Keibubapaan

1000 Hari Pertama, Fasa Penting Perkembangan Anak

Kerajaan pada masa ini tanpa henti mempromosikan program hidup 1000 hari pertama. 1000 hari ini dikira dari masa kehamilan (270 hari) sehingga anak berusia 2 tahun (730 hari). Mengapa fasa ini penting? Ini kerana 1000 hari pertama kehidupan dapat menentukan perkembangan dan pertumbuhan anak seterusnya dan apa yang berlaku dalam fasa ini tidak dapat diulang.

Perkembangan penting otak anak berlaku dalam 1000 hari pertama

Dari kehamilan hingga usia 2 tahun adalah tempoh kritikal. Terdapat banyak pertumbuhan dan perkembangan dalam fasa ini, terutama perkembangan otak. Perlu diingat, bayi yang baru lahir sudah mempunyai kira-kira 100 bilion sel otak dan sel-sel otak ini terus berkembang dengan pesat pada awal kehidupan bayi.

Dalam 1000 hari pertama kehidupan anak, lebih daripada 1 juta sambungan saraf baru di otak anak terbentuk setiap saat. Laluan sensori, seperti penglihatan dan pendengaran, adalah yang pertama berkembang di otak. Kemudian, diikuti dengan pengembangan kemahiran bahasa dan fungsi kognitif.

Namun, persekitaran yang tidak menyokong ini di awal kehidupan boleh mengganggu perkembangan otak bayi. Gangguan ini boleh menjadi kekal atau sepanjang hayat. Pemakanan yang tidak mencukupi yang berlaku dalam dua tahun pertama kehidupan boleh menyebabkan kebolehan kognitif seseorang menurun.

Tidak hanya itu, ia juga dapat mempengaruhi kekebalan tubuh dan perkembangan penyakit degeneratif (seperti diabetes, obesiti, penyakit jantung, hipertensi, dan strok) pada tahap kehidupan selanjutnya, seperti yang dilaporkan oleh UNICEF.

Faktor persekitaran, seperti pemakanan dan rangsangan yang mencukupi untuk perkembangan otak kanak-kanak, adalah perkara penting yang sangat mempengaruhi pertumbuhan dan perkembangan otak anak. Persekitaran tidak hanya mempengaruhi berapa banyak sel otak yang terbentuk dan berapa banyak sambungan yang terbentuk di antara mereka, tetapi juga mempengaruhi bagaimana hubungan di otak dihubungkan.

Ketinggian anak meningkat dengan cepat dalam fasa ini

Bukan hanya perkembangan otak, perkembangan fizikal anak-anak juga bertambah pesat dalam tempoh ini. Anda boleh membandingkan sendiri, berapa sentimeter ketinggian anak anda meningkat sejak lahir hingga usia 2 tahun. Ternyata sehingga anak berusia 2 tahun, kenaikan ketinggian anak dapat mencapai 75% dari tinggi badannya ketika dilahirkan.

Walau bagaimanapun, faktor persekitaran yang tidak menyokong boleh menyebabkan kenaikan tinggi anak tidak berjalan dengan optimum. Ketinggian anak mungkin lebih pendek daripada kanak-kanak lain yang berumur sama dengan makanan yang lebih baik.

Sebaliknya, anda mungkin tidak perlu risau tentang kelewatan pertumbuhan anak ini. Ini kerana ketinggian dapat dikejar oleh anak-anak di kemudian hari, ketika faktor lingkungan bertambah baik, yaitu ketika anak-anak diberi nutrisi yang lebih baik untuk mendukung pertumbuhan dan perkembangan.

Namun, itu harus digarisbawahi, walaupun tinggi badan anak dapat dikejar di kemudian hari ketika lingkungan anak mendukung, kerugian yang ditanggung berkaitan dengan fungsi kognitif, kemampuan belajar, dan tingkah laku akibat kekurangan zat makanan hingga usia 2 tahun tidak dapat dilakukan diperbaiki.

Kerugian dari kekurangan zat makanan yang mempengaruhi perkembangan otak anak di awal usia boleh menjadi kekal. Oleh itu, anda harus menyediakan persekitaran yang baik. Memenuhi keperluan pemakanan kanak-kanak - terutamanya pada 1000 hari pertama kehidupan anak anda.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌