Penyakit berjangkit

Adakah Selamat Memotong Rambut di Salon Semasa Pandemik COVID-19?

nt-weight: 400; ”>Baca semua artikel mengenai coronavirus (COVID-19) di sini.

Pandemik COVID-19 menimbulkan sejumlah risiko untuk setiap pekerjaan, termasuk tukang gunting rambut dan pendandan rambut di salun. Akibatnya, kebanyakan negara, terutama di Indonesia, telah menutup salon di beberapa kawasan dengan jumlah kes yang tinggi. Adakah selamat untuk mendapatkan potongan rambut di salun sekali lagi semasa COVID-19?

Potongan rambut di salun semasa pandemik COVID-19

Pandemik COVID-19 telah memberi kesan kepada aktiviti seharian orang. Bermula dari pergi ke pejabat hingga perkara-perkara yang kelihatan remeh seperti mendapatkan potongan rambut di tukang gunting rambut atau salun.

Bagi anda yang biasa memiliki rambut panjang mungkin tidak menjadi masalah, tetapi tidak bagi mereka yang mempunyai potongan rambut pendek. Kebiasaan memotong rambut di salun akhirnya berhenti memandangkan pandemi COVID-19 membuat semuanya berubah.

Lama kelamaan, beberapa salun mula dibuka semula. Namun, persoalan bagi beberapa orang adalah selamatkah kembali ke salon atau kedai gunting rambut di tengah-tengah wabak ini?

Menurut dr. Catherine Troisi, PhD, ahli epidemiologi penyakit berjangkit di UT Health, mengatakan potongan rambut salon mungkin bukan keperluan mendesak. Maksudnya, hanya kerana anda dapat melakukannya tidak bermaksud ia harus dilakukan. Malah, anda juga boleh memotong rambut anda sendiri tanpa bantuan orang lain.

Masih banyak yang belum diketahui mengenai penyakit COVID-19. Bermula dari gejala yang semakin pelbagai pada setiap individu hingga tahap risiko. Memotong rambut di salun semasa pandemik COVID-19 tentu akan menimbulkan risiko tersendiri bagi pekerja dan pelanggan.

Oleh itu, menyedari risiko yang dihadapi dan apa yang perlu disiapkan semasa mengunjungi salun di tengah-tengah wabak COVID-19 adalah penting.

Risiko memotong rambut di salun semasa COVID-19

Sebenarnya, cabaran terbesar untuk mendapatkan potongan rambut di salun semasa pandemik COVID-19 bergantung pada bagaimana jangkitan virus menyebar. Penyebaran COVID-19 dapat terjadi melalui hubungan dekat dengan orang yang dijangkiti, baik melalui: titisan (percikan air liur) atau permukaan menyentuh yang terkena percikan.

Biasanya, pendandan rambut atau tukang gunting rambut melakukan tugas mereka dengan teliti, terutama ketika mewarnai, memotong, dan menata rambut pelanggan. Ini bermaksud bahawa risiko terbesar ketika pergi ke salon di tengah wabak ini adalah mempunyai hubungan rapat dengan pekerja atau pelanggan lain.

Sementara itu, gejala COVID-19 hampir serupa dengan gejala penyakit lain. Sebenarnya, tidak sedikit orang yang dijangkiti virus yang disebut SARS-CoV-2 tidak menunjukkan sebarang gejala, atau tidak bergejala.

Risiko lain untuk mengunjungi salun sementara wabak masih berterusan adalah menyentuh permukaan atau objek yang tercemar, seperti kerusi dan peralatan salun. Sebabnya, item ini dikongsi dan tidak ada yang tahu sama ada orang sebelum anda positif COVID-19 atau tidak.

Petua untuk mencegah penularan COVID-19 semasa pergi ke salun

Sekiranya anda merasakan bahawa potongan rambut di salon adalah keperluan mendesak di tengah pandemi COVID-19, jangan lupa untuk selalu berusaha mencegah penularan. Bermula dari mencuci tangan, menjauhkan diri dari pekerja dan pelanggan lain, hingga masih memakai topeng.

Salah satu negara yang telah menyediakan protokol ketika salun dibuka semula adalah Amerika Syarikat, terutama di California. Pemerintah di daerah tersebut mengeluarkan panduan yang perlu dilaksanakan oleh masyarakat, baik pelanggan maupun pekerja salon.

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan ketika mengunjungi salun atau kedai gunting rambut semasa pandemik COVID-19.

1. Buat janji sebelum berkunjung

Salah satu usaha untuk mengurangkan risiko penularan ketika mendapatkan potongan rambut di salon di tengah-tengah pandemi COVID-19 adalah membuat janji sebelum berkunjung. Secara amnya, perkhidmatan ini telah disediakan di beberapa salun atau kedai gunting rambut sehingga pelanggan tidak perlu menunggu lama di sana.

Sebenarnya, peraturan dalam protokol juga meminta pelanggan menghubungi ketika mereka tiba. Dengan cara itu, anda boleh menunggu di dalam kereta atau di tempat yang telah disediakan di luar bilik supaya jumlah pengunjung di salun tidak menumpuk.

2. Tanya salon mengenai dasar baru

Selain memanggil untuk membuat janji temu, jangan lupa bertanya ke salon sebelum mendapatkan potongan rambut mengenai kebijakan baru di tengah-tengah wabak COVID-19.

Bermula dari protokol untuk membersihkan dan membasmi kuman alat dan perabot salun hingga objek yang sering disentuh, seperti tombol pintu dan kaunter. Ini secara tidak langsung dapat mengingatkan pekerja salon untuk kerap membersihkan permukaan yang terdedah kepada pencemaran.

Tanya juga jika semua pekerja di salon menggunakan topeng dan apakah panduannya? jarak fizikal diaplikasikan di tempat kerja.

SIAPA: COVID-19 Akan Menjadi Penyakit Endemik, Apa Artinya?

3. Terus memakai topeng

Nasihat untuk menggunakan topeng ketika dalam perjalanan juga berlaku ketika anda mendapatkan potongan rambut di salon semasa pandemi COVID-19.

Memakai topeng mungkin tidak begitu selesa bagi anda, terutama ketika memotong rambut anda kerana dikhuatiri helai rambut masuk ke dalamnya. Namun, topeng telah terbukti berkesan dalam mengurangkan risiko penularan virus.

Selain memakai topeng, jangan lupa mengambil langkah lain untuk mencegah penularan, seperti:

  • basuh tangan selama 20 saat
  • menjaga jarak 2-3 meter dari pekerja dan pelanggan lain
  • mengurangkan hubungan dengan permukaan yang berisiko tercemar
  • Elakkan menyentuh mata, hidung dan mulut sebelum mencuci tangan

Pada akhirnya, keputusan untuk mengunjungi salun untuk memotong rambut di tengah-tengah COVID-19 adalah keputusan anda. Sekiranya keperluan mendesak, mungkin tidak mengapa selagi anda terus melaksanakan usaha pencegahan penularan. Namun, ada kalanya potongan rambut boleh dilakukan sendiri atau masih boleh menunggu sehingga keadaan bertambah baik.

Lawan COVID-19 bersama!

Ikuti maklumat dan kisah terkini mengenai pejuang COVID-19 di sekitar kita. Jom sertai komuniti sekarang!

‌ ‌