan masa untuk berfikir kerana perniagaan ini melibatkan kedua-dua kerja anda. Ini membantu anda melihat perspektif pengkritik yang berbeza.

4. Minta contoh masalah dan penyelesaian

Salah satu cara yang bijak untuk menangani kritikan adalah dengan meminta contoh masalah dan penyelesaian kritikan mereka. Ini mungkin lebih berguna apabila anda tidak begitu yakin bahawa kritikan itu benar-benar membina.

Sekiranya rakan sekerja memberitahu anda bahawa anda terlalu malas dan tidak berinisiatif di tempat kerja walaupun anda tidak merasa seperti itu, minta contoh. Contoh kes apa yang menyebabkan mereka memberikan kritikan sedemikian. Dengan cara itu, anda juga dapat melihat sendiri.

5. Berani dengan mereka yang memberi kritikan

Cara terakhir untuk menangani kritikan orang lain adalah berempati dengan pengkritik. Contohnya, anda mungkin merasakan bahawa rakan anda bersikap kasar ketika mengkritik anda. Sebenarnya, mereka mungkin tidak bermaksud menyakiti anda.

Sebilangan orang mungkin kehilangan kemahiran komunikasi ketika berhubungan dengan orang lain. Tanpa disedari, dia membuat percakapannya tersinggung. Sebenarnya, mereka hanya mahu menolong semuanya berjalan lancar.

Itulah sebabnya penting bagi anda untuk berempati dengan orang yang anda bercakap. Lihatlah siapa yang bercakap dan apa sikapnya.

Pada asasnya, cara pintar untuk menangani kritikan adalah tetap tenang sambil mencerna input. Dengan cara itu, anda dapat melihat dengan lebih jelas apa yang ada di sebalik komen yang mungkin menarik perhatian anda.