Keibubapaan

Kedudukan Memegang Bayi Yang Salah Boleh Menyebabkan Displasia Pinggul

Bapa dan ibu dengan bayi atau balita sering membawa anak lelaki dan anak perempuan mereka. Membawa memang boleh menjadi aktiviti untuk mendekatkan ibu bapa dengan anak-anak mereka. Namun, posisi memegang bayi juga harus dipertimbangkan, tidak boleh sewenang-wenangnya. Salah satu perkara yang perlu anda perhatikan adalah keadaan sendi antara pinggul bayi dan tulang paha bayi. Jangan biarkan aktiviti rutin anda membawa masalah baru, iaitu keadaan displasia pinggul pada bayi.

Apa itu displasia pinggul pada bayi?

Pinggul adalah bahagian penting untuk menyokong sebahagian besar berat badan dan digunakan untuk menggerakkan kaki atas sehingga bayi dapat berjalan, menaiki tangga, dan juga duduk.

Displasia pinggul adalah bentuk sendi antara pinggul dan hujung tulang paha bayi yang tidak normal. Bahagian pada hujung femur biasanya sesuai dengan tulang pinggul. Walau bagaimanapun, pada bayi dengan displasia, bahagian ini beralih dari tempatnya (lihat gambar di bawah).

Perubahan pada sendi antara pinggul dan femur. (Sumber: isara.ro/en)

Keadaan ini tidak menyebabkan kesakitan sehingga bayi yang mengalami displasia pinggul tidak merasakan simptomnya. Sendi antara pinggul dan paha bayi masih lembut, fleksibel, dan tulang rawan. Akibatnya, keadaan ini menjadikan pinggul bayi lebih rentan terkehel (tulang bergeser dari kedudukannya yang betul) daripada pinggul dewasa. Sekiranya terdapat pemuatan yang tidak sesuai, pergeseran akan lebih mudah berlaku.

Apa yang menyebabkan displasia pinggul?

Sebenarnya penyebab displasia ini tidak diketahui dengan pasti. Namun, ada beberapa perkara yang dianggap sebagai pencetus, iaitu:

  • genetik. Displasia pinggul boleh menjadi 12 kali lebih berisiko pada bayi yang ibu bapa mengalami displasia pinggul pada masa lalu
  • Kedudukan bayi dalam kandungan. Bayi yang berada dalam posisi breech mempunyai risiko displasia pinggul lebih besar daripada bayi yang berada dalam posisi normal di rahim ibu
  • Tulang masih lembut. Sendi antara tulang paha dan pinggul masih lembut, jadi beban berat dapat mempengaruhi perubahan pada sendi dengan mudah.

Kedudukan memegang bayi dan displasia pinggul

Melaporkan dari laman International Hip Dysplasia Institute, sebenarnya displasia pinggul tidak dapat dicegah 100 peratus. Namun, salah satu cara untuk mengurangkan risiko bayi mengalami displasia pinggul adalah dengan memegang bayi dengan betul. Sebabnya, cara memegang bayi boleh mempengaruhi perkembangan postur badan secara keseluruhan. Dengan memegang bayi dengan tidak betul, ini boleh mencetuskan kedudukan pinggul bayi untuk keluar dengan lebih mudah.

Dr. Fettweis, pakar ortopedik dari Jerman menunjukkan bahawa memegang bayi pada kedudukan yang betul dapat mencegah displasia pinggul. Oleh itu, sangat penting untuk meletakkan bayi semasa dibawa dengan kaki kanan dan kiri terpisah, dan lutut lebih tinggi daripada sendi pinggul. Pastikan punggung untuk menyokong berat badan bayi.

Kedudukan yang sesuai untuk memegang bayi

Sekiranya anda memegang bayi di depan, anda harus meletakkan bayi sehingga kakinya membentuk huruf M seperti gambar berikut.

Bentuk kaki bayi dalam kedudukan M (Sumber: hipdysplasia.org)

Dengan kedudukan M, terdapat sedikit beban pada sendi antara pinggul dan peha bayi. Kedudukan lutut juga sedikit lebih tinggi daripada punggung. Dengan punggung sebagai sokongan utama, keadaan ini tidak menjadikan sendi antara pinggul dan paha terlalu berat untuk digantung. Pastikan juga wajah bayi kelihatan dari atas, jangan terlalu dalam dan ditutup dengan pakaian orang yang memegangnya.

Kedudukan bayi yang tidak betul

Berikut adalah kedudukan memegang yang tidak betul:

Kiri: tidak digalakkan. Kanan: disyorkan. (Sumber: hipdysplasia.org)

Pada gambar di sebelah kiri (tidak digalakkan) kerana kedudukan sendi di paha tergantung. Kedudukan ini memberi penekanan lebih besar pada sendi pinggul dan lebih berisiko mengalami displasia pinggul.

Dalam gambar di sebelah kanan, kedudukan ini lebih baik daripada sebelah kiri. Tekanan pada sendi pinggul kurang daripada cara tangan kiri.

Kiri: tidak digalakkan. Kanan: disyorkan. (Sumber: hipdysplasia.org)

Dalam gambar di sebelah kiri posisi tidak digalakkan, kerana posisi ini memaksa kaki bayi terlalu erat sehingga dapat meningkatkan risiko displasia pinggul.

Prinsipnya sama dengan posisi membawa yang ideal, ketika membawa menggunakan model sling, membuat tekanan minimum pada sendi antara pinggul dan paha. Biarkan kaki merebak ke kanan dan kiri sehingga kedudukannya stabil dan tidak membebankan sendi di pinggul.

Petua memilih pembawa bayi

Selain memperhatikan cara membawanya, ketika hendak membeli alat pembawa bayi, jangan lupa mencubanya terlebih dahulu. Memilih pembawa bayi sebenarnya adalah perkara yang sangat peribadi, yang bermaksud ia sangat ditentukan oleh keselesaan anda dan bayi anda. Terdapat juga beberapa perkara yang perlu anda pertimbangkan semasa membeli pembawa bayi:

  • Selesa untuk ibu bapa dan bayi. Pilih pembawa yang sesuai dengan kedudukan anda. Cari tali yang cukup lebar untuk menampung berat bayi. Untuk bayi, cari pembawa yang tidak menyempitkan paha bayi, tetapi tidak terlalu longgar sehingga bayi tidak mudah jatuh.
  • Kokoh. Pastikan tempat duduk dan tali bayi dapat menampung berat bayi. Ingat juga, jika anda ingin menggunakan sling untuk jangka masa panjang, anak akan menjadi lebih berat. Oleh itu, carilah pembawa yang sangat kukuh untuk menyokong kenaikan berat badan bayi.
  • Mudah untuk digunakan. Pastikan bahawa semasa anda menggunakan sling, anda boleh menyesuaikannya sendiri tanpa bantuan. Anda juga boleh mengeluarkan bayi anda dan memasukkan selendang dengan mudah.
  • Mudah dibersihkan. Bayi biasanya suka mengeluarkan makanan dari mulut, atau menumpahkan makanan sehingga sering merosakkan pembawa. Pastikan pembawa bayi yang anda pilih memang boleh dibersihkan sekiranya perkara ini berlaku.
Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌