Kesihatan

4 "Warisan" Genetik yang diturunkan Dari Ibu Bapa kepada Anak

"Ugh, bulu matanya tebal sangat Ya sudah pasti turun dari ibunya, ya? " Mungkin anda sudah biasa dengan ayat seperti itu, yang secara amnya membicarakan persamaan ciri fizikal seseorang dengan ibu bapa mereka. Tidak menghairankan, ini kerana genetik dikatakan sebagai pelakon utama yang menjadikan anak biasanya serupa atau bahkan sangat mirip dengan ibu bapanya. Sebenarnya, apakah "warisan" yang boleh diturunkan dari ibu bapa kepada anak-anak?

Apakah perkara yang boleh diturunkan dari ibu bapa kepada anak?

Ternyata bukan hanya penipu, anda tahu! Seorang anak memang boleh mempunyai ciri-ciri yang juga dimiliki oleh ibu bapanya. Ingin tahu apa yang boleh diturunkan dari ibu bapa ke anak? Inilah contohnya:

1. Risiko penyakit

Tubuh manusia unik kerana terdiri daripada trilion sel penyusun. Di setiap sel ini, ada struktur nuklear atau inti yang mengandung kromosom. Setiap kromosom dilengkapi dengan helai asid deoksiribonukleik atau DNA. Nah, gen adalah bahagian DNA yang akan diturunkan dari ibu bapa kepada anak-anak.

Setiap anak biasanya mempunyai dua salinan gen dari kedua ibu bapa. Apabila kemudian DNA yang diturunkan rosak, strukturnya akan berubah.

Kerosakan struktur DNA boleh dicetuskan oleh pelbagai perkara, salah satunya adalah pendedahan kimia. Ini kemudian menyebabkan timbulnya penyakit di dalam badan. Nah, struktur DNA yang rosak dapat diturunkan pada anak-anak.

Terutama jika gen itu cukup kuat, maka ia akan mengalahkan gen lain yang tidak membawa penyakit. Secara automatik ketika dilahirkan, kemungkinan besar anak itu sudah mempunyai risiko penyakit keturunan yang dialami oleh ibu bapanya.

2. Ciri fizikal

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, gen dapat dianggap sebagai bagian dari DNA yang membawa semua maklumat mengenai ciri-ciri ibu bapa untuk disampaikan kepada anak-anak mereka. Tubuh setiap orang mempunyai lebih daripada 20,000 gen penyusun, yang semuanya mempunyai dua salinan berbeza yang diperoleh dari kedua ibu bapa.

Sementara DNA, menyumbang sebanyak 23 pasang kromosom untuk tubuh setiap anak. Dengan kata lain, ayah dan ibu akan menyumbang 23 kromosom masing-masing, yang akhirnya membentuk 46 kromosom total, atau 23 pasang kromosom.

Di dalam setiap kromosom ini terdapat pelbagai maklumat dari gen yang berperanan dalam menentukan penampilan fizikal anak. Kerana badan mempunyai dua pasang kromosom yang berbeza dari ayah dan ibu, secara automatik pasangan gen tidak sama.

Sepasang gen ini kemudiannya bertanggungjawab untuk pembentukan ciri atau penampilan fizikal seseorang yang khas. Kesannya, anak-anak juga mempunyai ciri-ciri tertentu kerana diwarisi daripada ibu bapa mereka.

Itulah sebabnya beberapa ciri fizikal anak biasanya serupa dengan ibu, sementara bahagian badan yang lain menyerupai yang dimiliki oleh bapa.

Sebenarnya, seorang anak mungkin serupa dengan ayah atau ibunya. Sekali lagi, ini kerana DNA anak adalah gabungan kedua ibu bapa.

Akibatnya, warna rambut, warna mata, bentuk hidung, ketebalan alis, keriting bulu mata, dan perkara lain pada anak-anak sangat serupa dengan ibu bapa mereka.

3. Ketinggian

Memetik dari Genetik Rumah Rujukan, para penyelidik percaya bahawa kira-kira 80 peratus ketinggian kanak-kanak dipengaruhi oleh keturunan. Atau dengan kata lain, badan anak boleh menjadi tinggi atau pendek kerana dia mewarisi "bakat" dari ibu bapanya.

Lihat, ada pelbagai variasi gen yang bertanggungjawab menentukan ukuran ketinggian anak. Itulah sebabnya, tidak menghairankan apabila melihat ada anak-anak yang tinggi badannya, sementara ada juga anak-anak yang biasa atau cenderung pendek.

Ini biasanya akan mudah dijawab apabila anda melihat postur ibu bapa. Dari satu segi, ketinggian fizikal anak sebenarnya diperoleh kerana diturunkan dari ibu bapa dengan fizikal yang serupa.

Namun, ia adalah kisah yang berbeza apabila adik-beradik ternyata mempunyai ketinggian yang berbeza. Ini mungkin disebabkan oleh kombinasi gen kedua ibu bapa yang berbeza, sehingga ukuran ketinggian antara saudara dan saudari biasanya juga tidak sama.

4. Ukuran Labuh

Bukan perkara baru lagi jika selama ini faktor genetik atau keturunan disebut sebagai salah satu penentu seberapa besar ukuran payudara wanita. Sebenarnya, memang benar.

Kajian yang diterbitkan dalam BMC Medical Genetics, mendapati bahawa variasi genetik ibu bapa, terutama ibu, menentukan ukuran payudara anak perempuan. Ini bermaksud bahawa anak perempuan yang dilahirkan oleh ibu yang mempunyai payudara besar juga cenderung mempunyai payudara yang besar.

Sebaliknya, jika ibu anak perempuan mempunyai ukuran payudara yang sederhana atau kecil, kemungkinan ukuran payudara anaknya tumbuh juga tidak terlalu besar.

Disokong oleh hasil penyelidikan dari jurnal Twin Research and Human Genetics, bahawa sekitar 56 peratus lebih cenderung menyebarkan ukuran payudara dari ibu bapa ke anak. Hasil ini diperoleh dengan membandingkan ukuran cawan bra pada sekitar 16,000 wanita.