Urologi

Gejala penyakit prostat yang harus anda sedari

Penyakit prostat adalah salah satu penyakit yang paling biasa dihidapi oleh lelaki, terutama yang berusia lebih dari 50 tahun. Malangnya, ramai yang tidak mengetahui pelbagai gejala penyakit prostat yang boleh menyerang pada awal penyakit ini.

Sebenarnya, dengan menyedari gejala yang muncul, anda dapat mengurangkan kemungkinan komplikasi penyakit prostat dan mendapatkan rawatan lebih cepat.

Gejala yang merupakan tanda penyakit prostat

Terdapat tiga jenis penyakit yang sering menyerang prostat, iaitu radang prostat atau prostatitis, BPH (pembesaran prostat jinak), dan barah prostat. Memang, ketiga-tiganya mempunyai simptom yang berbeza, tetapi ada juga beberapa gejala serupa yang harus anda ketahui.

Biasanya gejala ini sering berlaku pada awal kemunculan penyakit. Ada apa-apa?

1. Pengekalan kencing

Sumber: TheHealthSite

Pengekalan air kencing adalah keadaan di mana anda merasa mendesak untuk membuang air kecil tetapi tidak dapat membuang air kecil atau gagap walaupun anda cuba mendorongnya.

Walaupun berjaya keluar alirannya cenderung lemah. Kejadian retensi kencing adalah yang menyebabkan anda tidak dapat membuang air kecil. Kesannya, anda akan sentiasa merasa seperti pundi kencing anda penuh.

Kadang-kadang ini dapat dirasakan hanya beberapa hari. Namun, berhati-hatilah jika ini terjadi setelah beberapa saat, sukar membuang air kecil adalah gejala penyakit prostat.

Gejala-gejala ini cenderung dialami oleh orang yang dipengaruhi oleh pembesaran prostat jinak (BPH). Kerana ukuran prostat diperbesar lebih dari yang seharusnya, saluran uretra di tengahnya dimampatkan dan menyekat saluran kencing.

2. Desakan berlebihan untuk membuang air kecil

Salah satu gejala yang juga sering dialami penyakit prostat adalah keinginan untuk membuang air kecil secara berterusan. Anda akan merasa tidak selesa di sekitar pundi kencing yang menyebabkan anda sering tersentak.

Sekiranya lebih teruk, gejala ini sering tidak dapat dikawal. Walaupun anda hanya membuang air kecil beberapa minit yang lalu, perasaan mendesak akan segera kembali.

3. Inkontinensia kencing

Inkontinensia kencing berlaku apabila pundi kencing mengeluarkan air kencing yang tidak terkawal. Sebenarnya, inkontinensia kencing lebih berkaitan dengan jangkitan saluran kencing (UTI). Air kencing yang bocor juga boleh menjadi kesan sampingan pengambilan jenis ubat tertentu seperti diuretik dan antihistamin.

Walau bagaimanapun, gejala ketidaksinambungan kencing juga dialami oleh banyak orang yang menderita penyakit prostat.

Harap maklum, apabila pundi kencing separuh diisi, cincin otot atau juga dikenali sebagai otot sfingter uretra melonggarkan dan membuka jalannya. Selepas itu, otot pundi kencing akan menguncup untuk membuang air kecil. Kemudian otot sfinkter akan ditutup semula setelah membuang air kecil untuk menjaga air kencing di pundi kencing.

Dalam ketidaksinambungan kencing, fungsi ini terganggu yang juga dikenali sebagai pundi kencing yang terlalu aktif. Kerana penyakit prostat mengehadkan jumlah air kencing yang keluar, ia dapat menyebabkan kerosakan otot pundi kencing, yang terus berkontraksi.

4. Kerap membuang air kecil pada waktu malam (nokturia)

Pada dasarnya, gejala ini, juga dikenali sebagai nokturia, akan membuat anda lebih kerap ke bilik mandi, tetapi intensiti akan meningkat pada waktu malam. Sekiranya pengeluaran air kencing biasanya menurun ketika anda tidur, ini berbeza dengan apa yang dirasakan ketika prostat mengalami masalah.

Nocturia pastinya sangat mengganggu waktu tidur anda. Anda sering akan bangun kerana desakan tiba-tiba muncul dan akhirnya waktu rehat akan berkurang. Kesannya, anda mungkin berasa letih pada waktu pagi.

5. Anyang-anyangan (disuria)

Dysuria atau lebih dikenali sebagai anyang-anyangan adalah sensasi terbakar yang dirasakan ketika membuang air kecil. Pada lelaki, sensasi ini biasanya dirasakan di uretra dan perineum, kawasan di antara skrotum dan dubur.

Dalam beberapa kes, gejala disuria muncul disebabkan oleh jangkitan pada organ di sekitar sistem kencing. Gejala ini sering dirasakan oleh orang yang mengalami prostatitis. Walau bagaimanapun, gejala ini juga biasa berlaku pada BPH.

6. Sakit selepas ejakulasi

Sama dengan gejala sebelumnya, perbezaannya adalah bahawa rasa sakit dirasakan selepas ejakulasi. Sekiranya anda mengalami simptom yang disertai dengan disuria, anda mungkin perlu menyedari kemungkinan mendapat penyakit radang prostat.

Kesakitan semasa ejakulasi tentu akan mengganggu kehidupan seksual anda. Terutama jika berlanjutan, ini boleh membuat anda tertekan, hilang kepercayaan diri, atau bahkan tidak mahu melakukan hubungan seks kerana anda bimbang akan kesakitan yang mungkin timbul selepas itu.

7. Bau air kencing yang tidak biasa

Gejala ini lebih kerap berlaku pada pesakit prostatitis. Jangkitan bakteria pada prostatitis boleh mencemarkan air kencing yang membuat air kencing berbau seperti belerang. Walau bagaimanapun, ia juga boleh berlaku pada pesakit BPH kerana pengekalan kencing.

Dalam beberapa kes, ada juga pesakit yang mengalami gejala kencing berdarah. Walau bagaimanapun, gejala ini jarang berlaku pada penyakit prostat.

Bilakah anda harus berjumpa doktor?

Kadang-kadang beberapa gejala di atas tidak semestinya menjadi tanda penyakit, atau mungkin juga disebabkan oleh penyakit lain. Namun, itu tidak bermaksud anda boleh membiarkan simptomnya hilang, terutamanya jika gejala itu sudah dirasakan selama beberapa hari dan tidak hilang.

Selain mengganggu kualiti hidup dan aktiviti seksual anda, penyakit prostat juga boleh menyebabkan penyakit lain jika tidak segera diubati. Beberapa penyakit termasuk jangkitan saluran kencing, batu kencing, hingga kegagalan buah pinggang.

Oleh itu, segeralah berjumpa dengan gejala yang anda rasakan dengan doktor anda. Terutama jika anda tergolong dalam kumpulan risiko seperti orang tua dan mempunyai sejarah perubatan keluarga mengenai penyakit prostat.

Ini bertujuan untuk mengetahui sama ada anda benar-benar mempunyai masalah prostat atau penyakit lain. Semakin cepat anda pergi ke doktor, rawatan lebih awal akan mendapat.