Kesihatan Pencernaan

Batu empedu Berulang Selepas Pembedahan, Apa yang Menyebabkannya? Bolehkah Mencegah?

Kemungkinan batu empedu berulang walaupun selepas pembedahan membuang pundi hempedu. Peluang berulang ini dicatat pada hingga 24 peratus pesakit yang menjalani pembedahan dalam 15 tahun pertama batu empedu pertama mereka. Apa yang menyebabkan batu empedu berulang, walaupun anda pernah menjalani pembedahan?

Penyebab batu empedu berulang selepas pembedahan

Batu empedu adalah hempedu yang mengkristal dan padat seperti batu kerikil di pundi hempedu. Kandungan utama batu empedu adalah kolesterol. Batu empedu menimbulkan masalah apabila kerikil ini menyekat salah satu saluran yang membawa hempedu dari hati atau pundi hempedu ke usus kecil.

Setelah pundi hempedu dikeluarkan melalui pembedahan, batu empedu tidak lagi dapat terbentuk di pundi hempedu - kerana "bekas" sudah hilang. Tetapi dalam beberapa kes, batu empedu masih boleh terbentuk di struktur lain di sepanjang saluran empedu utama.

Terdapat beberapa sebab mengapa batu empedu berulang setelah pundi hempedu dikeluarkan, termasuk:

  • Genetik . Kejadian atau kambuhnya batu empedu lebih mungkin berlaku sekiranya terdapat sejarah keturunan dalam keluarga anda. Batu empedu juga lebih cenderung berlaku pada wanita dan orang tua.
  • Berat . Obesiti dapat meningkatkan kadar kolesterol, menjadikan hati lebih sukar untuk membuang kolesterol berlebihan dari tubuh.
  • Diabetes . Orang yang menghidap diabetes cenderung mempunyai kadar trigliserida yang tinggi, yang merupakan faktor risiko batu empedu.
  • Gaya hidup dan ubat-ubatan tertentu. Sekiranya anda melakukan diet terlalu keras dan menurunkan berat badan, hati anda akan menghasilkan kolesterol tambahan, yang boleh menyebabkan batu empedu.
  • Adakah mengambil ubat tertentu. Mengambil ubat penurun kolesterol juga boleh menyebabkan batu empedu berulang. Sebabnya, kesan sampingan dari beberapa ubat ini meningkatkan jumlah kolesterol dalam hempedu, meningkatkan kemungkinan batu empedu anda kembali lagi.

Sebagai tambahan kepada pelbagai alasan di atas, semasa prosedur penyingkiran, batu empedu mungkin dapat melepaskan diri dari pundi hempedu ke dalam tiub yang mengalir melalui saluran empedu utama atau saluran empedu lain. Batu empedu yang sesat dan tersumbat ini kemudian boleh menyebabkan rasa sakit yang sama dan keluhan lain seperti batu empedu sebelumnya - walaupun selepas pundi hempedu dikeluarkan. Walaupun begitu, kemungkinan batu empedu berulang dari senario ini agak rendah.

Batu empedu berulang mungkin disebabkan oleh diet anda. Apa yang harus dielakkan?

Batu empedu biasanya terbentuk dari kolesterol berlebihan pada hempedu. Untuk mengelakkan kesakitan yang berkaitan dengan serangan batu empedu, banyak doktor dan pengamal kesihatan mengesyorkan mengubah diet harian anda.

Mengetahui makanan mana yang harus dielakkan akan mengurangkan rungutan batu empedu dan dapat mengelakkan batu empedu berulang sehingga membentuk yang baru. Pertimbangkan untuk mengurangkan atau bahkan menghilangkan telur sepenuhnya dari makanan anda. Telur mengandungi kolesterol tinggi. Lebih-lebih lagi, beberapa kajian mendapati hubungan antara alergi telur dan pembentukan batu empedu baru dan kerengsaan yang berlaku sebagai gejala.

Dilaporkan dari Live Strong, Jabatan Pemakanan dan Dietetik Norfolk dan Norwich University Hospital mengesyorkan orang yang mempunyai batu empedu dan yang cenderung berulang untuk mengelakkan daging dengan kandungan lemak tinggi. Ini termasuk daging merah, daging babi, daging kornet, sosej, dan ikan berminyak. Gantikan daging berlemak dengan sumber protein tanpa lemak seperti ikan air tawar, atau ayam dan ayam belanda. Semasa menyediakan ayam, selalu buang kulit dan lemak untuk mengelakkan batu empedu yang menjengkelkan.

Di samping itu, anda juga perlu mengelakkan makanan goreng, makanan yang diproses (seperti roti putih, nasi putih, pasta gandum, dan gula halus), dan produk tenusu dan turunannya (seperti keju, yogurt, ais krim, dan krim berat) untuk mengelakkan batu empedu. Tukar produk susu keseluruhan anda untuk produk rendah lemak atau skim, atau produk "susu" dari sumber tanaman, seperti susu badam atau santan.