Kesihatan pernafasan

Pneumoconiosis: Gejala, Punca, dan Rawatan |

Bekerja di persekitaran berisiko tinggi seperti kilang atau lombong bukan sahaja berpotensi menyebabkan kemalangan di tempat kerja, tetapi juga meningkatkan kemungkinan jatuh sakit. Salah satunya adalah penyakit pernafasan yang dikenali sebagai pneumoconiosis. Artikel ini akan mengulas secara lengkap mengenai penyakit ini, mulai dari gejala, penyebab, hingga rawatan.

Apa itu pneumoconiosis?

Pneumoconiosis adalah penyakit sistem pernafasan yang disebabkan oleh penumpukan zarah debu di paru-paru. Zarah-zarah habuk yang menyebabkan penyakit ini biasanya berasal dari asbes, arang batu, silika, dan sebagainya yang biasanya terdapat di kawasan perindustrian atau perlombongan dan kemudian disedut untuk jangka masa yang panjang.

Kerana zarah yang menyebabkan pneumoconiosis lebih sering dijumpai di kilang, industri, dan lombong, penyakit ini juga sering disebut sebagai "penyakit pekerjaan" (penyakit pekerjaan).

Apabila zarah-zarah berbahaya ini memasuki saluran pernafasan, keradangan akan timbul sebagai reaksi dari badan yang berusaha melawan kemasukan benda asing. Ketika penyakit ini berkembang, pneumoconiosis membawa risiko menyebabkan kerosakan paru-paru dan juga kematian.

Hingga kini belum ditemukan cara untuk menyembuhkan penyakit ini sepenuhnya. Satu-satunya perkara yang boleh dilakukan adalah mengawal gejala.

Seberapa biasa keadaan ini?

Pneumoconiosis adalah salah satu penyakit pernafasan yang paling biasa di tempat kerja atau persekitaran.

Melalui jurnal Perubatan Pekerjaan dan Alam Sekitar, kes pneumoconiosis meningkat sebanyak 66% dari tahun 1990 hingga 2017. Kes kejadian penyakit ini lebih kerap dijumpai pada pesakit lelaki, terutama mereka yang telah lama merokok aktif.

Sementara itu, menurut Kementerian Kesehatan, diperkirakan sekitar 9% pekerja pertambangan di Indonesia menderita penyakit ini karena sering terkena arang batu, mineral, silika, dan asbes.

Apakah gejala pneumoconiosis?

Penyakit ini biasanya memerlukan masa yang lama untuk berkembang sehingga menyebabkan gejala pertama. Kerana pengumpulan habuk di paru-paru boleh memakan masa bertahun-tahun.

Ini bermaksud, jika seseorang menyedut zarah-zarah debu di tempat kerja, tidak semestinya gejala tersebut akan segera muncul.

Sekiranya pneumoconiosis berkembang, berikut adalah gejala yang perlu diperhatikan.

 • Sesak nafas atau sesak nafas
 • Batuk dengan kahak
 • Ketegangan atau tekanan di dada

Gejala pneumoconiosis boleh menyerupai jangkitan pernafasan atau selesema biasa. Walau bagaimanapun, gejala yang timbul cenderung bertahan lebih lama daripada biasa.

Bilakah saya perlu berjumpa doktor?

Sekiranya keradangan di paru-paru bertambah buruk dan menyebabkan kecederaan, mungkin terdapat kekurangan oksigen dalam darah. Tahap oksigen yang terlalu rendah dalam darah boleh menyebabkan masalah pada organ lain, seperti jantung dan otak.

Sekiranya anda mempunyai sejarah bekerja di tempat yang berisiko dan mengalami gejala di atas, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Apa yang menyebabkan pneumoconiosis?

Apabila objek atau zarah asing dihirup dan memasuki saluran pernafasan, sistem kekebalan tubuh bertindak balas dengan keradangan. Keradangan yang terus terjadi dapat memicu munculnya jaringan parut di paru-paru, yang disebut fibrosis.

Tisu parut menyebabkan kantung udara dan saluran udara menebal dan kaku, menyukarkan pesakit untuk bernafas. Jenis zarah asing yang paling biasa yang menyebabkan pneumoconiosis adalah:

 • habuk arang,
 • serat asbestos,
 • habuk kapas,
 • silika,
 • berilium, dan
 • aluminium oksida.

Pneumoconiosis dibahagikan kepada beberapa bentuk, bergantung kepada penyebabnya. Berikut adalah beberapa bentuk yang paling biasa.

 • Pneumoconiosis pekerja arang batu (CWP) atau penyakit paru-paru hitam
 • Byssinosis (kerana terkena serat kapas)
 • Silicosis (pengumpulan bahan silika)
 • Asbestosis (kerana terdedah kepada asbestos)

Apakah faktor yang meningkatkan risiko saya menghidap penyakit ini?

Terdapat beberapa jenis pekerjaan yang dapat meningkatkan risiko seseorang secara tidak sengaja menyedut zarah asing dan berbahaya ini setiap hari. Beberapa profesion yang berpotensi meningkatkan peluang seseorang mengembangkan pneumoconiosis adalah:

 • tukang paip atau pembina yang sering bekerja dengan asbestos,
 • pelombong arang batu, dan
 • pekerja tekstil.

Walau bagaimanapun, tidak semua pekerja dari bidang ini pasti mengalami pneumoconiosis. Terdapat beberapa cara yang dapat dilakukan agar pekerja dilindungi dari risiko terkena habuk dan zarah asing, seperti menggunakan topeng khas atau memasang pengudaraan yang baik di tempat kerja.

Apakah diagnosis dan rawatan pneumoconiosis?

Pneumoconiosis adalah penyakit yang agak sukar didiagnosis. Sebabnya, gejala penyakit ini serupa dengan penyakit pernafasan yang lain.

Sekiranya anda mempunyai gejala pernafasan dan sejarah bekerja di tempat yang berisiko, doktor anda akan mengambil beberapa langkah untuk mengesahkan kehadiran pneumoconiosis.

 • Lakukan pemeriksaan fizikal secara menyeluruh.
 • Mengesyorkan ujian pencitraan dengan sinar-X dada atau imbasan CT.
 • Mengukur fungsi paru-paru dengan spirometri.
 • Mengambil sampel tisu paru-paru dengan bronkoskopi atau thoracentesis.

Pilihan rawatan pneumoconiosis

Sekiranya penyakit itu telah disahkan, doktor akan mengesyorkan rawatan mengikut keadaan anda. Malangnya, pneumoconiosis tidak dapat disembuhkan sepenuhnya. Rawatan semasa memberi tumpuan kepada mengawal gejala dan mencegah komplikasi.

Untuk mengatasi gejala kesukaran bernafas, doktor akan mencadangkan penggunaan alat pernafasan untuk meningkatkan bekalan oksigen di dalam badan. Di samping itu, anda juga disarankan untuk mengikuti program pemulihan paru-paru untuk mempelajari teknik pernafasan dan relaksasi yang betul.

Tujuannya adalah untuk meningkatkan fungsi paru-paru, melegakan gejala gangguan pernafasan, dan meningkatkan kualiti hidup keseluruhan.

Perubahan gaya hidup apa yang diperlukan untuk mengawal penyakit ini?

Walaupun tidak ada penawar untuk pneumoconiosis, anda dapat melakukan beberapa penyesuaian gaya hidup untuk mencegah komplikasi penyakit.

Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda ikuti:

 • Elakkan merokok . Bahan dalam rokok hanya akan memburukkan lagi keadaan paru-paru anda. Berhenti dengan segera sekiranya anda seorang perokok aktif.
 • Dapatkan suntikan selesema . Dengan melakukan vaksinasi secara berkala, anda akan melindungi diri anda dari risiko jangkitan paru-paru yang lebih teruk.
 • Bersenam secara berkala . Memilih jenis senaman yang tepat untuk kesihatan paru-paru akan memberi kesan positif pada pernafasan anda.
 • Pilih makanan yang sihat dan berkhasiat. Adalah idea yang baik untuk mula makan bahagian yang lebih kecil, tetapi lebih kerap.