Ubat dan Makanan Tambahan

Cara Membaca Maklumat Label pada Pembungkusan Dadah |

Ramai orang sering menyimpan ubat-ubatan di kaunter atau ubat-ubatan di kaunter sebagai bekalan dalam peti pertolongan cemas. Sekiranya anda sakit pada bila-bila masa, ambil sahaja ubat yang ada tanpa perlu pergi ke farmasi lagi.

Ubat ini mempunyai label maklumat pada bungkusan yang mesti dibaca dengan teliti agar tidak menimbulkan masalah. Malangnya, sebilangan orang tidak memahami cara membaca label ubat yang dijual di pasaran.

Cara membaca label maklumat pada bungkusan ubat

Sumber: Sains Jumaat

Semasa mengambil ubat, anda mungkin mengetahui fungsinya dan hanya memperhatikan berapa banyak dos yang perlu diambil. Sebenarnya, membaca semua maklumat yang tertera di bungkusan itu penting untuk mengelakkan pelbagai masalah yang akan membuatkan rasa sakit tidak bertambah.

Dengan membaca label ubat, anda dapat mengelakkan risiko reaksi alergi terhadap salah satu bahan yang digunakan dalam ubat tersebut. Label ini juga memberikan maklumat mengenai penggunaan ubat lain bersama dengan ubat ini dan kesan sampingannya.

Agar tidak melakukan kesalahan, berikut adalah pelbagai maklumat yang biasanya terdapat pada label pembungkusan ubat dan anda harus membaca sebelum mengambilnya.

1. Bahan aktif

Bahan aktif adalah senarai sebatian kimia dalam ubat yang berfungsi untuk menghilangkan gejala. Contohnya, bahan aktif dalam ubat dapat melegakan sakit kepala, mengurangkan demam, atau meredakan gejala sakit perut. Satu produk boleh mengandungi lebih daripada satu bahan aktif.

Mengetahui bahan aktif yang terkandung dalam ubat adalah penting ketika anda juga menjalani rawatan dengan ubat lain. Ini untuk memastikan bahawa anda tidak mengambil lebih dari satu jenis ubat dengan bahan aktif yang sama agar tidak membahayakan kesihatan hati.

2. Penggunaan

Penggunaan atau sering disenaraikan pada label ubat sebagai petunjuk merujuk kepada kesan yang merupakan fungsi ubat.

Dalam bahagian ini, tanda-tanda penyakit yang dapat dirawat oleh produk ditulis. Setelah mengetahui penggunaannya, sesuaikan pengambilan ubat mengikut gejala yang anda rasakan.

3. Amaran

Bahagian seterusnya pada label maklumat ubat yang harus anda baca adalah amaran. Bahan aktif dalam ubat tentu juga mempunyai kesan sampingan atau situasi tertentu yang mesti dielakkan sebelum anda mengambil ubat ini.

Contohnya, ubat-ubatan tidak digalakkan diambil sebelum anda memandu atau ubat-ubatan dilarang untuk wanita yang sedang hamil. Bahagian amaran juga memberitahu anda jika anda memerlukan nasihat doktor untuk mengambilnya.

4. Petunjuk

Bahagian ini mengandungi arahan untuk penggunaan ubat-ubatan yang selamat, termasuk berapa banyak ubat yang harus diambil pada satu masa, berapa kerap mengambilnya, dan kapan mengambil ubat tersebut. Biasanya terdapat perbezaan dalam dos dan kekerapan untuk kanak-kanak dan orang dewasa.

Untuk ubat cair, kadang-kadang ada produk yang tidak memberikan suntikan khas untuk mengambil ubat. Oleh itu, anda mungkin memerlukan alat seperti sudu, sudu teh, atau cawan pengukur.

Arahan adalah maklumat ubat yang penting dan mesti diikuti untuk dos yang betul. Ubat-ubatan biasanya tidak termasuk amaran mengenai overdosis, jadi penting agar anda mengambil ubat anda seperti yang diarahkan untuk mengelakkan pengambilan ubat perubatan secara berlebihan.

5. Maklumat lain pada label ubat

Maklumat lain yang tertera di label mengandungi nota yang mesti diketahui mengenai ubat seperti bagaimana dan di mana menyimpannya. Sebilangan bahan aktif dalam ubat tidak bertolak ansur dengan panas, sejuk, atau kelembapan berlebihan.

Agar fungsi ubat tidak rosak, simpan ubat mengikut maklumat bertulis. Biasanya suhu dan amaran penyimpanan yang disyorkan untuk menjauhkan ubat dari kanak-kanak juga termasuk dalam bahagian ini.

6. Bahan tidak aktif

Bahan tidak aktif yang dimaksudkan adalah bahan dalam pembuatan ubat yang tidak berfungsi sebagai penyembuh gejala, tetapi hanya sebagai pelengkap.

Bahan yang termasuk dalam bahagian ini termasuk bahan untuk menambah rasa, kapsul untuk mengikat bahan aktif dalam bentuk pil, dan pewarna makanan.

Biasanya ramuan ini tidak memberi kesan kepada pesakit. Hanya itu, anda masih perlu mengetahui sama ada anda mempunyai alahan terhadap bahan-bahan tertentu agar selamat semasa memakannya.

Sebilangan orang sering ragu-ragu untuk mengambil ubat kerana mereka tidak pasti kesannya pada tubuh. Nasib baik, produk ubat bebas juga termasuk nombor telefon pengeluar di mana anda boleh menghubungi jika anda mempunyai pertanyaan mengenai ubat tersebut.

Sekiranya anda mempunyai keadaan seperti penyakit, alergi, atau hamil, tanyakan terlebih dahulu kepada doktor anda sebelum memilih ubat yang akan diambil. Tidak perlu minum ubat jika tujuannya bukan untuk merawat gejala.