Kehamilan

Jarak Kehamilan Terlalu Berisiko Bagi Ibu dan Bayi •

Jarak kehamilan ternyata mempengaruhi kesihatan janin dan ibu. Jarak antara dua kehamilan yang terlalu dekat boleh menyebabkan komplikasi serius pada kehamilan dan proses kelahiran. Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) dan Badan Penyelaras Perancangan Keluarga Nasional (BKKBN) menyatakan bahawa selang waktu kehamilan antara 2 hingga 3 tahun. Sekiranya kurang dari dua tahun, ia boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan ibu dan janin.

Pengaruh terhadap kesihatan ibu

Meningkatkan risiko pendarahan dan kematian semasa melahirkan anak

Penyelidikan menunjukkan bahawa selang waktu kehamilan, iaitu kurang dari 12 bulan, dapat meningkatkan risiko kematian ibu.

Di samping itu, penyelidikan juga menyatakan bahawa kematian ibu boleh disebabkan oleh pendarahan selepas bersalin.

Rahim ibu yang kehamilannya terlalu dekat tidak bersedia untuk menampung dan menjadi tempat pertumbuhan janin baru.

Dikhuatirkan bahawa plasenta atau plasenta dari kelahiran sebelumnya belum sepenuhnya hilang atau hilang, dan ini akan meningkatkan risiko komplikasi pada kehamilan baru.

Di samping itu, menurut teori bahawa ibu yang sebelumnya melahirkan dengan pembedahan caesar, masih ada plasenta yang melekat pada dinding rahim bawah dan dapat menutupi serviks ibu.

Ini boleh menyebabkan keradangan pada saluran kemaluan, menyulitkan kelahiran, dan menyebabkan pendarahan.

Ibu tidak boleh memberikan penyusuan susu ibu secara eksklusif kepada anak-anak mereka

Jarak dekat antara kehamilan tidak memberi ibu peluang untuk menyusui bayi mereka secara eksklusif. Sebenarnya, penyusuan susu ibu eksklusif adalah makanan terbaik untuk bayi baru lahir.

Selain mudah mencerna susu ibu, bayi yang diberi ASI secara eksklusif mendapat nutrien mikro dan makro yang mencukupi jika diperlukan. Berdasarkan pelbagai kajian, susu ibu juga dapat meningkatkan fungsi kognitif kanak-kanak dan menjadikan sistem imun kanak-kanak lebih kuat.

Berisiko kepada janin

Melahirkan atau hilang upaya

Kelahiran mati boleh berlaku kerana fungsi rahim dan badan ibu yang tidak bersedia untuk menyokong kehidupan janin yang baru.

Apabila janin baru tumbuh dan berkembang, tubuh tidak dapat menyediakan bekalan makanan dan menyiapkan keperluan janin sepenuhnya.

Oleh itu, ada kelahiran dan kematian. Kecacatan dan pertumbuhan dan perkembangan janin yang tidak optimum juga boleh disebabkan oleh ini.

Berat lahir rendah dan kelahiran pramatang

Kira-kira 4 juta bayi mati setiap tahun kerana kelahiran pramatang. Penyelidikan yang dilaporkan dalam Journal of The American Medical Association mengatakan bahawa ibu yang hamil lagi setelah 6 bulan kelahiran meningkatkan risiko mempunyai anak pramatang sebanyak 40% dan meningkatkan risiko mempunyai anak dengan berat lahir rendah sebanyak 61%.

Beberapa kajian menyatakan bahawa jarak kehamilan yang dekat tidak memberi ibu masa yang cukup untuk pulih dari tekanan fizikal yang berlaku akibat kehamilan sebelumnya.

Contohnya, kehamilan akan mengurangkan dan mengurangkan nutrien dalam badan ibu kerana berkongsi dengan janin, seperti zat besi dan asid folik.

Oleh itu, apabila ibu mengalami kehamilan berikutnya dalam jarak dekat, ia akan mempengaruhi kesihatan ibu dan janin kerana mereka tidak dapat memenuhi keperluan masing-masing.

Berapa lama masa yang diperlukan untuk hamil lagi?

Untuk mengurangkan risiko yang berlaku semasa kehamilan, kelahiran, atau gangguan proses pertumbuhan dan perkembangan anak, jarak yang disyorkan antara kelahiran adalah minimum 24 bulan dan maksimum 5 tahun setelah kehamilan terakhir.

WHO menyatakan bahawa masa yang paling sesuai untuk kehamilan selang adalah 3 tahun. Dengan cara itu, ibu dapat memberikan penyusuan susu ibu secara eksklusif kepada anak-anak yang dilahirkan lebih awal dan memastikan kecukupan pemakanan mereka dengan menyusukan bayi.

Di samping itu, ibu juga dapat menyiapkan badan mereka semula untuk hamil, dengan status pemakanan yang baik, tidak kekurangan nutrien yang boleh mempengaruhi kehamilan.

Oleh itu, sangat digalakkan untuk menjalankan program keluarga berencana. Program keluarga berencana bukan hanya program pemerintah yang bertujuan menekan pertumbuhan masyarakat di Indonesia, tetapi program ini juga sangat berpengaruh terhadap kesehatan ibu, anak, dan keluarga.