Pemakanan

Lada Cayenne Pedas daripada Cili Merah Biasa, Kenapa? •

Bagi mereka yang suka makanan pedas, tidak lengkap untuk makan atau snek pada makanan goreng tanpa lada cayenne. Namun, tahukah anda mengapa rasa lada cayenne berkali-kali lebih sedap daripada cili merah biasa?

Lada cayenne lebih sedap daripada cili biasa

Cili mempunyai banyak jenis dengan tahap kepedasan yang berbeza. Rasa pedas lada cayenne dihasilkan dari bahan kimia yang disebut capsaicin. Semakin tinggi kandungan capsaicin, cili akan semakin panas.

Untuk mengukur tahap kepedasan atau kandungan capsaicin dalam cabai, tentu saja tidak terasa langsung dengan lidah. Sebabnya, ada cara khas yang lebih selamat dan tepat, iaitu dengan menggunakan Scoville Scale (SHU).

Di Indonesia, lada cayenne dianggap sebagai salah satu jenis cabai yang paling panas. Memetik dari halaman Tempo, lada cayenne mempunyai skor 100 ribu jika diukur menggunakan Skala Scoville. Sementara cili merah besar hanya sekitar 30,000 - 50,000 SHU.

Versi Guinness World Records cili terpanas di dunia dipegang oleh Carolina Reaper, yang mempunyai tahap kepedasan 15-31 kali ganda daripada lada cayenne.

Apa yang berlaku pada badan setelah memakan lada cayenne

Capsaicin telah lama diketahui berpotensi untuk menghilangkan rasa sakit dan meningkatkan daya tahan tubuh terhadap jangkitan. Terdapat juga banyak kajian yang melaporkan kesan capsaicin untuk mendorong metabolisme tubuh bekerja hingga 5% lebih cepat untuk membakar lebih banyak lemak. Kesan pembakaran kalori ini bahkan diketahui berterusan sehingga 20 minit setelah anda selesai makan.

Selain itu, capsaicin juga dipercayai efektif menurunkan kadar kolesterol LDL buruk dan pada masa yang sama meningkatkan kadar kolesterol baik HDL dalam tubuh. Masih meragui potensi faedah makan makanan pedas?

Sebaliknya, walaupun bermanfaat, capsaicin juga berisiko menyebabkan kesan sampingan yang menjengkelkan. Makan cili dapat membuat kebanyakan orang mengalami sakit perut atau pedih ulu hati, mulut dan tekak panas seperti terbakar, hidung berair, keringat dengan banyak, hingga menitiskan air mata. Ini kerana capsaicin dapat memicu kerengsaan sel pada membran mulut, perut, tekak, dan mata ketika dikonsumsi dalam jumlah besar.

Mengapa capsaicin boleh menyebabkan reaksi ini?

Capsaicin adalah sebatian perangsang. Pelbagai "gejala" fizikal yang muncul setelah kita makan pedas muncul kerana capsaicin berfungsi untuk merangsang saraf untuk meningkatkan suhu inti badan. Apabila anda memakan lada cayenne, sistem saraf pusat di otak bertindak balas dengan melebarkan saluran darah di pelbagai bahagian badan.

Inilah yang memicu kulit menjadi merah dan berpeluh ketika kita "pedas". Pelebaran saluran darah ini juga memicu peningkatan pengeluaran air liur di mulut dan lendir di hidung.

Dalam kes-kes "pedas" yang teruk, anda juga mungkin pekak sementara kerana pengeluaran air liur yang berlebihan dapat menyebabkan penyumbatan lendir pada tiub eustachian, yang merupakan saluran yang menghubungkan langsung tekak ke telinga.

Sebaliknya, capsaicin adalah sebatian asing bagi badan. Oleh itu, pelbagai reaksi "pedas" yang anda alami sebenarnya adalah sistem pertahanan bawah sedar badan untuk melawan dan memperbaiki kesan menjengkelkan dari capsaicin yang berbahaya.

Sistem kekebalan tubuh anda mengesan bahawa pengambilan capsaicin dari makanan pedas anda tidak bertolak ansur jadi ia mesti diatasi.

Kaedah yang ampuh untuk mengatasi rasa pedas

Kandungan capsaicin dalam lada cayenne memang berkesan untuk meningkatkan selera makan. Tidak hairanlah ini membuatkan ramai orang makan makanan pedas dengan kegilaan tanpa mengira sensasi yang terjadi selepas itu.

Jika anda seorang pencinta pedas tetapi bingung bagaimana untuk menghilangkan rasa pedas selepas itu, petua dan trik di bawah mungkin dapat membantu:

1. Minum susu

Susu adalah salah satu makanan pedas yang paling berkesan. Menurut American Chemical Society, protein kasein dalam susu dapat membantu menggantikan sebatian capsaicin yang melekat pada saraf di lidah anda.

Anda juga boleh makan makanan yang berasal dari produk tenusu, seperti keju, yogurt, atau kefir untuk menghilangkan rasa pedih dan rasa terbakar yang muncul di mulut anda.

2. Kunyah makanan lain

Semasa anda panas, kunyah makanan lain yang agak keras, seperti keropok, kerepek, pastri, atau bahkan nasi. Makan makanan lain ketika anda panas bertujuan memberi isyarat yang berbeza supaya reseptor di dalam mulut tidak menyerap sebatian capsaicin dengan cepat.

Anda juga boleh makan makanan berkanji, seperti roti untuk meringankan rasa pedas.

3. Makan makanan manis

Makan makanan manis juga boleh menjadi kaedah ampuh untuk mengatasi rasa pedas yang anda alami. Walau bagaimanapun, jangan hanya makan makanan manis. Elakkan makan makanan yang mengandungi pemanis tambahan. Alangkah baiknya, makan makanan manis semula jadi dari madu.

Mengonsumsi satu sudu madu dapat membantu menyerap minyak pedas yang terdapat dalam capsaicin sehingga dapat menghilangkan rasa pedas yang anda rasakan.