Pemakanan

Gula dalam Buah, Berbahaya atau Tidak Untuk Kesihatan?

Gula mempunyai reputasi buruk. Walaupun gula itu sendiri diperlukan oleh tubuh sebagai tenaga utama untuk menjalankan aktiviti. Walau bagaimanapun, pengambilan gula yang terlalu banyak juga menjadikan gula darah meningkat dan mencetuskan perkembangan diabetes. Maksudnya, pengambilan gula mesti terhad agar tubuh mendapat kelebihan gula. Lalu bagaimana dengan kandungan gula dalam buah, adakah itu baik atau harus anda perhatikan juga?

Adakah gula dalam buah juga tidak baik untuk kesihatan?

Buah mengandungi gula semula jadi dalam bentuk fruktosa. Fruktosa adalah sejenis karbohidrat. Berbeza dengan jenis karbohidrat lain seperti sukrosa dan glukosa, fruktosa mempunyai rasa yang lebih manis. Tidak menghairankan bahawa fruktosa dalam bentuk sirap jagung fruktosa tinggi digunakan secara meluas sebagai pemanis dalam makanan dan minuman.

Walau bagaimanapun, fruktosa dalam buah pastinya berbeza dengan pemanis sirap jagung fruktosa tinggi. Dilaporkan dari Mayo Clinic, rata-rata buah mengandungi kira-kira 15 gram fruktosa, jadi hanya menyumbang sedikit kalori kepada tubuh anda. Selain itu, buahnya juga diperkaya dengan serat dan nutrien.

Sementara itu, minuman atau makanan yang mengandungi pemanis sirap jagung fruktosa tinggi mengandungi kalori yang sangat tinggi. Sebotol soda boleh mengandungi kira-kira 225 kalori dan tidak mengandungi nutrien yang diperlukan oleh badan anda.

Di samping itu, menurut penyelidikan yang diterbitkan oleh American Journal of Clinical Nutrition menunjukkan bahawa fruktosa tidak menyebabkan lonjakan gula darah secara tiba-tiba. Ini kerana badan mencernanya lebih perlahan daripada sukrosa (biasanya terdapat dalam gula meja). Oleh itu, pengambilan gula dalam buah tidak akan seburuk jika anda mengambil banyak gula yang terdapat dalam kek, roti, biskut, sirap, minuman bungkus, dan makanan manis lain.

Bagi pesakit diabetes, bolehkah anda makan buah manis?

Ramai orang berpendapat bahawa pesakit diabetes (penghidap diabetes) tidak boleh makan gula-gula, termasuk buah manis. Ini tentu membatasi pengambilan buah untuk pesakit kencing manis. Sebenarnya, kebanyakan buah mempunyai indeks glisemik rendah hingga sederhana (bagaimana makanan mempengaruhi kadar gula darah). Maksudnya, buah tidak akan menyebabkan kenaikan kadar gula dalam darah secara tiba-tiba.

Ini kerana selain buah yang mengandung gula, buah juga mengandung banyak serat (jika dimakan utuh, bukan dalam jus). Serat membantu pembebasan gula dengan lebih perlahan, sehingga gula darah tidak naik segera setelah makan buah. Berbanding dengan gula dalam makanan lain, nampaknya gula dalam buah dapat menjadi sumber gula yang sihat.

Namun, bagi anda yang menghidap diabetes, anda masih harus memperhatikan berapa banyak buah yang boleh anda makan. Anda boleh makan semua buahnya, tetapi perhatikan bahagiannya. Hal ini dikhuatiri, memakan terlalu banyak buah-buahan yang mengandung gula tinggi dapat memicu gula darah meningkat.

Beberapa buah yang tinggi gula (lebih dari 10 gram setiap hidangan) adalah epal, pisang, ceri, anggur, nanas, mangga, kiwi, dan pir. Sementara itu, buah-buahan yang mengandung gula yang cukup rendah (kurang dari 7 gram setiap hidangan) adalah strawberi, betik, jambu biji, dan limau gedang.