Keibubapaan

Bilakah Pertumbuhan Gadis Akan Berhenti?

Pertumbuhan pada kanak-kanak akan terus berlaku sejak dalam kandungan sehingga sebelum memasuki usia dewasa. Semasa remaja, kanak-kanak perempuan akan memulakan fasa persiapan mereka ketika dewasa dan akhirnya berhenti tumbuh. Fasa persediaan ini akan berlaku dengan cepat mempengaruhi saiz tubuhnya. Nah, bilakah pertumbuhan kanak-kanak perempuan akan berhenti? Bahagian tubuh gadis apa yang akan tumbuh dan tumbuh? Berapa lama masa yang diperlukan untuk semua tumbuh dengan cepat sehingga berhenti dan tidak tumbuh lagi? Lihat ulasannya di bawah.

Pertumbuhan kanak-kanak perempuan berhenti pada masa baligh

Pertumbuhan kanak-kanak perempuan pada amnya berhenti ketika akil baligh mereka berakhir. Ini adalah masa apabila plat epifisis, yang merupakan plat di tulang panjang, telah ditutup. Apabila plat epifisis ditutup, kemungkinan peningkatan ketinggian akan menjadi lebih kecil.

Baiklah, ini semua bergantung pada masa baligh bermula dan berakhir. Setiap kanak-kanak akan mengalami akil baligh secara berbeza. Kebanyakan baligh pada wanita boleh dialami pada usia 10-14 tahun. Bahkan ada sebilangan kanak-kanak yang memulakan akil baligh pada usia 16 tahun. Walau bagaimanapun, jika anda berumur lebih dari 16 tahun, anda belum mengalami akil baligh, anda perlu berjumpa doktor.

Ketika akil baligh ini bermula, kanak-kanak perempuan akan mengalami lonjakan pertumbuhan dan mula haid untuk pertama kalinya. Dua tahun selepas memasuki akil baligh, kanak-kanak perempuan biasanya mencapai ketinggian puncaknya.

Selama 2 tahun terakhir dari awal akil baligh, kanak-kanak akan mengalami peningkatan pertumbuhan yang tinggi. Biasanya fasa ini dicapai pada usia 14-15 tahun tetapi ini bergantung lagi pada ketika dia memulakan fasa balighnya.

Setelah pertumbuhan ketinggian puncak ini dicapai, haid pertama akan segera dimulakan. Sebagai contoh, akil baligh bermula pada usia 10 tahun, maka kemungkinan ketinggian puncak dapat diperoleh pada usia 12 tahun.

Tidak hairanlah jika ada beberapa cadangan yang menganjurkan merangsang pertumbuhan ketinggian seorang gadis segera sebelum dia menarche (haid pertama) untuk mengejar pertumbuhan tinggi badannya.

Walaupun pertumbuhan puncak gadis sebelum menarche, ketinggian biasanya masih tumbuh hingga 7-10 cm lagi selepas haid. Walau bagaimanapun, pertumbuhan ketinggian selepas haid tidak berlaku dengan cepat jika dibandingkan dengan sebelum haid.

Pada setiap kanak-kanak akan berbeza-beza berapa banyak kenaikan yang akan meningkat sehingga pertumbuhannya berhenti sepenuhnya sebelum dia dewasa.

Bagaimana dengan pertumbuhan organ badan yang lain?

Pertumbuhan payudara adalah perubahan yang berlaku sejak awal akil baligh. Apabila kanak-kanak perempuan memasuki usia baligh, perkara pertama yang cenderung berubah adalah ukuran payudara dan bentuk pinggulnya, yang akan lebih berbentuk seperti wanita dewasa pada umumnya.

Pertumbuhan payudara mula berkembang biasanya 2-2.5 tahun sebelum seorang gadis mendapat haid pertama. Payudara boleh mula tumbuh dan membesar menjadi lebih besar pada usia 8 tahun. Dilaporkan di laman Healthline, Karen Gill MD menjelaskan, pertumbuhan payudara akan sempurna kira-kira 1-2 tahun setelah seorang gadis melewati tempoh pertamanya.

Sekiranya haid pertama pada usia 12 tahun, maka sekitar usia 13 dan 14 tahun, fungsi payudara terbentuk sepenuhnya. Walaupun sudah mempunyai fungsi yang sempurna, payudara akan tetap tumbuh dan berkembang sehingga berumur 18 tahun. Sebagai contoh, akan ada perkembangan bentuk dan kontur sehingga bentuk payudara benar-benar seperti payudara dewasa pada umumnya.

Apa yang boleh menghalang pertumbuhan gadis?

Pengambilan nutrien adalah salah satu faktor terpenting untuk pertumbuhan dan perkembangan. Kekurangan lemak pada kanak-kanak perempuan boleh melambatkan permulaan akil baligh pada kanak-kanak perempuan, oleh itu lemak yang baik untuk kanak-kanak perempuan mesti dipenuhi dalam jumlah yang mencukupi.

Selain itu, pertumbuhan terbantut juga dapat terjadi kerana masalah kesihatan, terutama pada kelenjar pituitari atau kelenjar tiroid. Kelenjar ini akan menghasilkan hormon yang penting untuk pertumbuhan dan perkembangan.

Sekiranya penghasilan hormon dihambat kerana gangguan pada kelenjar ini, proses pertumbuhan dan perkembangan tidak akan berjalan dengan lancar.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌