Keibubapaan

Perkembangan Kanak-kanak 10 Tahun, Adakah Sesuai?

Semasa kanak-kanak berusia 10 tahun berkembang, anda mungkin menyangka dia telah menjadi remaja. Walau bagaimanapun, ingat bahawa tidak semua perkembangan kanak-kanak sama pada usia ini.

Walaupun kebanyakan kanak-kanak sudah mula kelihatan lebih dewasa, ada yang kelihatan seperti kanak-kanak. Jadi, bagaimana sebenarnya perkembangan anak pada usia 10 tahun? Lihat penjelasan berikut.

Pelbagai aspek perkembangan kanak-kanak berumur 10 tahun

Terdapat beberapa peringkat perkembangan yang akan dialami oleh kanak-kanak pada usia 10 tahun. Ini merangkumi perkembangan fizikal, perkembangan kognitif, perkembangan emosi, perkembangan sosial, dan pengembangan pertuturan dan bahasa.

Inilah penjelasan yang lebih lengkap.

Perkembangan fizikal kanak-kanak berumur 10 tahun

Melancarkan Hospital Kanak-kanak C. S. Mott, pada usia 10 tahun, perkembangan ketinggian dan berat badan anak masih sama seperti yang dialami pada usia sebelumnya. Secara amnya, kanak-kanak akan mengalami kenaikan ketinggian hingga 6 sentimeter (cm) dan 3 kilogram (kg).

Selain itu, pertumbuhan yang dialami secara fizikal pada usia 10 tahun adalah:

 • Perubahan fizikal yang berkaitan dengan akil baligh.
 • Perubahan gigi susu menjadi gigi kekal.
 • Cenderung mempunyai fizikal dan stamina yang lebih kuat.
 • Bersemangat bermain sukan berpasukan dengan rakan-rakan.

Pada dasarnya, kanak-kanak perempuan berusia 10 tahun mengalami perkembangan yang lebih pantas daripada kanak-kanak lelaki seusianya. Ini ditunjukkan oleh kenaikan ketinggian lebih cepat daripada rakan sebayanya.

Sekiranya seorang gadis belum pernah mengalami pertumbuhan payudara, dia mungkin mengalaminya pada usia ini. Dari pertumbuhan ini, kanak-kanak itu akan mula menyedari imej tubuhnya.

Anda boleh memanfaatkan masa ini dengan memberi pendidikan seks anak pada peringkat awal.

Sekiranya pada usia 8-9 tahun kanak-kanak perempuan mula mengalami tanda-tanda awal akil baligh, kanak-kanak lelaki hanya mula merasakannya pada usia 10 tahun.

Namun, tidak semua lelaki akan mengalaminya pada usia ini. Terdapat juga kanak-kanak lelaki yang baru sahaja mengalami akil baligh dalam perkembangan kanak-kanak berumur 11 hingga 13 tahun.

Untuk menyokong perkembangan anak berusia 10 tahun, anda perlu menyokongnya untuk terus aktif dalam aktiviti fizikal.

Kedua-duanya menyokong kanak-kanak bermain di dalam rumah dan mendorong kanak-kanak bermain di luar rumah. Anda juga harus memenuhi keperluan pemakanan kanak-kanak mengikut usia mereka.

Supaya anak-anak tidak malas di rumah, cubalah hadkan aktiviti yang mencetuskannya.

Contohnya, menjauhkan kanak-kanak dari permainan seperti Konsol permainan, kebiasaan bermain gajet, dan menonton televisyen. Sekiranya perlu, hadkan masa kanak-kanak menonton dan bermain alat, contohnya dua jam sehari.

Perkembangan kognitif kanak-kanak berumur 10 tahun

Perkembangan kognitif pada kanak-kanak berumur 10 tahun biasanya merangkumi:

 • Mula memahami hari, bulan, dan tahun.
 • Menghafal nama-nama bulan dalam setahun.
 • Boleh membaca dan memahami isi perenggan secara keseluruhan.
 • Biasa dengan penambahan, pengurangan, pendaraban, dan pembahagian pecahan.
 • Sudah dapat menulis cerpen.
 • Tidak takut untuk mencuba cabaran sama ada pelajaran sekolah atau mata pelajaran lain.

Memasuki usia 10 tahun, kanak-kanak akan terus mengalami perkembangan kognitif seiring dengan otak yang tumbuh. Sebenarnya, pada usia ini, kanak-kanak mungkin mula berfikir seperti orang dewasa.

Pada usia ini, kanak-kanak sudah dapat menggunakan kebolehan kognitif untuk mengumpulkan pelbagai maklumat. Kanak-kanak juga mula mempunyai pendapat peribadi mengenai pelbagai perkara.

Perkembangan remaja pada usia 10 tahun juga ditandai dengan fasa kebebasan kanak-kanak, termasuk dalam pembelajaran. Dalam mempelajari sejarah atau sains sosial yang lain, kanak-kanak mungkin sudah dapat mencari sumber yang mereka perlukan.

Baik dari perpustakaan, ke pelbagai laman web untuk belajar dan melakukan tugas sekolah.

Pada usia ini, kanak-kanak telah mula mempunyai kesedaran diri untuk belajar dan melakukan yang terbaik untuk memperoleh nilai yang baik di sekolah.

Ini mungkin disokong oleh kegembiraan yang diperoleh anak ketika anda dan guru di sekolah menghargai usaha mereka dalam membuat tugasan dan belajar.

Minat anak-anak untuk membaca buku dan menulis akan meningkat. Pada usia 10 tahun, anak anda juga mengalami perkembangan kemampuannya berfikir secara kritis dan logik.

Sebenarnya, anak-anak sudah mulai memahami perintah yang rumit, dapat merancang, dan dapat memberikan alasan untuk masalah yang mereka hadapi.

Anak-anak juga mula menghargai pendapat dan pemikiran orang lain walaupun mereka berbeza dengan pendapat mereka.

Pada masa yang sama, peringkat awal remaja pada usia ini sudah dapat membezakan antara perkara baik dan buruk, dan mempertimbangkan apa yang adil dan mana yang tidak.

Perkembangan psikologi (emosi dan sosial) kanak-kanak berumur 10 tahun

Dalam perkembangan psikologi, kanak-kanak akan mengalami perkembangan emosi dan sosial seperti berikut:

Perkembangan emosi

Memasuki usia 10 tahun, kanak-kanak juga akan mengalami perkembangan emosi yang juga semakin mencabar. Sebabnya, seiring dengan perkembangan fizikal yang dialami oleh kanak-kanak sebagai tanda awal baligh, anak-anak juga akan mengalami tanda-tanda emosi.

Sebagai contoh, kanak-kanak itu mula merasa senang, tetapi juga merasa ragu, takut, dan malu.

Biasanya, ini juga dipicu oleh perubahan fizikal yang masih sangat baru bagi kanak-kanak pada usia ini.

Sebagai penerangan umum, kanak-kanak berumur 10 tahun biasanya mengalami perubahan emosi dalam bentuk:

 • Kagumi apa yang orang dewasa lakukan dan menirunya.
 • Mempersoalkan sebarang peraturan yang berlaku untuknya.
 • Terima prinsip yang dimiliki oleh ibu bapa atau yang berlaku dalam keluarga.
 • Mengawal perasaan yang anda ada, baik kemarahan dan kesedihan.

Namun, pada usia ini, kanak-kanak juga mula mengalami perubahan mood yang tidak dijangka. Ini dapat dipicu oleh rasa stres yang dialami, terutama ketika dia berusaha menyesuaikan diri dengan perubahan yang dialaminya, baik secara fisik dan mental.

Pembangunan sosial

Sementara itu, perkembangan sosial yang dialami oleh kanak-kanak pada usia 10 tahun biasanya dicirikan oleh:

 • Lebih suka menghabiskan masa dengan rakan sesama jenis.
 • Nikmati lebih banyak masa bersama rakan yang melakukan aktiviti berkumpulan.
 • Mula suka berkongsi rahsia dengan rakan karib.
 • Bentuk kumpulan rakan dan mulakan persahabatan tinju.
 • Mula mencari perhatian kepada rakan-rakan dari lawan jenis walaupun mereka masih tidak dapat bersantai bermain bersama.
 • Masih bersedia mendengarkan ibu bapa mereka, tetapi sebilangan kanak-kanak mungkin menunjukkan rasa tidak senang untuk orang dewasa yang terlalu banyak mengawalnya.

Pada usia ini, kanak-kanak yang semakin dekat dengan rakan sebaya mereka mungkin menunjukkan rasa cemburu ketika rakan mereka bermain dengan rakan lain. Ini sering berlaku pada kanak-kanak perempuan pada usia 10 tahun.

Sementara itu, pada kanak-kanak lelaki ini masih jarang berlaku. Sebabnya ialah persahabatan anak lelaki biasanya terjalin kerana perkara yang mereka sukai, bukan kerana perasaan atau kedekatan yang mereka ada.

Walau bagaimanapun, bagi lelaki dan perempuan, penerimaan rakan sebaya adalah penting.

Anak-anak mungkin bersedia memakai pakaian yang memenuhi piawaian persahabatan mereka, mendengar muzik yang mereka percaya rakan sebaya mereka, suka dan benci perkara yang sama seperti rakan mereka.

Sebenarnya, ini boleh menjadi penentu perkembangan sosial kanak-kanak berumur 10 tahun ke atas.

Sekiranya kanak-kanak merasa bahawa mereka tidak diterima oleh rakan sebaya mereka, ini boleh menjadi masalah perkembangan sosial pada anak-anak sebagai remaja.

Di samping itu, anak-anak juga akan merasa dekat dengan keluarga, termasuk ibu bapa dan adik-beradik. Malangnya, pada usia ini anak menjadi lebih kompetitif, jadi dia tidak akan rela menyerah kepada saudaranya.

Ini mungkin menjadi pencetus kepada anak-anak untuk sering bertengkar dengan adik-beradik, terutamanya dengan adik-adik.

Perkembangan bahasa dan pertuturan pada usia 10 tahun

Pada asasnya, pada usia 10 tahun, kanak-kanak tidak mengalami perkembangan yang terlalu ketara. Maksudnya, kemampuan bertutur dan menggunakan bahasa anak hampir sempurna.

Contohnya, pada usia ini, tahap yang dialami oleh kanak-kanak dalam perkembangan bahasa adalah:

 • Suka membaca, malah kanak-kanak sudah mula membaca buku dengan tema khas.
 • Sudah dapat berkomunikasi dan bercakap dengan orang dari semua peringkat umur.
 • Boleh bercakap sama seperti orang dewasa.

Pada usia ini, minat membaca kanak-kanak menjadi lebih spesifik. Kanak-kanak mula gemar membaca buku dengan tatabahasa yang lebih kompleks, dan mula gemar membaca buku yang terbahagi kepada banyak bahagian.

Bukan itu sahaja, perkembangan lain pada kanak-kanak berumur 10 tahun juga dapat mulai memahami konsep metafora atau perumpamaan, peribahasa, dan sebagainya.

Anak anda juga mungkin dapat menjelaskan kisah yang dibacanya dari sebuah buku, menganalisis plot ceritanya, untuk memberikan pendapatnya mengenai kisah itu.

Keupayaannya untuk berfikir secara logik juga mula terbentuk dengan baik. Sebenarnya, anak anda mungkin dapat menulis karangan yang menyatakan pendapatnya mengenai topik tertentu dengan lebih yakin.

Petua untuk ibu bapa untuk menolong anak-anak berkembang

Sebagai ibu bapa, anda mesti memberi sokongan sepenuhnya terhadap perkembangan yang dialami oleh anak-anak pada usia 10 tahun.

Sebenarnya, walaupun dia telah menunjukkan bahawa dia lebih dekat dengan rakan sebayanya daripada kamu, orang tuanya.

Anda boleh menunjukkan sokongan kepada anak anda dengan beberapa cara, seperti:

 • Benarkan kanak-kanak bermain di luar rumah dengan rakan sebaya.
 • Ajak anak bersenam.
 • Sediakan tempat yang selesa untuk anak-anak belajar.
 • Bincangkan perkara yang menyeronokkan dengan anak-anak.
 • Beri pujian kepada anak anda dengan cara yang betul dan pada masa yang tepat.
 • Memberi input dan kritikan yang membina, terutamanya dalam perkembangan kanak-kanak.
 • Sokong semua aktiviti positif yang ingin dilakukan oleh anak.
 • Jangan memalukan anak anda di hadapan orang lain, terutama rakan sebaya mereka.

Sebaliknya, anda harus menghadkan aktiviti anak-anak yang tidak menyokong proses pertumbuhan dan perkembangan mereka.

Sekiranya anak anda sering bermain dengan alat, mungkin ini adalah masa yang tepat untuk anda mula membataskan masa anak anda bermain dengan alat. Begitu juga dengan menonton televisyen atau bermain konsol permainan seperti Play Station atau PSP.

Lebih baik memberi hanya dua jam menonton atau bermain alat dalam satu hari. Jangan juga 'menyediakan' pelbagai alat di bilik tidur anak. Sekiranya perlu, simpan di tempat yang tidak diketahui oleh anak sehingga anak itu tidak bermain di luar pengawasan anda.

Sekiranya anda berusia 10 tahun tidak berkembang seperti yang dijelaskan, anda tidak perlu risau.

Sebabnya, tidak semua kanak-kanak akan mengalami perkembangan yang sama. Ada yang lebih pantas, ada yang lebih perlahan. Perkara yang paling penting ialah anak anda sihat dan bahagia.

Hello Health Group dan tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan. Sila periksa halaman dasar editorial kami untuk maklumat yang lebih terperinci.

Pening setelah menjadi ibu bapa?

Mari sertai komuniti keibubapaan dan cari cerita dari ibu bapa yang lain. Anda tidak bersendirian!

‌ ‌

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found