Kesihatan wanita

Cara Memakai Tudung Kain Tanpa Gangguan dan Menjaga Kebersihan

Pembalut kain menjadi semakin popular kerana kempen penggunaan barang mesra alam menjadi semakin popular. Produk ini juga dianggap lebih selamat kerana tidak melibatkan bahan kimia seperti pembalut pakai buang. Sebelum mencubanya, fahami terlebih dahulu cara menggunakan tuala wanita dengan selamat melalui maklumat berikut.

Petua untuk menggunakan pembalut kain

Pelapik kain memerlukan pengendalian tambahan. Anda bukan sahaja harus memahami cara menggunakannya, tetapi juga cara mencucinya, mengeringkannya, dan menyimpannya. Anda juga harus memastikan alas kain sentiasa bersih sebelum digunakan.

Namun, tidak perlu risau. Memakai pembalut kain tidak lagi sukar dengan menggunakan beberapa kaedah:

1. Pilih serbet kain ukuran yang tepat

Sumber: The New York Times

Pilih alas kain berdasarkan ukuran pad pakai buang yang selalu anda gunakan. Sekiranya anda tidak pasti, cuba ukur panjang dan lebar pad pakai buang menggunakan pembaris sebagai panduan.

Lapisan kain yang terlalu pendek tidak mencukupi untuk mengelakkan kebocoran, terutamanya jika anda mengalami tempoh yang berat sepanjang masa.

Sebaliknya, alas kain yang terlalu panjang boleh menyebabkan rasa tidak selesa ketiga.

2. Pakai dengan betul

Sumber: Majalah Anak Hijau

Cara menggunakan pelapik kain pada dasarnya sama dengan menggunakan pad pakai buang yang mempunyai sayap. Langkah-langkahnya adalah seperti berikut:

  1. Buka butang kain, kemudian buka pembalut kain dengan sisi polos ke atas.
  2. Lekatkan bahagian pad kain yang berpola ke bahagian dalam seluar dalam anda. Oleh itu, bahagian kain yang bersentuhan langsung dengan organ intim adalah sisi polos.
  3. Lipat dua sayap pad kain ke arah luar seluar dalam.
  4. Pasang semula butang pelapik kain, dan anda boleh pergi.

3. Bersihkan dengan bersih

Sumber: TheaCare

Sekiranya anda biasa dengan pembalut pakai buang, akan mudah untuk memahami cara menggunakan serbet pembalut. Namun, adakah anda tahu cara mencucinya?

Dilaporkan dari Eco Femme , inilah cara yang betul untuk mencuci alas kain:

  1. Rendam pelapik kain dalam air sejuk untuk mengeluarkan darah. Ketika merendam, sisi pembalut yang mempunyai darah di atasnya harus menghadap ke bawah untuk memudahkan darah larut di dalam air.
  2. Setelah berendam, basuh kain lap dengan air yang mengalir. Teruskan sehingga air yang mengalir tidak lagi kelihatan kemerahan.
  3. Basuh seluruh permukaan pelapik kain dengan sabun. Gosok perlahan-lahan di kawasan berlumuran darah.
  4. Bilas alas kain di bawah air yang mengalir sehingga tidak ada busa lagi. Jangan memerah pad kain supaya kapas di dalamnya tidak mengecil.
  5. Keringkan kain lap di bawah sinar matahari langsung sehingga kering.

4. Simpan di tempat yang bersih

Sumber: The Telegraph

Setelah bersih dan kering, anda boleh memasukkannya semula ke dalam almari sebagai bekalan atau menggunakannya segera jika diperlukan.

Sekiranya anda ingin melakukan aktiviti di luar rumah, serbet pembalut kain juga boleh dibungkus dalam beg kecil khas.

Untuk menyimpan pad kering, lipat hujungnya bersama-sama sehingga permukaan dalamnya ditutup sepenuhnya.

Kemudian, lipat penutup pad ke hadapan dan pasang semula butang. Simpan di dalam almari dengan seluar dalam anda.

Pembalut kain adalah pilihan yang tepat bagi anda yang mencari alternatif untuk pembalut pakai buang. Cara menggunakan pembalut kain juga cukup mudah dan tidak berbeza dengan pembalut pada umumnya.

Anda mungkin perlu berusaha untuk mencuci, mengeringkan, dan menyimpan alas kain. Walau bagaimanapun, semua usaha tambahan ini pasti bernilai faedah yang akan anda perolehi.